Για τις «Περιπολίες της Γειτονιάς» και για το Μάτι που καραδοκεί μίλησε ο Χρήστος Ζερεφός με αφορμή τις φωτιές των τελευταίων ωρών.
Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, μίλησε για τις πρόσφατες φωτιές που έπληξαν την Αττική και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις φωτιές στην Κερατέα και στη Σταμάτα, καθώς και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.
Ο κ. Ζερεφός, που μίλησε στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πρώτες φωτιές ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι περιοχές όπως το Μάτι, που έχουν υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιές, εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι πιθανό να προκαλέσουν τραγικές καταστάσεις εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Υπογράμμισε ότι το Μάτι έγινε καταστροφικό επειδή δεν υπήρχε το σύστημα 112.
«Αυτό το Μάτι καραδοκεί και περιμένει πότε θα γίνει η μεγάλη βλακεία για να σκοτώσει ανθρώπους. Ελπίζω ότι δεν θα το ξαναδούμε. Θυμίζω ότι το Μάτι έγινε διότι δεν είχε μπει ούτε το 112. Τώρα θα έλεγα το 112 είναι τόσο συχνό και γίνεται ώστε να το θεωρούμε ότι άρχισε να μας ενοχλεί».
Ο κ. Ζερεφός συμπλήρωσε παράλληλα το εξής:
«Ένα μέρος της ανασύστασης αυτής, είναι η τακτοποίηση της σχέσης των καλωδίων της ΔΕΗ και της υψηλής τάσης με τα δάση σε όλη τη χώρα. Και δεν είναι μόνον η Αθήνα. Σε όλη τη χώρα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να παίζουμε στα ζάρια την τύχη αυτής της χώρας και του πλανήτη».
Οι περιπολίες της γειτονιάς
Ο Χρήστος Ζερεφός υπογράμμισε την ανάγκη για ανασυγκρότηση της άμυνας του κράτους απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας τη σημασία της σωστής διαχείρισης των καλωδίων της ΔΕΗ και της υψηλής τάσης κοντά σε δάση.
Τόνισε ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 100 ετών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο που συνεπάγεται.
Πρότεινε την καθιέρωση της «Περιπολίας της Γειτονιάς» για την προληπτική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αναφέροντας ότι αυτό είναι ένα κοινό μέτρο στις προηγμένες χώρες.
«Χρειάζεται γενική ανασύσταση της άμυνας του κράτους απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να παίζουμε στα ζάρια την τύχη αυτής της χώρας και του πλανήτη. Ένα μέρος της ανασύστασης αυτής, είναι η τακτοποίηση της σχέσης των καλωδίων της ΔΕΗ και της υψηλής τάσης με τα δάση σε όλη τη χώρα. Και δεν είναι μόνον η Αθήνα. Σε όλη τη χώρα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να παίζουμε στα ζάρια την τύχη αυτής της χώρας και του πλανήτη.
Ήταν όντως ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια και δεν ξέρουμε αν και ο Ιούλιος θα είναι και αυτός το ίδιο θερμός. Και ακολουθεί συνέχεια, διότι οι θάλασσες είναι ζεστές. Και όταν λέω θάλασσες και οι ωκεανοί και ο Ατλαντικός Ωκεανός και ο Ειρηνικός, αλλά και η Μεσόγειος ολόκληρη.
Έχει σημεία όπου οι θερμοκρασίες όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος είναι και δυο και τρεις ακόμα βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Και φοβάμαι ότι επειδή η θάλασσα έχει μεγάλη μνήμη, θα αργήσει να ψυχθεί. Δηλαδή ό,τι ήταν πέρσι είναι σχεδόν το ίδιο και φέτος.
Το θέμα είναι όταν υπάρχουν οι δυνατοί άνεμοι θέλει μια γενική εγρήγορση της πολιτείας και των κατοίκων και όλων των υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να μην έχουμε το νου μας όταν αρχίζουν να φυσάνε άνεμοι. Πρέπει να κοιτάμε από το παράθυρο τι γίνεται γύρω, αν γειτνιάζουμε με δάσος. Αν πάει κάποιος να βάλει φωτιά πρέπει αμέσως να κινητοποιηθούμε όλοι.
Αυτό το εφαρμόζουν σε όλες τις προηγμένες χώρες που ξέρω και ονομάζεται με τον αγγλικό τίτλο Περιπολία της γειτονιάς-Neighbors Watch. Και αυτή η περιπολία είναι απαραίτητη. Χρειάζεται λοιπόν, να θεσπίσουμε και εδώ στην Ελλάδα την περιπολία της γειτονιάς, χωρίς το καθήκον. Απλά ο καθένας να είναι υποψιασμένος».
iEidiseis.gr