MY KTEO

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση στη μνήμη των 110 ελλήνων αναπήρων στρατιωτών- η μάχη του Ανηφορίτη


"Ανηφορίτης-Ριτσώνα (1829, 1944). Ένας σκολι-ός της ιστορίας δρόμος..."

Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

-Ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μπαιρακτάρη , συγγραφέα και εκπαιδευτικού με θέμα"Ανηφορίτης-Ριτσώνα (1829, 1944). Ένας σκολι-ός της ιστορίας δρόμος..."

- παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού

- Μουσική από καλλιτέχνες της πόλης με τραγούδια σχετικά με το θέμα.

Διοργάνωση :Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ και Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα

Τόπος διεξαγωγής : Θέατρο Κωτσόπουλου στη Μέσα Παναγίτσα

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος: δωρεάν

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο ΈΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ

Η περιοχή στο Διάσελο μεταξύ του όρους Γαλατσίδα και του όρους Κλεφτολούτσα ή Ταμπούρια του Κριεζώτη αποτελεί ένα σημαντικό πέρασμα από την Εύβοια στην Βοιωτική γη, προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το αντίστροφο. Στην πολύ σημαντική θέση έχουν διεξαχθεί σπουδαία ιστορικά γεγονότα , κυρίως μάχες.

Εδώ έλαβε χώρα η Μάχη του Ανηφορίτη στις 12 Ιουνίου 1829, ένα από τα τελευταία πολεμικά επεισόδια της επανάστασης του 21. Την αρχηγία των επιχειρήσεων είχε ο οπλαρχηγός Νικόλαος Κριεζώτης. Η επικράτηση των Ελληνικών δυνάμεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση της Βοιωτίας και των Αθηνών σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, όπως και στην  έκβαση της μάχης της Πέτρας.

Εδώ επίσης συντελέστηκε το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής. Στις 16 Μαΐου 1944 τα ξημερώματα εκτελέστηκαν, ως αντίποινα, με βάναυσο τρόπο 110 ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες από τους ναζί. Πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια στον δίκαιο αγώνα αντίστασης ενάντια στους άτεγκτους κατακτητές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974351684, Ηλίας Καραμπάς, πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ