MY KTEO

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Με έως 10 εργαζόμενους το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα


Παρά το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κίνητρα της κυβέρνησης για συγκέντρωση των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, το «κάρο» της ανάπτυξης συνεχίζει να τραβά η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Μάλιστα, ο κινητήριος μοχλός, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στο σύνολό τους, αλλά κυρίως οι πολύ μικρές, που απασχολούν έως 10 άτομα.

Έτσι, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πέρυσι αύξησαν τους απασχολούμενούς τους κατά 3,4%, την ονομαστική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) κατά 20,8% και τη πραγματική ΑΠΑ κατά 13,2%. Για φέτος, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις -micro τις ονομάζει η Κομισιόν- εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την απασχολούμενούς τους κατά 11,3%, την ονομαστική ΑΠΑ κατά 18,2% και την πραγματική ΑΠΑ κατά 14%.

Τα εντυπωσιακά αυτά μεγέθη θα μετριαστούν από τις αυξομειώσεις που θα σημειωθούν τόσο στην απασχόληση, όσο και στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία των μικρών (small), των μεσαίων (medium), αλλά και των μεγάλων (large) επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Annual Report on European SMEs 2023/2024), τόσο οι μικρές, όσο οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζουν κάμψη του αριθμού των απασχολουμένων τους, τόσο μέσα στο 2023, όσο και μέσα στο 2024.

Επίσης, η προκαλούμενη ΑΠΑ σε πραγματικούς όρους θα μειωθεί μέσα στη διετία, τόσο για τις μικρές (10-49 εργαζόμενους), όσο και για τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι), αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων). Επίσης, στην έκθεση της Κομισιόν καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση στην Ελλάδα των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων και μείωση του αριθμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το 2023 οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι μικρές κατά 2,8%. Αντίθετα, μειώθηκαν οριακά οι μεσαίες επιχειρήσεις (-0,8%) και οι μεγάλες (-4,2%). Για φέτος αναμένεται αύξηση του αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων (+4,2%) και μεγάλη μείωση του αριθμού των υπόλοιπων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων θα υποχωρήσει κατά 8,5%, των μεσαίων 11,2% και των μεγάλων κατά 10,5%.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, όσο και οι ΜμΕ συνολικά, είδαν τον αριθμό τους να υποχωρεί πολύ τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας -ειδικά την περίοδο 2010-2013. Ακόμη και σήμερα, ο αριθμός τους δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2008.

Τα μεγέθη αυτά δείχνουν ότι παρά τα κίνητρα της κυβέρνησης για «συγκέντρωση» στην αγορά (ν. 4935/2022), αλλά και τις μεγάλες επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που κατά κανόνα κατευθύνονται σε λίγους και «μεγάλους» της αγοράς, τη διαφορά φαίνεται να κάνουν οι «μικροί» και μάλιστα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, στη χώρα μας το 2023 λειτουργούσαν:
  • 378 πολύ μικρές επιχειρήσεις (94,7%),
  • 561 μικρές επιχειρήσεις (4,8%),
  • 691 μεσαίες επιχειρήσεις (0,5%) και
  • 476 μεγάλες επιχειρήσεις (0,1%).
Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην ΕΕ. Μάλιστα, ο αριθμός των ΜμΕ που αντιστοιχούν στον πληθυσμό δεν είναι ο μεγαλύτερος για την Ελλάδα, αν και είναι άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Στην ΕΕ αντιστοιχούν 57 ΜμΕ σε κάθε 1.000 κατοίκους της, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 75 επιχειρήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Στην Τσεχία λειτουργούν 102 επιχειρήσεις ανά 1.000 κατοίκους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δημιουργείται η χαμηλότερη ΑΠΑ ανά απασχολούμενο στην ΕΕ, πλην της Βουλγαρίας. Κάθε Έλληνας απασχολούμενος σε ΜμΕ συμβάλλει ετησίως με ΑΠΑ ύψους 22,4 χιλ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 54,5 χιλ. ευρώ. Ακόμη και στη Ρουμανία η συμβολή των απασχολουμένων στις ΜμΕ ανέρχεται σε 26,6 χιλ. ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία η αντίστοιχη συμβολή ανέρχεται σε 21,6 χιλ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι ΜμΕ στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή και οι θέσεις τους είναι χαμηλής εντάσεως γνώσης και τεχνολογίας.




Powergame.gr