MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Το θέμα του Φράγματος Σέττας Μανικίων και τα δίκτυα ύδρευσης που το συνοδεύουν έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Κατσούλης


 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» Δημήτρης Κατσούλης στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, της 13.5.2019 ζήτησε πληροφόρηση και εξηγήσεις για το Φράγμα Σέττας Μανικίων και τα δίκτυα ύδρευσης που το συνοδεύουν. Αφορμή ήταν και η είδηση ότι εξετάζεται η αναζήτηση χρηματοδότησης με ΣΔΙΤ, προοπτική που απαιτεί την διασαφήνιση του τρόπου υλοποίησης αυτής της διαδικασίας και κυρίως εάν ο ιδιώτης επενδυτής αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων αφαιρώντας την από την ευθύνη του Δήμου.

Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η ΣΔΙΤ, εφόσον επιτευχθεί, θα αφορά την εκμετάλλευση του φράγματος με την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου και σε καμία περίπτωση δεν θα επεκταθεί στα δίκτυα.

Το δυσάρεστο είναι ότι το έργο πλέον, όσο αφορά τα δίκτυα, συρρικνώνεται στην Δημοτική Ενότητα Κύμης αφήνοντας απέξω όλο τον υπόλοιπο Δήμο Κύμης Αλιβερίου και την Δ.Ε. Αμαρύνθου του Δήμου Ερέτριας ενώ έως τώρα ο σχεδιασμός περιλάμβανε και αυτές τις περιοχές. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στις καλένδες την κατασκευή των δικτύων όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Αναζητείται χρηματοδότηση 55.000.000 για την ολοκλήρωση του Φράγματος και του δικτύου της Δ.Ε. Κύμης. Μετά την εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης θα αρχίσει η αναζήτηση συμπληρωματικής για την επέκταση των δικτύων στον υπόλοιπο Δήμο. Όπως γίνεται σαφές η προοπτική είναι ακόμη δυσχερής.

Η συρρίκνωση του έργου των δικτύων μόνο στην Δ.Ε. Κύμης καθιστά το έργο πιο ελκυστικό για ιδιώτη επενδυτή να χρηματοδοτήσει με ΣΔΙΤ το Φράγμα καθώς θα έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερο υδατικό απόθεμα. Πάντως η Δ.Ε. Κύμης έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας αι δικαίως προηγείται, χωρίς να λησμονούμε ότι και οι άλλες Δημοτικές Ενότητες έχουν προβλήματα, όπως το Αλιβέρι και η ακτή Νηρέως.

Εμείς ως παράταξη θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία της υπόθεσης Φράγμα Σέττας Μανικίων διεκδικώντας χρηματοδότηση, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και κυρίως διασφάλιση της κατασκευής των δικτύων σε όλο τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου και Δ.Ε. Αμαρύνθου.