MY KTEO

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Πάσχα: Πώς να αποφύγετε τα παιδικά ατυχήματα


Το Πάσχα και γενικότερα κατά τις διακοπές αυξάνονται οι περιπτώσεις των παιδικών ατυχημάτων.
Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές το Πάσχα εξέδωσε το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος». Όπως σημειώνει το Σωματείο επειδή τα σχολεία είναι κλειστά, άρα τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι ή έξω παίζοντας, αυξάνονται οι περιπτώσεις παιδικών ατυχημάτων.

Πώς να αποφύγετε τα ατυχήματα το Πάσχα:
- Πυροτεχνήματα: Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί από βεγγαλικά και δυναμιτάκια τις γιορτές του Πάσχα. Αγοράστε μόνο εγκεκριμένα βεγγαλικά και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Αποφύγετε να πειραματιστείτε με αυτοσχέδιες κατασκευές ενώ πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Σημειώνεται ότι η καύση βεγγαλικών επιτρέπεται μόνο για λόγους ψυχαγωγίας του κοινού κατά τις επίσημες τελετές, πανηγύρεις και εορτές, εξαιρουμένων των εορτών του Αγίου Πάσχα.

- Πάσχα χωρίς εγκαύματα. Προσοχή όταν βάφετε αβγά και ετοιμάζουμε πασχαλινά γλυκά κυρίως να μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.

- Προσοχή στις λαμπάδες και το λιωμένο κερί καθώς μπορεί α προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, αποφεύγετε όσες λαμπάδες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγείστε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Μην ξεχνάτε πως η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι πιο ευαίσθητη από των ενηλίκων.

- Προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα.

- Τροφική δηλητηρίαση:
• Η ασφαλής κατανάλωση των βαμμένων αυγών απαιτεί να φυλάσσονται σωστά πριν και μετά τον βρασμό τους.
• Οι σοκολατένιες λιχουδιές μπορεί να αλλοιωθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

-Φροντίστε να είναι ασφαλές το περιβάλλον των διακοπών σας. Ιδιαίτερη προσοχή στα:
• Μπαλκόνια
• Μπαλκονόπορτες και παράθυρα
• Σκάλες
• Πηγάδια
• Πισίνες

- Όταν πηγαίνετε βόλτες στην εξοχή με τα παιδιά σας φροντίστε να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και κλειστά παπούτσια, ώστε να προφυλάσσονται από έντομα και ερπετά. Προσοχή σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα αν κάνετε κηπουρική με τα παιδιά σας

- Προσοχή στις βόλτες με τα ποδήλατα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να φοράνε πάντα κράνος, ώστε να αποφεύγουν πιθανούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

- Θάλασσα. Ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά παιδιά. Να θυμάστε ότι αρκούν λίγα δευτερόλεπτα και ελάχιστα εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα παιδί.

- Ψώνια: Όταν βγαίνετε για ψώνια και έχει πολυκοσμία, πάντα να κρατάτε τα μικρά παιδιά πάντα από το χέρι και από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

- Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε σωστά τη ζώνη αφαλείας και να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Εάν τα παιδιά απαιτούν την προσοχή σας, σταματήστε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου πριν ασχοληθείτε μαζί τους.

- Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά – επιβάτες, ενοχλούν και αποσυντονίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια μαζί τους για να απασχολούνται. Πρέπει επίσης να προγραμματίζετε κάποιες στάσεις για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.



dnews.gr