MY KTEO

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Αυξημένος φόρος κατά 30% στα φετινά εκκαθαριστικά - Πόσο θα πληρώσουν οι επαγγελματίες


Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών γίνεται πλέον ορατή στα εκκαθαριστικά σημειώματα που λαμβάνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό συγκριτικά με τα περυσινά σημειώματα ξεπερνούν το 30%.  Όσο, η υποβολή των δηλώσεων αυξάνεται, πιθανόν να αυξηθεί και ο μέσος φόρος καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει επιπλέον έσοδα από τους επαγγελματίες ύψους 550 εκατ. ευρώ. 

Γράφει ο Προκόπης Χατζηνικολάου

Ουσιαστικά ο μέσος φόρος των επαγγελματιών θα φθάσει το μέσο φόρο που πληρώνουν και οι μισθωτοί υπάλληλοι. Από την έως τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει μέσος φόρος 1.195 ευρώ όταν πέρυσι σε αντίστοιχες χρεωστικές δηλώσεις ο φόρος ήταν στα επίπεδα των 900 ευρώ.

Εξαιτίας της νέα κατάστασης που διαμορφώνεται οι επαγγελματίες πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τη δραστηριότητά τους. Ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις  συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Επίσης υποστηρίζουν ότι  η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

Τα στοιχεία της εκκαθάρισης
• Το 50,01% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.115.374.

• Για το 21,39% των φορολογικών δηλώσεων  προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 311 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 476.204 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 148, 3 εκατ. ευρώ.

• Το 28,95% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 636.498 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.195 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. 

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου είχαν έκπτωση 3%. Στην περίπτωση που επιλέξουν την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση" δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.



capital.gr