MY KTEO

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Σπανός για Εύβοια: Έργα και Δράσεις για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου


Το 2ο τακτικό απολογισμό πεπραγμένων που αφορά το δίμηνο Μάρτιος - Απρίλιος 2024, έκανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ, Φάνης Σπανός. Ο κ. Σπανός ξεκίνησε την παρουσίαση από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σημαντικό έργο της παράκαμψης Βασιλικού Χαλκίδας. Δείτε πιο κάτω σε ποια θέματα της Εύβοιας αναφέρθηκε

 1. Σε ποσοστό άνω του 50% έχει ήδη υλοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου: «Ολοκλήρωση κατασκευής Οδού Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα (Χ.Θ.9+150 ΕΩΣ Χ.Θ. 16+499,33)», αρχικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ και συμβατικής δαπάνης ύψους 8.438.177,70 ευρώ. Ομαλά και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες.

2. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΕΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ». Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτούν κατά 50% η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων. Κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη δημοπράτηση και θα επιβλέψει την υλοποίησή του.

 3. «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣ ΚΥΜΗΣ», αρχικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξη του στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναμένεται πλέον η εγκατάσταση εργοταξίου, από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή και συγχρόνως την προστασία από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί και τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης.

Εντάχθηκαν οι ακόλουθες δράσεις και έργα στα αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης:

1. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 750.000 ευρώ στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2021- 2025 και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ.)».

2.  «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΜΝΗΣ, ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΆΝΝΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, στο «Π.Π.Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ.)».

3.  «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024.

4. «ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ – ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΤΕΤΑΡΤΟΚΥΚΛΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024

ΥΓΕΙΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων λυόμενων κατασκευών σε παρακείμενη έκταση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας και μεταφορά του ΕΚΑΒ Χαλκίδας.

Αποκατάσταση πληγησών περιοχών Β.Εύβοιας

Κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.