MY KTEO

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και η πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Χαλκίδα: «Δεν είναι αργία είναι απεργία» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Παρουσία εργαζομένων, φοιτητών και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η απεργιακή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

«Σιχαίνεσαι τους ζωντανούς; Μην κλαις τους σκοτωμένους! Απ’ τα ιερά τους κόκαλα, πρώτη του Μάη και πάλι, θα ξεπηδήσει ο καθαρμός κι η λευτεριά του ανθρώπου. Κι είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι.…» έγραψε ο Κώστας Βάρναλης στο ποίημα του Πρωτομαγιά του 1944 για τη θυσία των 200 εκτελεσμένων ελλήνων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 1η του Μάη 1944. Με αυτό το ποίημα επέλεξαν οι διοργανωτές του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Χαλκίδα για να ανοίξουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Οι συγκεντρωμένοι με ένα γαρύφαλλο στο χέρι και ένα σύνθημα στα χείλη έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «Η πρώτη του Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία» και διατράνωσαν ότι το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτό… 

Στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Δημήτρης Μούντριχας και ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Αγγελάτος, αναφέρθηκαν σε όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή και εργατική τάξη. Επεσήμαναν ότι πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία, στην παιδεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρίσκονται τα κέρδη των λίγων. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συνεχή επαγρύπνηση και εντατικοποίηση των αγώνων τους.

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το μνημείο εθνικής αντίστασης στην παραλία Χαλκίδας και η κατάθεση στεφάνων από εργαζομένους και εκπροσώπους συλλόγων και συνδικάτων.