MY KTEO

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ψηφιοποίηση Δήμων με ρυθμούς «χελώνας» -Τι προβλήματα υπάρχουν


Ρυθμούς χελώνας… «γράφει» το πρόγραμμα Smart Cities για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, αφού τρία χρόνια μετά την εξαγγελία του μόλις 52 από τους 332 δήμους έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην πρώτη φάση.

Γράφει ο Δημήτρης Κασιμάτης

Η σχετική πρόσκληση για συμμετοχή προς τους 332 ΟΤΑ εκδόθηκε 24/1/2023. Μέχρι 31/12/2023 υποβλήθηκαν 312 συνολικά προτάσεις – συμμετοχές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 52 εντάξεις δήμων στο πρόγραμμα (συνολικής αξίας 39 εκατ. ευρώ) και μόνον 6 από αυτούς έχουν προχωρήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των ΟΤΑ με έξυπνες εφαρμογές για βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας, ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (25/07), ανακοίνωσαν την ένταξη των εν λόγω δήμων.

Ωστόσο αυτό που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είναι πως η δράση προχωρά εξαιρετικά αργά.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία:
  • 217 δήμοι έχουν λάβει επιστολές για συμπληρωματικά στοιχεία.
  • Για 181 δήμους έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης.
  • Μόλις για 58 δήμους έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μαζί με τις εγκρίσεις των διακηρύξεων. Εξ αυτών προκύπτουν 52 εντάξεις καθώς 6 δήμοι έχουν απορριφθεί. Για τους εν λόγω δήμους μάλιστα η αρχιτεκτονική του προγράμματος δεν επιτρέπει επανάληψη της αίτησης.
  • Από τους 52 δήμους που έχουν ενταχθεί, μόνον οι 6 έχουν προχωρήσει στη δημοπράτηση έργων.
Σε κάθε περίπτωση η ευκαιρία για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δήμων χαρακτηρίζεται μοναδική και θα πρέπει σύμφωνα με τους αρμοδίους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μην χαθεί. Σε αυτό το πλαίσιο και το ίδιο το υπουργείο ενισχύει έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του εμπλουτίζοντας την ομάδα τεχνικής βοήθειας για τις υποβολές με επιπλέον άτομα και πλέον στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 100 δήμοι να έχουν πάρει έγκριση.

Πέντε δημοφιλέστερες κατηγορίες
Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 Δήμοι, οι πέντε δημοφιλέστερες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

Η ολοκληρωμένη υποδομή  προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας που επιλέχθηκε από 165 Δήμους.

•             Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ (επιλέχθηκε από 149 Δήμους).

•             Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων (επιλέχθηκε από 145 Δήμους).

•             Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων (επιλέχθηκε από 144 Δήμους).

•             Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες κατά την παρουσίαση της προόδου του προγράμματος από τους υπουργούς Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης των δήμων ώστε να προχωρήσουν οι δράσεις και ταυτόχρονα χρειάζεται να επισπευστούν οι διαδικασίες έγκρισης από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής.



aftodioikisi.gr