Στη Χαλκίδα συνεδρίασαν το πρωί της Πέμπτης τα Διοικητικά Συμβούλια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Στερεάς Ελλάδας.
Νωρίτερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε και δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Νίκο Σουλιώτη, τη δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και τα μέλη του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε., κατά την οποία τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ενημερωθούν, σχετικά με τα επίκαιρα θέματα της αυτοδιοίκησης.
Την πεποίθηση ότι η κοινή συνεδρίαση Κ.Ε.Δ.Ε και Π.Ε.Δ. θα εξάγει χρήσιμα αποτελέσματα για τα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους της χώρας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα εκείνους της Στερεάς Ελλάδας, εξέφρασε η Έλενα Βάκα. Πεποίθηση με την οποία συνηγόρησε και ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ Νίκος Σουλιώτης.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Λάζαρος Κυρίζογλου επεσήμανε ότι το κράτος συμπεριφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν να είναι ο φτωχός συγγενής και δεν της αποδίδει ούτε εκείνα που της χρωστά. Ενώ υπογράμμισε ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα των δήμων όλης της χώρας είναι η έλλειψη προσωπικού, οι πολλές αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το ενεργειακό κόστος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είπαν οι δυο αντιπρόεδροι της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου και Γρηγόρης Κωνσταντέλος, δήμαρχος Βάρης-Βουλιαγμένης, καθώς και ο γραμματέας της Κ.Ε.Δ.Ε Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικός σύμβουλος Πήλου-Νέστορος.
Μεγάλα και άλυτα προβλήματα λοιπόν, είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δήμους όλης της χώρας με το κεντρικό κράτος, όπως όλοι οι ομιλούντες επεσήμαναν, να σφυρίζει αδιάφορα. Ενώ ο φόβος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δήμων, εξαιτίας των χρεών τους, είναι υπαρκτός, αν το κράτος δεν αποφασίσει να πάρει στα σοβαρά τα όσα η Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά και οι Π.Ε.Δ όλης της χώρας επισημαίνουν.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών από ορισμένους δήμους της χώρας, με τους ομιλούντες να συμφωνούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταπεξέλθουν οι δήμοι στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και στις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων. Συχνά μάλιστα αναγκάζονται να «παίρνουν χρήματα από άλλες υποχρεώσεις τους για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους σε ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα.