MY KTEO

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Τα 3 σημάδια που μαρτυρούν ότι η σχέση σας δεν βασίζεται στην αγάπη, αλλά στον φόβο της μοναξιάς


Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προσπάθειας για εύρεση συντρόφου και της αναγκαιότητας της δημιουργίας μίας σχέσης. Μερικές φορές, στη βιασύνη μας να βρούμε κάποιον, παραβλέπουμε αυτή τη διάκριση.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ανατρέξουμε σε δεσμούς του παρελθόντος και να αναρωτηθούμε γιατί δεν εντοπίσαμε εγκαίρως τα προφανή σημάδια τα οποία έδειχναν ότι οι εκάστοτε σύντροφοι δεν μας ταίριαζαν.

Η δυνατότητά μας να εντοπίζουμε εγκαίρως τις δυσλειτουργίες των σχέσεων μας και έπειτα να αποχωρούμε, είναι πολύ σημαντική, γιατί μας αποτρέπει από το να παραμένουμε σε μία σχέση που δεν μας ταιριάζει, ωστόσο αυτό για ορισμένους ανθρώπους αποτελεί μία δύσκολη και εξαιρετικά επίπονη διαδικασία.

Σύμφωνα με το psychologytoday, οι παρακάτω τρεις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να διακρίνετε αν η σχέση σας βασίζεται στην αληθινή αγάπη ή έχει δημιουργηθεί από τον φόβο της μοναξιάς ή της κοινωνικής πίεσης να «βρείτε κάποιον».

Νιώθεις ότι μπορείς να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου;

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μιας σχέσης που βασίζεται στον φόβο της μοναξιάς, είναι να μην μπορείτε να είστε ο εαυτός σας. Ο φόβος σας να χάσετε τον σύντροφό σας σας οδηγεί σε συμπεριφορές που ικανοποιούν τη σχέση, όπως αλλαγή πτυχών της προσωπικότητάς σας ή θυσία των αξιών σας έτσι ώστε να αποφύγετε την τιμωρία ή την κρίση από τον σύντροφό σας.

Επειδή πάντα ανησυχείτε μήπως χάσετε τον σύντροφό σας, ό,τι κάνετε γίνεται πράξη διατήρησης όσων έχετε μεταξύ σας παρά ένας τρόπος να απολαμβάνετε πραγματικά τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Όταν προσπαθείτε συνεχώς να προσαρμοστείτε στις προσδοκίες κάποιου άλλου, παραμελείτε τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσαρέσκειας και απώλειας ταυτότητας.

Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες και των δύο συντρόφων να διατηρήσουν την ατομικότητά τους ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στη σχέση. Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εγγύτητας και αυτονομίας στις ρομαντικές σχέσεις είναι σημαντική για την αρμονία τους. Οι σχέσεις τείνουν να φθαρούν όταν συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
  • Ο ένας σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει τον άλλον.
  • Ο ένας σύντροφος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και συχνά δείχνει ανημπόρια
  • Ο ένας σύντροφος εισβάλλει στα όρια του άλλου.
Χρειάζεται να είσαι συνεχώς μαζί του για να είσαι ευτυχισμένος;

Ναι, υποτίθεται ότι θα βρείτε την ευτυχία στην παρέα αυτών που αγαπάτε πραγματικά. Ωστόσο, για κάποιους, αυτή η χαρά γίνεται μια προσπάθεια να αποφύγουν τον φόβο της μοναξιάς.

Εάν νιώθετε άδειος χωρίς τον σύντροφό σας, σε σημείο που πιστεύετε ότι δεν είστε σε θέση να είστε ευτυχισμένοι χωρίς αυτόν, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του φόβου σας να χάσετε το συγκεκριμένο άτομο και όχι να το αγαπήσετε.

Ενώ η επιθυμία ποιοτικού χρόνου με τον σύντροφό σας είναι υγιής και ενδεδειγμένη για την ανάπτυξη της σχέσης, το να περιμένετε από τον σύντροφό σας να περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο μαζί σας μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση σας καθοδηγείται από τον φόβο της απώλειας του συντρόφου σας.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι αν προτιμάτε να κάνετε παρέα μόνο με τον σύντροφό σας ή παρέα με άλλους. Αν διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να «μοιράζεστε» τον σύντροφό σας σε κοινωνικά περιβάλλοντα, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι βασίζεστε υπερβολικά στον σύντροφό σας για προσοχή και ευτυχία.

Ζηλεύεις εύκολα;

Η ζήλια είναι ένα άλλο σημάδι ότι η σχέση σας ελέγχεται από τον φόβο της απώλειας και τις δικές σας ανασφάλειες. Σύμφωνα με έρευνες, η περιστασιακή ζήλια στις σχέσεις είναι φυσιολογική και μπορεί να θεωρηθεί ως θετική δύναμη καθώς υπενθυμίζει στα ζευγάρια να μην θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο. Η ζήλια αυξάνει τα συναισθήματα και κάνει τις προσωπικές στιγμές πιο παθιασμένες.

Η έντονη ή παράλογη ζήλια, από την άλλη, έχει τις ρίζες της στον φόβο της εγκατάλειψης. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε έναν σύντροφο μπορεί να κάνουν τα άτομα με αγχώδη στυλ προσκόλλησης να ζηλεύουν εύκολα και να παρακολουθούν το κινητό του συντρόφου τους.

Οι ανασφάλειες, με μια γενικότερη έννοια, μπορεί να μας κάνουν να παρανοήσουμε ότι χάνουμε τον σύντροφό μας. Μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει ρήξεις σε μια σχέση.

Η βιασύνη έχει την τάση να καταστρέφει τις σχέσεις. Όταν νιώθετε ότι έχετε απεγνωσμένη ανάγκη από έναν σύντροφο, μπορεί να καταλήξετε να βιαστείτε, να πάρετε μια απόφαση πρόωρα και να μπείτε σε μία σχέση η οποία δεν κάνει για εσάς. Όταν βιάζεστε δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο να κατανοήσετε, να αντιληφθείτε και να γνωρίσετε ουσιαστικά τον άλλον άνθρωπο.

Αντίθετα, αν περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε μία σχέση, χωρίς υπερβολές και βιαστικές κινήσεις, θα οδηγηθούμε σε μία σχέση που βασίζεται στην αληθινή αγάπη, στα κοινά ενδιαφέροντα και όχι στον φόβο της μοναξιάς που μπορεί να νιώθουμε όταν είμαστε ελεύθεροι.




bovary.gr