Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός του ορίου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου τα τελευταία χρόνια έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, χθες όμως ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε από την παρούσα σύνθεση. Χωρίς όμως, να έχει κάτι αλλάξει επί της ουσίας.
Αιτία και αφορμή της χθεσινής συζήτησης, κατά την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, στάθηκε η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στην περιοχή Τούρλα του οικισμού Καδίου στα Κοτύλαια Όρη, στη Δημοτική Ενότητα Κονιστρών και τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες της εγκατάστασης.
Να σημειωθεί ότι το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων και φορέων του Δήμου, αλλά και απλοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής Κύμης και Κονιστρών.
Την εκτός ημερησίας συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Νίκος Μπαράκος, ο οποίος, αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΣτΕ, που δεν ήταν αυτή που η δημοτική αρχή ήθελε, τόνισε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια το υψηλό αιολικό δυναμικό της περιοχής έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών και έχει οδηγήσει στην μεθόδευση από τις κυβερνήσεις ώστε Περιφέρεια και Δήμος να μην έχουν λόγο, ούτε καν γνωμοδοτικό, και οι αποφάσεις να παίρνονται από τα υπουργεία και την αποκεντρωμένη.
Ακολούθησε η ενημέρωση από τον δικηγόρο του Δήμου Γιώργο Γανωτή, ο οποίος εξήγησε πως με την απόρριψη από το ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της ΑΕΠΟ, επί της ουσίας έχουν εξαντληθεί τα νομικά μέσα ενάντια στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. Αλλά δήλωσε διατεθειμένος να μιλήσει με τον εκπρόσωπο της Εταιρίας Περιβάλλοντος Κύμης και δικηγόρο Δημήτρη Σουφλέρη, ώστε να δουν ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες νομικές κινήσεις, αν υπάρχουν.
Η στάση του δημάρχου δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση, αλλά ούτε και τους συγκεντρωμένους εκπροσώπων των συλλόγων, που πήραν το λόγο και ζήτησαν ο δήμος να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που θα μπορούσαν, κατά τη γνώμη τους, να τρενάρουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή. Η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης του ανεμολογικού ιστού, η δημιουργία δικτύων δήμων και πολιτών τα οποία θα μπορούσαν να προσφύγουν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αίτημα προς την αρχαιολογία και το δασαρχείο για τις ενέργειες τους και η δήλωση στο κτηματολόγιο του δάσους του Καστροβαλά ως ιδιόκτητο δημοτικό, ήταν κάποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν, ενώ δεν έλειψαν και προτάσεις ακτιβιστικού τύπου με τον Κώστα Κέκη να προτείνει να μπει μπροστά ο δήμαρχος και ας συλληφθεί ή να διαθέσει ο δήμος, όπως πρότεινε πολίτης, ένα όχημα κι ας κατασχεθεί.
Από την πλευρά του ο Νίκος Μπαράκος τόνισε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα και θα ακολουθήσει τις οδηγίες του δικηγόρου του Δήμου κ. Γανωτή, αν μπορεί με νομικές ενέργειες να γίνει κάτι με τον ανεμολογικό ιστό. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε κανέναν ακτιβισμό, αφού το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν μόνο λίγες ημέρες καθυστέρησης.