MY KTEO

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε στα πρώτα στάδια μιας σχέσης


Όταν στη ζωή σου έχει μπει ένα καινούργιο πρόσωπο και θέλεις  να το κρατήσεις, είναι φυσικό να έχεις την παρόρμηση να του πεις τα πάντα για εσένα και τη ζωή του.

Ωστόσο, στα αρχικά στάδια μιας σχέσης, υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να αποκαλύψετε. Αυτό ισχύει επειδή, ορισμένα πράγματα προϋποθέτουν κάποιον βαθμό συναισθηματικής σύνδεσης προτού τα μοιραστείς με τον σύντροφό σου.

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε στα πρώτα στάδια μιας σχέσης
  1. Τους ερωτικούς σας συντρόφους
  2. Οικογενειακά δράματα
  3. Το εισόδημά σας
  4. Λεπτομέρειες σχετικά με τους πρώην συντρόφους σας
  5. Το χρονικό όριο για τη σχέση της ζωής σας
Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή μέχρι να μοιραστείτε κάποια πράγματα για εσάς σε έναν νέο σύντροφο

Τους ερωτικούς σας συντρόφους
Ποιος ο λόγος να αποκαλύψεις σε κάποιον με πόσους ανθρώπους έχεις συνευρεθεί;  Έχει καμία σημασία; Σύμφωνα με μια σχετική ψυχολογική έρευνα https://datepsychology.com/body-count-and-sexual-double-standards/, οι σεξουαλικά επιφυλακτικοί σύντροφοι, προτιμούν κάποιον σύντροφο με λιγότερες σεξουαλικές επαφές.

Ενώ η μελέτη έκανε σαφές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ρωτούν, κατέληγε ωστόσο στο συμπέρασμα ότι, ένας μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα πρώιμα στάδια μιας σχέσης.

Αν για παράδειγμα, μια γυναίκα αποκαλύψει ότι έχει συνευρεθεί με 30 συντρόφους, ο άνδρας μπορεί να μην τη βλέπει πλέον ως γλυκιά ή «κατάλληλη σύζυγο».

Για τον άνδρα πάλι, ένας μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι είναι επιπόλαιος. Αν πάλι το νούμερο είναι πολύ μικρό, μπορεί να θεωρηθεί σεμνότυφος. Η γνωστοποίηση αυτής πληροφορίας θα κάνει τον άλλον να αμφιβάλλει για την επιλογή του.

Μπορεί να μην χωρίσουν άμεσα, αν όμως είναι σεμνότυφοι ή ανασφαλείς, μπορεί να το σκέφτονται έντονα, επιδρώντας αρνητικά στη  σχέση.

Γεγονός φυσικά άδικο, αφού ο άλλος σε κρίνει χωρίς καν να γνωρίζει τα γεγονότα. Να θυμάστε ότι, αυτή η πληροφορία είναι εντελώς προσωπική. Αν κάποιος σας πιέζει ή σας κρίνει με βάση τις προηγούμενες ερωτικές σας εμπειρίες, σκεφτείτε σοβαρά αν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σας.

Οικογενειακά δράματα
«Η μητέρα μου είναι αλκοολική και ο πατέρας μου μας εγκατέλειψε».

«Η αδελφή μου με κλέβει, την μισώ». «Μεγάλωσα σε κακοποιητικό περιβάλλον και έχω ανάγκη κάποιον να με προστατεύει».

Κάποια στιγμή όλα αυτά θα συζητηθούν, αλλά η κατάλληλη στιγμή δεν είναι ασφαλώς, οι πρώτοι μήνες της γνωριμίας.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Patricia Shelly, υπάρχει το ενδεχόμενο της αναβίωσης ενός τραύματος: δηλαδή τη συνειδητή ή ασυνείδητη ανάμνηση ενός τραύματος και την αναβίωση της αρχικής τραυματικής εμπειρίας από τον άλλο άνθρωπο.

Ακούγοντας την ιστορία κάποιου, στην προσπάθειά μας να ταυτιστούμε, ανασύρουμε προσωπικές μας εμπειρίες.

Συν τοις άλλοις, το μοίρασμα προσωπικών και επώδυνων εμπειριών του παρελθόντος είναι δυσβάσταχτο βάρος για έναν νέο σύντροφο. Δεν είναι όλοι το ίδιο ικανοί να διαχειριστούν το τραύμα.

Εκτός από τις περιπτώσεις που είναι ξεκάθαρο ότι και οι δυο σας μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή, η εξιστόρηση οικογενειακών δραμάτων είναι μια «βόμβα» στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας. Μην το ρισκάρετε, ειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων.

Το εισόδημά σας
Το χρήμα μετράει και επηρεάζει τις σχέσεις με πολλούς τρόπους. Πληροφορίες σε σχέση με το χρήμα μπορεί να πυροδοτήσουν αισθήματα ντροπής, ενοχής, άγχους, ισχύος, μεταξύ άλλων.

Ασφαλώς, είναι καλό να διασαφηνιστεί αν δύο σύντροφοι είναι οικονομικά συμβατοί, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Άλλωστε, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 38% των ζευγαριών αναφέρουν τα οικονομικά προβλήματα ως τις κυρίαρχες αιτίες του διαζυγίου.

Η πολύ πρώιμη κουβέντα σχετικά με τα οικονομικά θα φέρει και τους δύο σε δύσκολη  θέση.  Αν ο ένας βγάζει πολύ περισσότερα απ’ τον άλλον, θα επηρεάσει τις δυναμικές της σχέσης σας.

Μπορεί να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι σας ενδιαφέρει μόνο το χρήμα ή ακόμη χειρότερα, ότι είστε προικοθήρας.

Αν λοιπόν το οικονομικό είναι τόσο σημαντικό, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Ο ψυχολόγος Max Alberhansky προτείνει να θίξετε το οικονομικό κατά τους έξι πρώτους μήνες της σχέσης. Αν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι άνετος να κουβεντιάσει ακόμη, δώστε ακόμη πέντε-έξι μήνες περιθώριο.

Ακόμη και στον έκτο μήνα, κάντε γενικές  και αφηρημένες ερωτήσεις, όπως:

«Ποια είναι η πιο ακριβή αγορά που έχεις κάνει;»

«Είσαι ευχαριστημένος από την καριέρα σου;»

Η συγκεκριμένη κουβέντα δηλαδή πόσα βγάζει-πόσα εξοικονομεί, είναι άβολη.  Δημιουργεί την αίσθηση ότι τον κρίνουν, ειδικά αν ο άλλος βγάζει περισσότερα.

Το σημαντικό είναι να έχετε μια γενική ιδέα-εφόσον δεν σας εκμεταλλεύονται οικονομικά.

Να θυμάστε ότι η οι αρχές σχετικά με το χρήμα και οι οικονομικές συνήθειες έχουν μεγαλύτερη σημασία από το πόσα βγάζει.  Δηλαδή, βγάζουν πολλά αλλά ξοδεύουν περισσότερα και δεν εξοικονομούν τίποτα;

Ή μήπως έχουν ένα κανονικό εισόδημα αλλά διαχειρίζονται σωστά τον μισθό τους και επενδύουν έξυπνα; Αυτά μετρούν περισσότερο.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους πρώην συντρόφους σας
Σε ορισμένους ανθρώπους, η συζήτηση σχετικά με προηγούμενες σχέσεις προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Ειδικά αν δεν είστε μαζί για καιρό ή στην περίπτωση που ο ένας είχε πολύ περισσότερους συντρόφους σε σχέση με τον άλλον.

Γιατί να καταστρέψετε αυτό που έχετε τώρα δημιουργώντας στον άλλον ανασφάλειες; Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους πρώην δεν έχουν καμία σχέση με την τωρινή σας σχέση.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να τους πείτε ότι παραλίγο να είχατε παντρευτεί, ότι είχατε γράψει ένα βιβλίο ή ένα τραγούδι για κάποιον πρώην.

Η σχέση σας είναι πολύ πρώιμη και άρα, εύθραυστη. Σύμφωνα με τη συγγραφέα και ψυχολόγο Michaela Thomas, χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία: αν δεν πείτε τίποτα, θα κινήσετε υποψίες-αν πάλι πείτε πολλά, είναι πολύ επιβαρυντικό.

Όσο σοβαρούς λόγους και αν έχετε να μιλήσετε για τους πρώην συντρόφους σας, αν γίνει πολύ νωρίς θα βλάψει, παρά θα ωφελήσει τη σχέση σας. Να θυμάστε ότι, όσο περισσότερα μοιράζεστε, τόσο πιο ευάλωτοι είστε από τα πολύ πρώιμα στάδια της σχέσης.

Καλό είναι να αξιολογήσετε και τη διάθεση του συντρόφου: αν νιώθετε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κουβέντα σχετικά με τους πρώην, ίσως πρέπει να μάθετε τον λόγο.

Αν πάλι θέλουν να μάθουν τα πάντα, ίσως θέλουν να προλάβουν καταστάσεις που τους στοίχισαν στο παρελθόν. Αν πάλι αποφεύγουν εντελώς το θέμα, ίσως αισθάνονται ανασφαλείς.

Το  χρονικό όριο για τη σχέση της ζωής σας
Μπορείτε να πείτε ότι ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας είναι στα σχέδιά σας, όμως οι πολύ αυστηρές προθεσμίες μπορεί να ξαφνιάσουν έναν σύντροφο στα πρώιμα στάδια μιας γνωριμίας.

Αν μιλήσετε από νωρίς για τα χρονικά όρια που έχετε σε σχέση με τον γάμο και την οικογένεια, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είστε υπερβολικά ελεγκτικοί, εμμονικοί και ότι ενδεχομένως αδιαφορείτε για τις ανάγκες του άλλου.

Οι στόχοι των σχέσεων αφορούν και τους δύο συντρόφους-με παρόμοιο ρυθμό.

Δεν γίνεται να θέτει ο ένας τους δικούς του στόχους και να περιμένει απ’ τον άλλον ν’ ακολουθήσει. Σχετικές έρευνες κάνουν λόγο για «καθημερινή εξέλιξη των στόχων», που ακολουθούν τα υγιή ζευγάρια και είναι πολύ πιο σημαντική από τους άμεσους και πρόωρους στόχους μιας σχέσης. Μην πιέζετε-καλλιεργήστε.

Η ζωή είναι από μόνη της γεμάτη από στρεσογόνους παράγοντες και η πίεση σχετικά με ένα θέμα όπως η δημιουργία οικογένειας, μπορεί να εξουθενώσει έναν νέο σύντροφο.

Tip: Οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί. Παρά τις γενικές, χρήσιμες οδηγίες που αναλύθηκαν παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Άλλωστε, ένας άνθρωπος που σας εκτιμά, θα θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα και δεν θα τρομάξει. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά, χωρίς βιασύνη.



enikos.gr