Η κυβέρνηση εξετάζει μικρές διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες όχι, όμως, για τις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Η φορολόγηση του επαγγέλματος στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών θεωρείται μία από τις αιτίες της ήττας της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική παράταξη έχει τεράστιες απώλειες σε κάθε παραγωγική ομάδα:
- Στους αγρότες έχασε λόγω κόστους παραγωγής και απόκλισης των τιμών από το «χωράφι στο ράφι».
- Στους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω ανταγωνισμού με τους μεγάλους ομίλους και τον φόρο με βάση τις τριετίες άσκησης του επιτηδεύματος [σ.σ. μόνο στους μισθωτούς δεν ισχύουν οι 3ετίες].
- Στους μισθωτούς λόγω εργασιακής φτώχειας (οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι μετά τη Βουλγαρία αναφορικά με το διαθέσιμο εισόδημα).
Και όλοι μαζί απείχαν της… κάλπης σαν καταναλωτές λόγω ακρίβειας.
Ως προς τα τεκμήρια φορολόγησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μετά την εκλογική αποδοκιμασία, η κυβέρνηση εξετάζει μικρές διορθώσεις. Όχι, όμως, για τις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις, αλλά αυτές του 2025. Εάν, εν τω μεταξύ, δεν έχουμε νέες απαιτήσεις για φορολογικά έσοδα και πολιτικές εξελίξεις.
Οι εξαιρέσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει στα τεκμήρια δεν είναι μόνο ο οριζόντιος και… χρονολογικός τρόπος φορολόγησης (ανάλογα με τα έτη άσκησης του επαγγέλματος), αλλά και οι απαλλαγές των ετεροεπαγγελματιών.
α. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν υπάγονται στα τεκμήρια. Από τη στιγμή που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας λαμβάνει ταυτόχρονα κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 910 ευρώ τον μήνα, συμπληρώνει το όριο των 10.920 ευρώ ετήσιου εισοδήματος. Άρα θα φορολογηθεί με βάση τα βιβλία (έσοδα-έξοδα), κοντολογίς θα φορολογηθεί με ό,τι δηλώσει… Κάτι που δεν ισχύει με τον συνάδελφο μη συνταξιούχο-ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει 1.527 ευρώ κατ' ελάχιστον (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος), χωρίς να υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου για φέτος (φορολογική δήλωση του 2025) και οι… ωριμάνσεις (πόσες τριετίες ασκεί το επάγγελμα, κάτι που παραπέμπει σε ακόμη μεγαλύτερο φόρο).
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουν να απασχολούνται χωρίς πέναλτι στις πληρωμές του ΕΦΚΑ.
Η εν λόγω ρύθμιση θεωρείται «εξυπηρέτηση» κυρίως προς τις ισχυρές ομάδες των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.). Και τώρα απαλλάσσονται και του τεκμηρίου φορολόγησης από τα εισοδήματα ως απασχολούμενων.
β. Ο μισθωτός που λαμβάνει από την εξαρτημένη απασχόλησή του 780 ευρώ τον μήνα (βασικός μισθός του 2023), απαλλάσσεται του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης αν ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα. Μπορεί να παρουσιάζει ελάχιστα έσοδα, ακόμη και μηδενικά κέρδη, άρα να μην πληρώνει επιπλέον φόρο σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Κοντολογίς, γι' αυτή την κατηγορία πρέπει να αποδείξει η Εφορία τα εισοδήματα της. Ενώ για τους κατ' αποκλειστικό επάγγελμα ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει οι ίδιοι να αποδείξουν ότι δεν έχουν το τεκμαρτό εισόδημα.
γ. Ένας πολυεπαγγελματίας φορολογείται μόνο για μια από τις δραστηριότητες με το αντικειμενικό σύστημα.
δ. Αντίθετα, ένας απασχολούμενος που εμφανίζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά στην ουσία πρόκειται για κρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης απασχόλησης [σ.σ. δεν βρίσκει διαφορετικά απασχόλησης και δουλεύει με μπλοκάκι], τιμωρείται διπλά:
Φορολογείται εφάπαξ με 20% επί του τζίρου, άρα από το πρώτο ευρώ και χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν καμία δαπάνη (έξοδα), ενώ ο επαγγελματίας με 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος.
Πληρώνει ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ).
Αν είναι και μισθωτός, τα εισοδήματα από το ελευθέριο επάγγελμα αθροίζονται στις μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται ακόμη και με 42%, ενώ οι κατ' αποκλειστικότητα ελεύθεροι επαγγελματίες εξαντλούν την κλίμακα φόρου στο 22%.
iEidiseis.gr