MY KTEO

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Πλειστηριασμοί: Στο "στόχαστρο" βιομηχανίες, ξενοδοχεία και… καράβια


Πλήθος πλειστηριασμών έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα που διανύουμε, με το… "μενού” να περιλαμβάνει γνωστά βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, αγροτεμάχια, ακόμη και… πλοία. 

Ο πιο "βαρύς” πλειστηριασμός της εβδομάδας είναι εκείνος που αφορά το μεγάλο ακίνητο της εταιρείας μπαχαρικών "Λίρα” στην Παλλήνη, το οποίο βγαίνει για τρίτη φορά στο σφυρί, αφού οι δύο προηγούμενοι είχαν ολοκληρωθεί χωρίς να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη 3 Ιουλίου 2024. Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5.866.400 ευρώ, από 7,333 εκατομμύρια ευρώ στους δύο προηγούμενους άγονους πλειστηριασμούς. 

Το σφυρί αφορά ειδικότερα αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, το οποίο βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, στην περιοχή του Δήμου Παλλήνης Αττικής. Το κτίριο εντός του αγροτεμαχίου ανεγέρθηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976, που αφορούσε ανέγερση ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64 τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία), ενώ μια δεύτερη οικοδομική άδεια της ίδιας χρονιάς αφορούσε προσθήκη Α’ και Β’ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12 τ.μ. 

Σημειωτέον πως μέρος του ακινήτου είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν τους μισθωμένους χώρους στη Νομαρχία, ως χώροι γραφείων, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Για την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024, έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη σφυρί για τις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών της οικογένειας Δοντά, στις Αχαρνές, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει "ψαλιδιστεί” περαιτέρω, στα 1.925.000 ευρώ. Για τον πλειστηριασμό φαίνεται μάλιστα πως έχει σχηματιστεί "Οριστικοποιημένη Λίστα Συμμετοχών”. 

Πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο, συνολικής επιφάνειας 15.961,91 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλεως και εντός ζώνης, στη θέση "Σπηλιά Γκατζάνα”. Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια εν σειρά και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κ.λπ.). 

Στο "στόχαστρο” θα βρεθούν εκ νέου και οι εγκαταστάσεις της Palmie Catering στον Αυλώνα Αττικής. Η Palmie Catering ανήκει στον όμιλο Κουτρουλιά, ο οποίος λειτουργεί την αλυσίδα καφέ και εστίασης Palmie bistro. 

Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι αφορούν: α) ένα γήπεδο εκτάσεως 8.001 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, μετά του επ’αυτού υφιστάμενου συγκροτήματος εκ δύο βιομηχανικών κτιρίων και ενός κτιρίου γραφείων, το οποίο βρίσκεται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου αλλά εντός του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.), της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Ωρωπού, στη θέση "Μαργαρίτα” ή "Άγιος Θωμάς”, με συνολική δομημένη επιφάνεια των κτισμάτων 2.449,43 τ.μ. και β) ένα γήπεδο αδόμητο και όμορο του προπεριγραφέντος, άρτιο και οικοδομήσιμο που βρίσκεται επίσης στη θέση "Μαργαρίτα”, εκτάσεως κατά τους τίτλους κτήσεως 14.221,86 τ.μ. Η τιμή α’ προσφοράς για το πρώτο ακίνητο έχει οριστεί στις 975.000 και για το δεύτερο στις 185.250 ευρώ.

Για την Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024, έχουν προγραμματιστεί και δύο πλειστηριασμοί εις βάρος της "Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ, με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 623.500 ευρώ, αφορά ένα αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση, που βρίσκεται επί της οδού Ηφαίστου, στη θέση "Μπότα”, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης του Δήμου Κρωπίας. Το αγροτεμάχιο έχει έκταση 8.158,60 τ.μ., ενώ, σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα (νεότερη καταμέτρηση), η επιφάνεια είναι 8.142,83 τ.μ. και βάσει κτηματογράφησης 8.131,01 τ.μ. 

Ο δεύτερος πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 214.000 ευρώ, αφορά μια αγροτική έκταση, σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης συνολικής έκτασης 21.386,85 τ.μ. και κατόπιν νεότερης καταμέτρησης 21.390,76 τ.μ. Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα, η επιφάνεια είναι 21.390,76 τ.μ. και κατά το Κτηματολόγιο 21.378,34 τ.μ. 

Ξανά στο "στόχαστρο” των πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί και ο Βασίλης Γκρίσιν, ιδρυτής της εταιρείας "Άλφα Γκρίσιν”, η οποία κηρύχθηκε επίσημα σε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται για έναν διπλό πλειστηριασμό που έχει πραγματοποιηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Το σφυρί, με επισπεύδουσα την doValue Greece, αναμένεται να χτυπήσει και πάλι αύριο, Τετάρτη, και αφορά ακίνητα του Βασίλη Γκρίσιν στο Μογγονήσι -νησίδα των Παξών, η οποία είναι προσβάσιμη οδικώς μέσω στενής γέφυρας σκυροδέματος. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός ελαιοκτήματος με εντός αυτού 20 ελαιοδένδρων, έκτασης 4.457,78 τ.μ. και το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου, έκτασης 4.487,119 τ.μ. Οι τιμές εκκίνησης έχουν μειωθεί περαιτέρω σε 93.217,25 ευρώ και 52.846,95 ευρώ.

Το πλοίο "Πρωτεύς”
Ξανά στο "στόχαστρο” των ηλεκτρονικών θα βρεθεί αύριο και το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Πρωτεύς” -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σφυρί είχε προγραμματιστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, αλλά τέθηκε σε αναστολή. Ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται πως έχει σχηματιστεί "Οριστικοποιημένη Λίστα Συμμετοχών”. 

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός στρέφεται εις βάρος της "Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης Α.Ε.” (Anes Ferries) και αυτή τη φορά έχει επισπεύδουσα μια ετερόρρυθμη εταιρεία. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το πλοίο, το οποίο είναι παροπλισμένο, παραμένει στις 750 χιλ. ευρώ.

Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα το υπό ελληνική σημαία πλοίο "Πρωτεύς”. Το πλοίο, είδους Ε/Γ-Ο/Γ κλειστού τύπου, είναι κατασκευασμένο το 1973 από χάλυβα. Είναι ολικού μήκους 87,05 μ., πλάτους 13,35 μ., βάθους από κατάστρωμα 7,97 μ., ολικής χωρητικότητας 1159,85 κόρους και καθαρής χωρητικότητας 612,69 κόρους, ενώ φέρει δύο κύριες μηχανές ΜΕΚ, ιπποδύναμης 2x3000 ΒΗΡ.

Το πλοίο κατασχέθηκε αναγκαστικά με όλα αυτού τα εξαρτήματα, συστατικά, παραρτήματα, παρακολουθήματα, εφόδια και προσαυξήματα, κύρια και βοηθητικά μηχανήματα, και μη έστω και ρητώς κατονομαζόμενα, είτε βρίσκονται εκτός αυτού είτε εντός αυτού και ανήκουν σε αυτό. 

Τα ξενοδοχεία
Στο σφυρί αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγουν και έξι ξενοδοχεία. Από αυτά ξεχωρίζουν, λόγω της υψηλής τους τιμής εκκίνησης, το "Kassandra Mare” στη Χαλκιδική και το "Λίκνον” στην Καλαμπάκα.

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός για το "Kassandra Mare” έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη κι έχει επισπεύδουσα την Intrum Hellas. Η αρχική τιμή εκτίμησης είχε οριστεί στα 2,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο, κατόπιν ανακοπής της εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής αποφάσισε την αύξησή της στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Το σφυρί αφορά ειδικότερα τέσσερις αγρούς, κείμενους στη θέση "Βρωμαλυκή” ή "Βάρκες” της Δ.Κ Αγ. Μάμα της Δ.Ε Νέων Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας, εκτάσεως 4.000 τ.μ., 3.474 τ.μ., 2.200 τ.μ. και 4.065 τ.μ. αντίστοιχα. Οι εν λόγω αγροί συνενώθηκαν και αποτέλεσαν ένα ενιαίο γήπεδο, συνολικής εκτάσεως 13.650 τ.μ., επί του οποίου ανεγέρθηκε ξενοδοχείο Γ’ τάξης, εμβαδού 2.780,12 τ.μ. και άλλοι συνοδευτικοί του ξενοδοχείου χώροι. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι δυναμικότητας 160 κλινών. Υπάρχει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με διάφορα καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, όπως φοινικόδεντρα κ.λπ., ενώ έμπροσθεν του πρώτου κτιρίου υπάρχει πισίνα. Επίσης το παραπάνω ξενοδοχείο, διαθέτει πυρασφάλεια, βιολογικό καθαρισμό, πάρκινγκ κ.λπ.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός και για το "Λίκνον”, με επισπεύδουσα τη Cepal. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα οικόπεδο που βρίσκεται στη θέση "Αγία Τριάς”, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης Καλαμπάκας, εκτάσεως 1683,73 τ.μ. Μέσα στο εν λόγω οικόπεδο αναγέρθηκε τριώροφη οικοδομή με υπόγειο (Ξενοδοχείο Β’ Κατηγορίας). Κατά την επιτόπια επίσκεψη της δικαστικής επιμελήτριας την ημέρα της επιβολής της κατάσχεσης και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ξενοδοχείο απέχει από το κέντρο της πόλης περίπου 1.300 μέτρα. Λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ, όπως προκύπτει από την σελίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει δυναμικότητα 45 δωματίων, τα οποία περιλαμβάνουν 92 κλίνες (25 δίκλινα, 6 τρίκλινα, 14 μονόκλινα). Στις παροχές του καταλύματος, που είναι κατηγορίας 4 αστέρων, περιλαμβάνονται εστιατόριο και μπαρ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά στις 983.376 ευρώ, ωστόσο κατόπιν ανακοπής της ιδιοκτήτριας εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρικάλων διέταξε την αύξησή της στα 3,3 εκατ. ευρώ.

 

capital.gr