Το Ασφαλιστικό Σύστημα, μετά από 15 ετών μνημόνια περικοπών και θυσιών, όχι μόνο παρέχει μη επαρκείς συντάξεις, αλλά είναι και οικονομικά μη βιώσιμο.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Σαν... θεομηνία και απειλή για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, τουλάχιστον για φέτος και το 2025, βλέπει το Ασφαλιστικό το οικονομικό επιτελείο. Αφορμή, ώστε να αποτελούν εκ νέου απειλή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, στάθηκε η διαφαινόμενη μαζική συνταξιοδότηση έως και 230.000 ασφαλισμένων φέτος. Πάντα σε συνδυασμό με τα σαθρά οικονομικά του…
Έτσι το Ασφαλιστικό Σύστημα, μετά από 15 ετών μνημόνια περικοπών και θυσιών, όχι μόνο παρέχει μη επαρκείς συντάξεις, αλλά είναι και οικονομικά μη βιώσιμο. Κυρίως λόγω του δημογραφικού, της χαμηλής απασχόλησης, των κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας και των συντεχνιακών διευθετήσεων που έχουν επανέλθει εδώ και μια 5ετία.
Ταυτόχρονα, η κανονικοποίηση στο χρόνο απονομής των συντάξεων (σ.σ. εκκαθάριση παλιότερων αιτήσεων) συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες για τον ΕΦΚΑ, τα έσοδα του οποίου ελάχιστα έχουν βελτιωθεί μεταξύ των μισθωτών (κατώτερο ποσοστό αύξησης των εσόδων εν σχέσει με το 6,4% της αύξησης του βασικού μισθού), ενώ παραμένουν σταθερές οι εισπράξεις από τους ελευθέρους επαγγελματιες…
Ο επιπλέον λογαριασμός για τον κ. Χατζηδάκη προκύπτει από τις χαμηλές προβλέψεις (από τον ΕΦΚΑ) ως προς το αριθμό των συνταξιοδοτήσεως φέτος (πρόβλεψη για αντίστοιχο με το 2023 αριθμό 190.000 αιτήσεων), ενώ αναμένονται επιπλέον 35.000-40.000 συνταξιοδοτήσεις (νέες αιτήσεις και εκκαθάριση παλιότερων αιτημάτων).
Υπολογίζεται δε, ότι κάθε απονομή σύνταξης συνεπάγεται και καταβολή άνω των 10.000 ευρώ σε αναδρομικά…
Η δυσμενής αυτή προοπτική σημαίνει ότι θα απαιτηθούν φέτος επιπλέον 350 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις προς τον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των εθνικών συντάξεων (κάτι που αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και στηρίζεται στα φορολογικά έσοδα), αλλά και η κάλυψη των αυξημένων καταβολών σε αναδρομικά από την επιτάχυνση απονομής συντάξεων επί αιτήσεων παλαιοτέρων ετών που χρονίζουν.
Στο ποσό αυτό θα πρέπει να αθροιστούν και άλλα 350 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΠ) για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία (Daniel), ενώ οι εν λόγω δαπάνες πρέπει να… συμβιβαστούν με ένα (πρωτογενές) πλεόνασμα μαμούθ της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ).
Μαζική φυγή
Αφορμή για την έξοδο των ασφαλισμένων, που έχει σαν αποτέλεσμα την (συνακόλουθη) αποκάλυψη της ανισορροπίας των οικονομικών του συστήματος, αποτελεί η ευχέρεια συνέχισης της εργασίας παράλληλα με τη σύνταξη χωρίς πέναλτι στις αμοιβές από τον ΕΦΚΑ.
Η ρύθμιση αυτή ισχύει από τις αρχές του 2024 και πάνω από 80.000 έχουν αναγγελθεί σαν απασχολούμενοι, ενώ λαμβάνουν σύνταξη.
Η διάταξη θεωρείται «παροχή» προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως τους επιστήμονες (Μηχανικούς, Γιατρούς, Δικηγόρους κ.α.) οι Σύλλογοι των οποίων (ΤΕΕ, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Πανελλήνιος ιατρικός Σύλλογος κ.α.) άσκησαν και τις πιο μεθοδικές πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Η διπλή ιδιότητα απασχολούμενου-συνταξιούχου θεωρείται μιας ευκαιρία για ενίσχυση του εισοδήματος, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, λόγω των χαμηλών εισφορών που πληρώνουν (εξάλλου δεν μπορεί να μοιραστεί το βάρος των εισφορών με την επιχείρηση, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς….), λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις (περί τα 850 ευρώ).
Θα πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ-«φυγής» όλων των εποχών φέτος. Χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ούτε την περίοδο του 2012, όταν αυξηθήκαν κατά δύο έτη τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, ακόμη και για τους εργαζόμενους στα Βαρέα, ούτε με το γ’ μνημόνιο (καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα), όταν τα ηλικιακά όρια αυξήθηκαν ακόμη και 7 έτη…
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι το Ασφαλιστικό παραμένει απασφαλισμένη οικονομική και κοινωνική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί με ασύλληπτες συνέπειες…
iEidiseis.gr