MY KTEO

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση Διάχυσης Αποτελεσμάτων Προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ1, 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19-6-2024, στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+  του σχολικού έτους 2023-24,  παρουσία μαθητών,  εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και όσων ενδιαφέρονται για τα δρώμενα που προάγουν την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται από τα σχολεία μας.

            Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό : ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.Χρυσόστομος, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Βάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Βελισσαρίου, η Αντιδήμαρχος Υγείας, ΑΜΕΑ και Εθελοντισμού κ. Βασιλική Κόντου, o Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Φράγγος,  η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα  και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ03, κ. Αντωνόπουλος.

            Στο χαιρετισμό τους, ο καθένας από την οπτική των αρμοδιοτήτων του, τόνισαν τη σημασία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα σχολεία και τη συμβολή τους στην προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας του σχολείου, της διάχυσης του Ελληνικού πνεύματος στην Ευρώπη και της ενεργού συμμετοχής των μαθητών/τριών στα κοινά.

            Μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση σχετικά με την αξιοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+ και την προοπτική που υπάρχει μετά από το Λύκειο μας παρουσίασε, η Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού για  Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Διεθνείς Σχέσεις, κ. Ρούλα Κεχρή. Επίσης, ο κ. Θάνος Γιαμάς, CEO & Project Manager του εκπαιδευτικού φορέα MOVEU στην Ισπανία, ανέλυσε τα οφέλη της διαπίστευσης για ένα σχολείο και τον τρόπο σχεδιασμού μιας ροής κινητικότητας.

            Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κων/νος Φράγγος και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βαθέος Αυλίδας κ. Γεώργιος  Κεσελόπουλος, αφού ως πρώην στελέχη του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας οραματίστηκαν και εργάστηκαν για την Ευρωπαϊκή προοπτική του σχολείου.

            Παρουσιάστηκαν τέσσερις ροές κινητικότητας, όπου οι μαθητές περιέγραψαν, τις δεξιότητες που απέκτησαν, τις επαγγελματικές προοπτικές που τους παρουσιάστηκαν και τις συνολικές εντυπώσεις τους για την άρτια οργάνωση των προγραμμάτων. Συγχρόνως, τονίστηκε η σημασία των πολιτιστικών επισκέψεων, που  έφεραν τους μαθητές πιο κοντά με την κουλτούρα  της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

            Πιο συγκεκριμένα τα Προγράμματα Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+ KA1 που υλοποιηθήκαν και παρουσιάστηκαν, ήταν:

1) «Digital tools in education», 8 εκπαιδευτικοί, από 4 έως 12 Ιουλίου 2023, στο Πόρτο,

2) «Smart buildings – energetic management», 15 μαθητές,  στη Βαρκελώνη, από 03 έως 14 Φεβρουαρίου 2024,

3) «Τelemedicine methods of treatment in child obesity», 15 μαθητές,  στη Μαδρίτη, από 18 έως 29 Φεβρουαρίου 2024, και

4) «High quality wine production», 15 μαθητές, στο Πόρτο-Λισαβόνα, από 20 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024.

 Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.