MY KTEO

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Μετεωρολογικό beef για τη «ψυχρή λίμνη» που έρχεται στην Ελλάδα


Πολύ συχνά οι μετεωρολόγοι διαφωνούν γύρω από τις προγνώσεις και την εξέλιξη του καιρού. Αυτή τη φορά μετεωρολογικό beef προκάλεσε το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Από τη ζέστη και την αφρικανική σκόνη, στις καταιγίδες της «ψυχρής λίμνης». Ο καιρός αλλάζει, αυτό είναι σίγουρο. Η ανοιξιάτικη αστάθεια επιστρέφει τις επόμενες ημέρες, με το Σαββατοκύριακο που βρίσκεται προ των πυλών να χαρακτηρίζεται από βροχές και τοπικές καταιγίδες. Για ακόμη μία φορά όμως, η αλλαγή του καιρού έφερε διαφωνίες. Δεν αφορούν την πρόγνωση, αλλά τον τρόπο που παρασουζιάται η αλλαγή του καιρού στο κοινό.

Το «αγκάθι» είναι ο όρος «ψυχρή λίμνη», την οποία ανέφερε χθες στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε πως έρχεται αστάθεια πρώτα στη βόρεια βορειανατολική Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο μια «ψυχρή λίμνη», θα δώσει αστάθεια σε πιο γενικευμένα τμήματα της χώρας μας.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς έκανε μία ανάρτηση, στην οποία τα «έβαζε» με όσους αναφέρονται σε... φαινόμενα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στο Χ, «κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή. Ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών , των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τούς ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως πχ γίνονται αναφορές για την “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ».

Κα συνέχισε γράφοντας, «Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο "καιρός της Ψυχρής Λίμνης " που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- ...μούσκεμα».

Ο κ. Κολυδάς πάντως δεν διαφώνησε ως προς την πρόγνωση και την αλλαγή του καιρού.

Μάλιστα, στο site που διαθέτει εξήγησε το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», λέγοντας πως «ο καιρός αυτός οφείλετα σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά».




iEidiseis.gr