MY KTEO

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Σύνταξη πριν τα 60 για μητέρες ανήλικων τέκνων

 


Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που παραμένουν σε ισχύ, επιτρέπουν την ταχύτερη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά, οι οποίες εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. 

 

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι γυναίκες που είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι και το 2012, και ταυτόχρονα ανήλικο παιδί, καθώς αξιοποιώντας μία σειρά διατάξεων μπορούν να αποφύγουν την έξοδο σε ηλικία 67 ετών.

 

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες εφόσον πρόλαβαν να κλειδώσουν το δικαίωμα μέχρι και το 2012, δεν απειλούνται από τυχόν νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

 

Από εκεί και πέρα, οι μητέρες ανηλίκων που δεν πρόλαβαν να κλειδώσουν δικαίωμα με τις συγκεκριμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις ακολουθούν το γενικό πλαίσιο, με την έξοδο να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη (ή όπου προβλέπεται μειωμένη στα 62) ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62, επίσης με πλήρη σύνταξη

 

 

Ουσιαστικά, τρεις είναι οι βασικές ταχύτητες που παραμένουν σε ισχύ αυτή τη στιγμή, και επιτρέπουν τη γρηγορότερη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή στο τ. ΙΚΑ).