MY KTEO

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Σήφης Βαλυράκης: Αναβλήθηκε η δίκη για τις 20 Ιανουαρίου 2025


Σε αναβολή οδηγήθηκε εκ νέου η δίκη για τη δολοφονία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, που βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο του 2021 στη θαλάσσια περιοχή Πεζονησίου Ερέτριας.

Γράφει η Μαίρη Μπενέα

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 20 Ιανουαρίου 2025, όπως είχε αναβληθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία, είναι δύο ψαράδες, που διαπληκτίστηκαν έντονα με τον Κρητικό πολιτικό.

Τα όσα έγιναν εκείνη τη μοιραία μέρα ανάμεσα στον Σήφη Βαλυράκη -που πήγε για ψαροντούφεκο και δεν επέστρεψε ποτέ- και τους δύο ψαράδες, περιγράφονται αναλυτικά στο βούλευμα καταπέλτης, 52 σελίδων.

Δολοφονία Βαλυράκη: Γιατί η δίκη μεταφέρθηκε στην Αθήνα
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην Αθήνα η δίκη, με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σε αίτησή της η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας σημείωνε ότι η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση «έχει λάβει ευρύτατη δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προφανώς λόγω των ιδιοτήτων του Σήφη Βαλυράκη και των συνθηκών υπό τις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η ανθρωποκτονία, έχει εξάψει την τοπική κοινωνία, ενεργά μέλη της οποίας είναι οι δύο κατηγορούμενοι». Μάλιστα, η εισαγγελέας στη σχετική αίτηση για μεταφορά της δίκης, επικαλέστηκε έγγραφο της διευθύνουσας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

«Την ημέρα της απολογίας των δύο κατηγορουμένων υπήρξε συγκέντρωση πλήθους κόσμου στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, η διατάραξη της λειτουργίας του δικαστηρίου εξαιτίας των φωνασκούντων συμπαρισταμένων στους κατηγορούμενους και η πολύωρη παραμονή των διαμαρτυρόμενων με φωνές και πανό Ερετριέων έξωθεν του δικαστηρίου, με την οποία εξέφρασαν την δυναμική διαφωνία τους αναφορικά με την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά των δύο συμπολιτών τους» αναφερόταν στο έγγραφο που κατέληγε υπογραμμίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να συμβούν ανάλογα περιστατικά που έθεταν σε κίνδυνο τόσο την εξέλιξη της ίδιας της διαδικασίας, όσο και τη διασάλευση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Αίτηση προκειμένου η διεξαγωγή της δίκης να γίνει στην Αθήνα είχε υποβάλλει και η οικογένεια του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη επικαλούμενη περιστατικό απειλών σε βάρος της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο έγγραφο της εισαγγελέως «στην αίτηση της οικογένειας γίνεται επίκληση σε δημιουργία κλίματος όξυνσης σε βάρος της, προκλήσεις φθορών από αγνώστους στο αρχιτεκτονικό γραφείο του αδελφού της χήρας Βαλυράκη, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση και δηλητηρίασης κατοικίδιου σκύλου της οικογένειας από «αγνώστους» στην εξοχική τους κατοικία στην Ερέτρια».

Το χρονικό της υπόθεσης
Για την ιστορία, στις 24 Ιανουαρίου 2021 η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα, ενημέρωσε το λιμενικό τμήμα της Ερέτριας ότι ο σύζυγός της είχε αποπλεύσει το μεσημέρι με το φουσκωτό του σκάφος, προκειμένου να δοκιμάσει τη μηχανή και έκτοτε δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του. Σε λιγότερο από μια ώρα το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη εντοπίστηκε σε βραχώδη ακτή του νησιού χωρίς τον καπετάνιο του. Έπρεπε να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να εντοπιστεί στις 20.20 στην ανατολική ακτή του Πεζονησίου Ερέτριας η σορός του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η κατάθεση ενός ψαρά που παρακολούθησε από απόσταση τον διαπληκτισμό που εξελισσόταν στη θάλασσα κάποια μέτρα μακριά του. «Περί ώρα 12.15 αντιλήφθηκε ένα φουσκωτό σκάφος κόκκινου χρώματος αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για το σκάφος του θανόντος. Εμφανίστηκε ένα ξύλινο σκάφος αλιευτικό και αντιλήφθηκε ότι έλαβε χώρα διαπληκτισμός μεταξύ του επιβαίνοντος στο αλιευτικό σκάφος και του Σήφη Βαλυράκη, με τον πρώτο να απευθύνεται στον δεύτερο, λέγοντάς του πως θα καλέσει το λιμεναρχείο και τον δεύτερο να του απαντά "θα μου *"» περιέγραψε ο μάρτυρας εξηγώντας πως στη συνέχεια το αλιευτικό ανέβασε ταχύτητα και άρχισε να «κυκλώνει» το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ψαράς εκτίμησε στην κατάθεσή του πως τα άτομα στο αλιευτικό σκάφος ήταν δύο, αφού τη στιγμή που έκαναν κύκλους γύρω από το φουσκωτό Βαλυράκη, το άτομο που διαπληκτίστηκε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ παρέμενε στη θέση του και κατά συνέπεια υπήρχε δεύτερο άτομο που οδηγούσε το αλιευτικό.iEidiseis.gr