MY KTEO

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Καζάνη: «Άνιση μεταχείριση αναπληρωτριών εκπαιδευτικών ως προς τις αναρρωτικές άδειες, άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής τέκνων»


Συνέχεια της ερώτησης που κατατέθηκε με αρ. πρωτ. 1723/13-11-2023, στην  οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, καταθέτουμε  ως αναφορά τις ακόλουθες επιστολές: α) επιστολή από τη γενική γραμματέα  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού  Ειδικής Αγωγής Αττικής, με ημερομηνία 24/4/2024 και β) επιστολή της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού  Ειδικής Αγωγής, με ημερομηνία 22/4/2024.

Στις ανωτέρω επιστολές αναφέρονται ζητήματα των αναπληρωτριών για  θέματα μητρότητας και επιδομάτων. 

1) Το επίδομα μητρότητας (κύησης και λοχείας) για να το λάβουν πρέπει  να έχουν τουλάχιστον 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια που προηγούνται  της πιθανής ημερομηνίας τοκετού, προϋπόθεση δύσκολο να καλυφθεί 2) Δικαιούνται άδεια ανατροφής τέκνου μόνο 3,5 μήνες.  3) Πολλές αναπληρώτριες αναγκάζονται να παίρνουν 4μηνη γονική άδεια  με τους δύο μήνες άνευ αποδοχών για να βρίσκονται κοντά με τα μωρά τους.  Μάλιστα το επίδομα των δύο μηνών με αποδοχές είναι πενιχρό και δεν  καταβάλλεται έγκαιρα. Όμως η χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών  ελλοχεύει τον κίνδυνο να χάσουν το επίδομα από το ταμείο ανεργίας στο

οποίο υποβάλλονται όλοι οι αναπληρωτές κάθε καλοκαίρι, διότι υπάρχουν  προϋποθέσεις ως προς τις ημέρες εργασίας.

4) Οι αναπληρώτριες σε επαπειλούμενη κύηση δικαιούνται αναρρωτική  άδεια μόνο 15 μέρες. 

Ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία αιτούνται:

• εξίσωση αδειών μονίμων και αναπληρωτών, 

• άμεσα άδειες για αναπληρώτριες με επαπειλούμενη κύηση,  • 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου και 

• επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες και στις  αναπληρώτριες, για όσο διάστημα δεν εργάζονται.

Παρακαλούμε για ενημέρωση σε σχέση με την πορεία των αιτημάτων τους   

Επισυνάπτονται οι επιστολές α) της γενικής γραμματέως του ΔΣ ΣΕΕΠΕΑ  Αττικής και β) της ΠΟΣΕΕΠΕΑ