MY KTEO

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Εύβοιας και Σκύρου: «Συνεργασία και Συνέργειες για την Ανάπτυξη του Νομού»


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024 οι διήμερες εκδηλώσεις του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Εύβοιας και Σκύρου στο Μέγαρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, της ακαδημαϊκής και οικονομικής κοινότητας, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του νομού.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στην Επίσημη Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η οποία και κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους λοιπούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Γεροντίτης. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το Επιμελητήριο να πάρει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Εύβοιας & Σκύρου, καθώς και στη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει το Επιμελητήριο, προκειμένου να καταστούν εφικτές, τόσο η επίσπευση της αειφόρου, βιώσιμης και ανθρωποκεντρικής αναπτυξιακής πορείας του νομού, μετά από τις φυσικές και λοιπές καταστροφές, όσο και η ευδοκίμηση της τοπικής κοινωνίας των πολιτών του νομού. Στρατηγική συνεργασιών και συνεργειών, με κοινό όραμα και κοινούς στόχους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στα πρόσφατα γεγονότα στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας αντέδρασε άμεσα προκειμένου να διασφαλίσει το κύρος του θεσμού και τα μέλη του και επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να δηλώσω και από αυτό το βήμα ότι το Επιμελητήριο Εύβοιας δεν θα γίνει για κανέναν η θεσμική ασπίδα προστασίας του. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όλοι όσοι εμπλέκονται σε ανάλογες καταστάσεις. Διαφάνεια παντού ! και για όλους !».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του, απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα συνεργασίας και συμπόρευσης, σε όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου του Νομού.

Τη σκυτάλη των χαιρετισμών πήρε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με το πάντα μεστό και εμπεριστατωμένο λόγο του, κατέδειξε τις ανησυχίες του για την αναπτυξιακή πορεία του νομού, εστιάζοντας όχι μόνο στα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πολύ περισσότερο στο κεφάλαιο άνθρωπος και στις ανάγκες του, υποβάλλοντας και τις προτάσεις του για μια σειρά από θέματα σχετικά με την οδική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των σημείων της μητροπολιτικής του περιφέρειας αλλά και την ανάγκη ύπαρξης και βελτίωσης υποδομών υποστήριξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος αφού συνεχάρη το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης του συνεδρίου, επαναδιατύπωσε την σταθερή θέση της Περιφέρειας πως θα είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια η οποία θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του νομού, που του επιτρέπουν να αναπτυχθεί βιώσιμα, αειφόρα και ισότιμα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Επεσήμανε επίσης πως είναι «επίτευγμα η μέχρι σήμερα κατάκτηση, δημιουργία και εργασία, πάνω σε κοινή ατζέντα, όλων των φορέων του νομού» προτρέποντας όλους να μετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, και αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη λαμπρή ιστορία της Εύβοιας, εστίασε στις πραγματικά πλούσιες και πολυποίκιλες δυνατότητες ανάπτυξης, στην άμεση ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής, τη σημασία των συνεργειών και των συνεργασιών, εστιάζοντας – όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές – στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ευημερία των πολιτών και ολοκληρώνοντας με τη βεβαιότητα πως όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Ν. Ευβοίας κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη, τον Βουλευτή της Περιφέρειας Α’ Αθηνών του κόμματος των Σπαρτιατών κ. Αθανάσιο Χαλκιά, τον πρώην Βουλευτή Ν. Ευβοίας και εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς κ. Αναστάσιο Πρατσόλη, τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΛΝΕ κ. Χαράλαμπο Μανιάτη, τον Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας κ. Γεώργιο Καββαθά, το μέλου του Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Αντώνιο Παναγόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη και βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη, στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, με έργα που δρομολογούνται και παραδίδονται. Αναφερόμενη, ειδικότερα στην Εύβοια, αναφέρθηκε σε τρία μεγάλα στα οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός:

          την παράκαμψη της Χαλκίδας

          την οδική Σύνδεση Βόρειας με Κεντρική Εύβοια

          την παράκαμψη του Βασιλικού, ένα ακόμα σημαντικό έργο υποδομής που αναμένεται να γίνει σύντομα πράξη.

Η κα υφυπουργός έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημαντικά προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την χρηματοδότησή τους, στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», αλλά και στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που θα προσφέρει δάνεια ύψους 2,2 δισ. Ευρώ με ευνοϊκούς όρους στους επιχειρηματίες, ενώ αναφερόμενη σε θέματα του χαρτοφυλακίου της, αυτού της βιομηχανίας, τόνισε ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένα πραγματικά επικουρικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας, αλλά και με την συνεχόμενη ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κα Μάνη και πριν την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνεχείς κρίσεις και προκλήσεις, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε ένα ισχυρό πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και να ενισχύουμε την ανάπτυξη, πηγαίνοντας την Ελλάδα σταθερά μπροστά με δίκαιη ανάπτυξη για όλους».

Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια των 4 θεματικών ενοτήτων, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και 23 ακόμη έγκριτοι ομιλητές από όλους τους χώρους (ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική κοινότητα, εκκλησία, φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, επιμελητήρια) έγινε αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων και των αναγκών που αντιμετωπίζει ο Νομός, αλλά και υποβολή προτάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους θεσμικούς φορείς στην υλοποίηση ενός νέου, φιλόδοξου, αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου για τον νομό, που θα είναι υλοποιήσιμο.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Γραμματέας και συνιδρυτής του ελληνικού πολιτικού κόμματος ΚΟΣΜΟΣ κ. Κόκκαλης Πέτρος, ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. κ. Μπάφας Άκης, οι Αναπληρωτές Γραμματείς Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. κ.κ. Ρούκας Ιωάννης και Μιχαλόπουλος Βασίλειος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Κελαϊδίτης Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Γαλάνης Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κούκουζας Ευάγγελος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας κ. Σέρρας Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Κοιμητηρίων κ. Νέζης Ιωάννης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Χαλκιδέων κα Σακελλαράκη Δήμητρα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Χαϊνάς Ευάγγελος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδας κ. Βαβουλιώτης Ευάγγελος, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ραβάνης Παύλος, ο Γ’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου Ιωάννης, η Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κα Κουνενάκη – Εφραίμογλου Σοφία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνης Αριστείδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος Βασίλειος, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γρέντζελος Νικόλαος, λοιποί εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής ελληνικής κοινότητας, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Εύβοιας κ. Γερογιάκομος Αθανάσιος, ο Ταξίαρχος της Σχολής Πεζικού κ. Μήτσης Δημήτριος – Άγγελος, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάτος Ανδρέας, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Καμπόλης Νικόλαος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ευβοίας κα Αγιοστρατίτη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ευβοίας κ. Θαλάσσης Ηλίας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Σαλταγιάννης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Κοτρογιάννης Ιωάννης, και άλλοι Εκπρόσωποι των Παραγωγικών Τάξεων.

Από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας παρευρέθηκαν  ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Σταθόπουλος Ιωάννης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαραγκός Ιωάννης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Κουτσαύτης Σπυρίδων, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Βαρελάς Δημήτριος, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κ. Παύλου Χρήστος, ο Πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ κ. Γεωργουλόπουλος Θεοδόσης, η Εκπρόσωπος Τουρισμού κα Μπουραντά Παρασκευή, ο κ. Φωκίτης Νικόλαος, ο κ. Κατσίκας Δημήτριος και ο κ. Αλεξανδρής Ευάγγελος.

Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου τέθηκε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ευχαριστεί θερμά τους Υποστηρικτές: την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμος Χαλκιδέων, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, τους Χορηγούς: B-FRESH, ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Α.Ε., ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Ε., ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ι.Γ. ΙΚΕ, ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΒΕΕ, ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ, ΚΤΕΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, ΖΗΣΙΑΔΗΣ PRINT, ΛΥΚΟΣ Α.Ε., ΣΑΜΠΑΝΗΣ Α.Ε., ΛΗΛΑΝΤΙΑ ΓΗ και SEPTEM, τον Χορηγό επικοινωνίας, STAR Κεντρικής Ελλάδας, το οποίο κάλυψε με ζωντανές αναμεταδόσεις τις συνεδριακές εκδηλώσεις καθώς και την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.

Το σύνολο των συνεδριακών εκδηλώσεων, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου

https://eviachamber.gr/oloklirothike-1o-anaptyxiako-synedrio-evias/#