MY KTEO

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για για την απόφαση υποβάθμισης της ΔΟΥ Χαλκίδας που τιμωρεί τους έντιμους υπαλλήλους και τους πολίτες της Εύβοιας


 O Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε, όπως είχε δεσμευτεί στους εργαζομένους της ΔΟΥ Χαλκίδας μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, Ερώτηση  που συνυπογράφουν 12 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναδεικνύει έτσι άμεσα στη Βουλή τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση της ΑΑΔΕ για υποβάθμιση της ΔΟΥ Χαλκίδας, η οποία τιμωρεί τους έντιμους υπαλλήλους, καθώς και όλους τους φορολογούμενους πολίτες της Εύβοιας.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 Θέμα: «Έντονες οι αντιδράσεις για την απόφαση υποβάθμισης της ΔΟΥ Χαλκίδας που τιμωρεί τους έντιμους υπαλλήλους και τους πολίτες της Εύβοιας» 

 

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην τοπική κοινωνία της Εύβοιας οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας –τόσο μέσα από τις άμεσες και αποκαλυπτικές Ανακοινώσεις του «Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Βοιωτίας και Εύβοιας» και της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες» (ΠΟΕ-ΔΟΥ), όσο και μέσα από τον τοπικό και εθνικό Τύπο– και κάνουν λόγο για πρωτοφανή σχέδια του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κου Πιτσιλή, να υποβαθμίσει ή και να καταργήσει την ΔΟΥ Χαλκίδας, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το παράνομο δίκτυο που δρούσε σε αυτήν.

 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υφίσταται σχεδιασμός για άμεση και αναγκαστική μεταφορά των αντικειμένων και του προσωπικού της μοναδικής ΔΟΥ της Εύβοιας στις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην Αττική. Μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, όμως, θα ήταν εντελώς απαράδεκτη, αφού στιγματίζει ηθικά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην ΔΟΥ ως δήθεν «συνένοχη», αλλά και την τιμωρεί, αφού ανατρέπει τον εργασιακό και οικογενειακό προγραμματισμό των εν λόγω εργαζόμενων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν όχι μόνο από την Χαλκίδα, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως η Λίμνη, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά κ.α.

 

Επιπρόσθετα, στη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», δημιουργεί σοβαρά πρακτικά προβλήματα στο σύνολο των μελών των επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων της Εύβοιας, αλλά και σε όλους τους οικονομικά ενεργούς πολίτες της, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν για τις φορολογικές υποθέσεις στον τόπο τους, αλλά θα πρέπει να μετακινούνται στην Αθήνα. Τέλος, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στις «κεντρικοποιημένες» υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην Αττική, οι οποίες ήδη λειτουργούν στα όριά τους.

 

Συνεπώς:

 

Επειδή τα σχέδια για αιφνίδια μεταφορά των εργαζομένων της ΔΟΥ Χαλκίδας στις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην Αττική συνεπάγονται τον αδικαιολόγητο στιγματισμό και την τιμωρία τους, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην εργασιακή και οικογενειακή τους ζωή.

 

Επειδή η εν λόγω μεταφορά ενδέχεται να έχει δυσμενείς συνέπειες στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε στην ΔΟΥ Χαλκίδας.

 

Επειδή η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού θα δημιουργήσει σοβαρότατα εμπόδια στην ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων της Εύβοιας. 

 

Επειδή οι «κεντρικοποιημένες» υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην Αττική, που λειτουργούν ήδη «στο κόκκινο», δεν είναι έτοιμες να δεχθούν επιπλέον αντικείμενα, και μάλιστα χωρίς καμία προετοιμασία.

 

Επειδή σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27/05/2024 στην ΔΟΥ Χαλκίδας, και η οποία ακολούθησε την κοινή συνεδρίαση του τοπικού Συλλόγου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΟΥ, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σειράς κινητοποιήσεων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1. Θα ματαιώσει την υλοποίηση του σχεδιασμού για κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας και μεταφορά των αντικειμένων και των υπαλλήλων της στις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ  στην Αττική; 

 

 

 

2. Θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης στην ΔΟΥ Χαλκίδας, αλλά και για την ενίσχυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας με το κατάλληλο προσωπικό;

 

 

 

3. Θα εγγυηθεί την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων της Εύβοιας με την διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία της ΔΟΥ Χαλκίδας;