MY KTEO

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Μόλις ζήσαμε τον πιο ζεστό Ιούνιο των τελευταίων 134 ετών - Πώς εξηγούν οι ειδικοί το φαινόμενο


Ο «καυτός» Ιούνιος έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς φαίνεται να παγιώνεται μια αλλαγή προς ένα πιο ζεστό κλίμα στην Ελλάδα. Για το φαινόμενο μιλούν ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο δρ. Θοδωρής Γιάνναρος, φυσικό-μετεωρολόγος με ειδίκευση στην πυρομετεωρολογία.

Γράφει η Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος τα τελευταία 134 χρόνια στην Αττική.

Σε ολόκληρη τη χώρα ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Αστεροσκοπείου, κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, που υπάρχουν πανελλαδικά στοιχεία.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν σταθερά πολύ υψηλές, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στον πληθυσμό. Οι φετινές τιμές είχαν τεράστια απόκλιση από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, οι βροχές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, καθιστώντας τον Ιούνιο του 2024 όχι μόνο θερμό, αλλά και ξηρό μήνα, κάτι που επιδείνωσε τις συνθήκες καύσωνα ενώ παράλληλα αύξησε τον κίνδυνο για πυρκαγιές.

Το φαινόμενο του φετινού Ιουνίου έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς φαίνεται να παγιώνεται μια αλλαγή προς ένα πιο ζεστό κλίμα στην Ελλάδα.

Για τον «καυτό» Ιούνιο μίλησαν ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο δρ. Θοδωρής Γιάνναρος, φυσικό-μετεωρολόγος με ειδίκευση στην πυρομετεωρολογία.

Γιαννόπουλος: «Ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 134 χρόνια»
«Στοιχεία για τις θερμοκρασίες της Αθήνας έχουμε από το 1890 από τον εθνικό μετεωρολογικό σταθμό στο Θησείο. Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι ο φετινός Ιούνιος είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 134 χρόνια», ανέφερε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

Η μέση ημερήσια θερμοκρασία του Ιουνίου ήταν 30 βαθμοί Κελσίου. Η ανώτερη θερμοκρασία του μήνα έφτασε τους 41,2 βαθμούς στις 13 Ιουνίου, ενώ ο μέσος όρος των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών ήταν 35,6 βαθμοί Κελσίου.

«H μέγιστη θερμοκρασία για Ιούνιο είναι συνήθως 30 βαθμοί Κελσίου», υπογράμμισε.

Τουρίστες με μια ομπρέλα περπατούν μπροστά από τον Παρθενώνα στην αρχαία Ακρόπολη στο κέντρο της Αθήνας

Σε ερώτηση για το αν οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι μεμονωμένα περιστατικά μπορούμε να τα χρεώσουμε στην κλιματική αλλαγή».

Τέλος, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε λόγο για τις μετεωρολογικές συνθήκες στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια εκεί που ισχυρές καταιγίδες μετά από αρκετές ημέρες υψηλών θερμοκρασιών, σκότωσαν δύο ανθρώπους και κατέστρεψαν σπίτια, ξηλώνοντας δέντρα και πλημμυρίζοντας δρόμους.

«Την ώρα που στην Ελλάδα ο υδράργυρος ήταν υψηλά στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια έχουν σημειωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες και νεκρούς», τόνισε.

Θοδωρής Γιάνναρος: «Ανησυχητικό το πώς εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή»
Ο δρ. Θοδωρής Γιάνναρος, φυσικό-μετεωρολόγο με ειδίκευση στην πυρομετεωρολογία από την πλευρά του μιλώντας στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για τον πιο θερμό Ιούνιο των τελευταίων 10 ετών. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας των τελευταίων δέκα ετών. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από δεδομένα σταθμών της τελευταίας δεκαετίας», ανέφερε.

«Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 14 Ιουνίου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή των Χανίων, το θερμόμετρο έδειξε 44,5 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε.

«Είναι ένα φαινόμενο αρκετά ανησυχητικό για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

«Από το τέλος της άνοιξης τα στοιχεία που έχουμε από τα μοντέλα εποχιακής πρόγνωσης του καιρού έχουν δώσει ένα ισχυρό σχήμα για μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις. Είναι πιθανό στο τέλος του καλοκαιριού να δούμε μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ή ότι θα έχουμε κάποια κύματα καύσωνα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τις αποκλίσεις ή να είμαστε σταθερά σε πολύ υψηλές αποκλίσεις. Και οι δύο περιπτώσεις είναι σοβαρές όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία αλλά και τις ανθρώπινες πυρκαγιές», ανέφερε.

Ο Ιούνιος σε αριθμούς
Ο φετινός Ιούνιος ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουνίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούνιος 2012).

Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.
Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,6 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 70% των κλιματικών σταθμών οι 29 τουλάχιστον ημέρες από τις 30 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.Newsbomb.gr