MY KTEO

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και καύσης βιοαερίου στον Βατώντα του δήμου Χαλκιδέων


Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και καύσης βιοαερίου στον Βατώντα του δήμου Χαλκιδέων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και καύσης βιοαερίου στον Βατώντα του δήμου Χαλκιδέων.

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός εγκατάστασης μονάδας παραγωγής και καύσης βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Βατώντα Νέας Αρτάκης, στο δήμο Χαλκιδέων.

Οι κάτοικοι του Βατώντα, της Ν. Αρτάκης και της ευρύτερης περιοχής είναι ανήσυχοι καθώς η σχεδιαζόμενη μονάδα, σύμφωνα με την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), θα επεξεργάζεται ημερησίως 149 τόνους ζωικών λυμάτων για την παραγωγή βιοαερίου με κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Επίσης, όπως είναι γνωστό και από αντίστοιχη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή της Ριτσώνας (επίσης στο δήμο Χαλκιδέων) τέτοιες εγκαταστάσεις προκαλούν έντονη δυσοσμία σε μια ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζοντάς την συνολικά και κάνοντας τη διαμονή ανυπόφορη. Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος ρύπανσης των γειτονικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και του υδροφόρου ορίζοντα.

Όλα αυτά ενώ η περιοχή του Βατώντα και της Ν. Αρτάκης είναι ήδη επιβαρυμένη από τη μετατροπή της σε βιομηχανική, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς μέτρα πυροπροστασίας. Όλα αυτά ενώ η βιομηχανική περιοχή συνορεύει με τον Βατώνα και τη Ν. Αρτάκη, καθώς και με το πευκοδάσος του Πισσώνα.

Πρόκειται για άλλο ένα έργο που εντάσσεται στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της Ε.Ε., που υλοποιεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στοχεύει στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που το υπηρετεί είναι και η αιτία που τελικά απειλείται τόσο το περιβάλλον, όσο η υγεία των εργαζομένων, των κατοίκων και οι ίδιοι οι οικισμοί από τις επιπτώσεις της λειτουργίας μονάδων βιοαερίων, εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ οι κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να μην προχωρήσει η υλοποίηση του εν λόγω έργου και να αρθεί η αδειοδότησή του.

- Να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Βατώντα.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Μανωλάκου Διαμάντω