Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου εμμένει στην πάγια στάση του ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρια του. Στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του με την δημιουργία του ΑΣΠΗΕ και των συνοδών του έργου στην Θέση «Μακρομιχάλη» της Δ.Ε. Αυλώνος, ισχύος 37,8 MW.
Μεταξύ άλλων το ψήφισμα αναφέρει ότι είναι ανεπίτρεπτη η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές, δάση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιπατητικές ποδηλατικές και άλλες διαδρομές, αλλά και ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς στην Εύβοια παράγεται αιολική ενέργεια σε ποσοστό άνω του 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύμης Αλιβερίου:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 26/06/2024
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΜΑΚΡΟΜΙΧΑΛΗ’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΙΣΧΥΟΣ 37,8 MW ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου με τις υπ’ αρίθμ 51/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ : ΨΛ6ΑΩΛΡ-ΠΤΔ) και την υπ’ αρίθμ 153/2022 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ : 9ΥΜ7ΩΛΡ-ΔΦΦ) έχει δηλώσει επανειλημμένα την εναντίωσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου μας.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ευαίσθητες, προστατευόμενες περιοχές οδηγεί σε υποβάθμιση των οικοτόπων και δημιουργεί επιζήμιες για τα πτηνά διαταράξεις. Για αυτόν τον λόγο διαφωνούμε κάθετα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστατευόμενες (περιοχές Natura, περιοχές προστασίας πουλιών κ.α.), αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές φυσικού κάλλους, περιοχές τουριστικής ανάπτυξης (περιπατητικές ποδηλατικές και άλλες διαδρομές, αναρριχητικές πίστες κ.α.)
Στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο :
• Θα εγκατασταθούν 9 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 37,8 MW με διάμετρο δρομέα 115m στην θέση Μακρομιχάλη της Δ.Ε. Αυλώνος. Θα είναι ορατό από το Αυλωνάρι, Χάνια, Οκτωνιά, Αχλαδερή, Κορασίδα και την Μουρτερή. Ο οικισμός «Αχλαδερή» απέχει μόλις 1,5 χλμ από την Α/Γ2 του Πάρκου, ενώ ο οικισμός «Κορασίδα» απέχει και αυτός 1,5 χλμ από την Α/Γ9 του πάρκου. Δίπλα στο ΑΣΠΗΕ που πρόκειται να κατασκευαστεί, έχουν άδεια Παραγωγού άλλες τρεις εταιρείες για την δημιουργία τριών αιολικών πάρκων 8 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 9 MW και υπάρχει μια αίτηση σε εκκρεμότητα για νέο αιολικό πάρκο επιπλέον 3 ανεμογεννητριών, εντείνοντας συσσωρευτικά τις επιπτώσεις.
• Σημαντικό τμήμα του έργου και των συνοδών εγκαταστάσεών του βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή και ειδικότερα μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής με κωδικό ΚΑΖ 360 - Ορεινός όγκος Αχλαδερής - Οκτωνιάς – Αυλωναρίου [ΦΕΚ 499/19-7-1988]
• Η εγκατάσταση γειτνιάζει σε Αρχαιολογικό χώρο και σε Βυζαντινά μνημεία. Προσβάλλονται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά, αρχαιολογικά και νεότερα μνημεία όπως ο Λόφος Παλαιοκαστρί σε απόσταση μόλις 800 μέτρα από τις ανεμογεννήτριες, ο Πύργος του Αυλωναρίου, το Κάστρο της Οκτωνιάς, η Παραλία Μουρτερής κ.α.. Περιλαμβάνει επίσης 2 σημαντικά Μοναστήρια σε απόσταση 800 και 1100 μέτρα από τις ανεμογεννήτριες (Ι. Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών και Ι. Μονή Καρυών ).
• Για το συγκεκριμένο πάρκο θα απαιτηθεί η κατασκευή υποσταθμού ΜΤ/ΥΤ στο Αυλωνάρι, μεταφορά με εναέριο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος στον Δήμο Καρύστου (ΥΣ Ανάληψης) και από εκεί στον Μαραθώνα για την τελική σύνδεση. Η Δημιουργία εναέριου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά όταν διέρχεται σε περιοχές όπου επικρατούν υψηλοί άνεμοι, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο πυρκαγιών ειδικά εάν δεν συντηρείται. Επιπρόσθετα τμήμα της εναέριας γραμμής μεταφοράς ρεύματος διέρχεται εντός του καταφυγίου άγριας ζωής ΚΑΖ 406 με την ονομασία «Πόρτο Λάφια – Καψάλα (Στύρων)»
Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε περιοχές όπου υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές, δάση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιπατητικές ποδηλατικές και άλλες διαδρομές, είναι ανεπίτρεπτη.
Είναι απαράδεκτο επίσης να χωροθετούνται Πλωτά Φωτοβολατικά, Αιολικά Πάρκα Υπεράκτια, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εγκεκριμένα χωροταξικά, χωρίς όραμα, καθορίζοντας δεσμευτικά χρήσεις Γης (ΑΠΕ, Ιχθυοκαλλιέργειες), απαγορεύοντας ταυτόχρονα άλλες χρήσεις Γης (Τουρισμός, Αναψυχή, Αλιεία) απόλυτα αναγκαίες για την μελλοντική ανάπτυξη του τόπου και την βελτίωση της ποιότητας Ζωής των Κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση όμως ειδικά για τα αιολικά πάρκα, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς στην Εύβοια παράγεται αιολική ενέργεια σε ποσοστό άνω του 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρότι η συνολική εδαφική έκτασης της Εύβοιας αντιστοιχεί μόλις στο 14,7% της συνολικής εδαφικής έκτασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Για αυτούς τους λόγους διαφωνούμε απόλυτα με την δημιουργία του ΑΣΠΗΕ και των συνοδών του έργων στην Θέση «Μακρομιχάλη» ισχύος 37,8 MW.