MY KTEO

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Τι αλλάζει από το 2025


Κλείνει η πόρτα στη φοροδιαφυγή και ανοίγει παράθυρο για την κατάργηση των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που θα εφαρμοστούν καθολικά στην αγορά το 2025. Από 1η Ιανουαρίου κάθε επαγγελματίας και επιχείρηση δεν θα μπορεί πλέον να δηλώνει λιγότερα έσοδα, ούτε περισσότερες δαπάνες απ’ όσες βλέπει η Εφορία ότι είχε ο φορολογούμενος.

Ολες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα κλειδώνουν με βάση τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί online στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ, αναλυτικά ανά γραμμή και ανά συντελεστή ΦΠΑ για κάθε είδος που περιλαμβάνεται σε αυτά, σαν να έχει στα χέρια της το κανονικό παραστατικό (και όχι απλά μια περιληπτική σούμα) προτού καν αυτό τυπωθεί τη στιγμή που ολοκληρώνεται κάθε συναλλαγή!

Στόχος του μέτρου είναι να μπει τέλος στο αλισβερίσι και σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι ή στο «ό,τι δηλώσεις» για 700.000 επιχειρήσεις. Η Εφορία θα υπολογίζει με τεράστια ακρίβεια από μόνη της τα έσοδα-έξοδα, τον ΦΠΑ αλλά -πλέον- και τους φόρους εισοδήματος που θα πληρώνουν οι υπόχρεοι. Περιθώριο για ανθρώπινη παρέμβαση θα υπάρχει μόνο στον χαρακτηρισμό των εσόδων ή εξόδων από τον λογιστή και στον υπολογισμό των όποιων ειδικών εκπτώσεων ή απαλλαγών προβλέπει η φορολογική νομοθεσία κατά περίπτωση.

Μηδέν αποκλίσεις
Hδη από φέτος οι δηλώσεις ΦΠΑ έρχονται προσυμπληρωμένες κάθε μήνα ή τρίμηνο από την Εφορία με τα ποσά που δηλώνονται καθημερινά πλέον στην πλατφόρμα myDATA για τις πωλήσεις και τις αγορές κάθε επιχείρησης. Και αυτά δεν θα μπορούν να αλλάξουν από τον υπόχρεο παρά μόνο για να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό φόρο από αυτό που προκύπτει από τα ήδη προσυμπληρωμένα πεδία. Το περιθώριο διορθώσεων από τον φορολογούμενο για αποκλίσεις που ισχύει σήμερα έως 30% από όσα έχει υπολογίσει η Εφορία με βάση τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA. Hδη, όμως, όπως διαπιστώνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι ίδιοι οι υπόχρεοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA σε ποσοστό άνω του 80%.

Με την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όμως, από το νέο έτος οι αποκλίσεις μηδενίζονται και οι δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ2) και Εισοδήματος (Ε3) θα κλειδώνουν περιλαμβάνοντας το 100% των πωλήσεων (εσόδων) που έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ για κάθε επιχείρηση, από την ίδια ή τους συναλλασσομένους με αυτή.

Στο σκέλος των αγορών (έξοδα) επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν να παρέμβουν για να προσθέσουν δαπάνες που δεν έχουν δηλωθεί από τους προμηθευτές τους ή και για να αφαιρέσουν όποιες τυχόν δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση, προσαυξάνοντας έτσι το ποσό του φόρου που υπολόγιζε να εισπράξει η ΑΑΔΕ.

«Άχρηστα» πρόστιμα και τεκμήρια
Τα παραπάνω ισχύουν για αντικριζόμενα παραστατικά που διασταυρώνονται ως προς το ΑΦΜ του πωλητή και το αντίστοιχο του αγοραστή. Αυτό δημιουργεί αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των συναλλασσομένων και, άρα, σε περιορισμό των συναλλαγών με μαύρο χρήμα. Τυχόν παράλειψη κάποιου να δηλώσει έσοδα από τις πωλήσεις που είχε θα μπλοκάρει τις δαπάνες που θέλει να δηλώσει πως έκανε ο αντισυμβαλλόμενος.

Αυτό οδηγεί επιχειρήσεις που έκαναν έξοδα (π.χ. αγορές α’ υλών) αλλά δεν τις δήλωσε εμπρόθεσμα ο προμηθευτής τους να τα δηλώσουν οι ίδιες στο myDATA για λογαριασμό του προκειμένου να τα εκπέσουν. Αν δεν το κάνουν, θα επιβαρύνονται οι ίδιες με τον ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος που δεν θα πληρώσει ο προμηθευτής τους.

Με τον τρόπο αυτό, όσο καλή σχέση ή γνωριμία και αν έχουν δύο επαγγελματίες ή επιχειρήσεις, είναι αναγκασμένη η καθεμία να δηλώνει την όποια παράλειψη ή απόκλιση στα ποσά που δηλώνει η άλλη. Μόλις τα δηλώσει στην πλατφόρμα myDATA, όμως, όχι μόνο επιβαρύνεται ο προμηθευτής, αλλά εκτίθεται στην Εφορία ότι έκανε απόπειρα για απόκρυψη εσόδων.

Πού οδηγεί αυτό; Στο να καταστούν πρακτικά άχρηστα τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος από το 2020 αλλά δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί, για όσους δεν διαβιβάζουν άμεσα τα τιμολόγια στην ΑΑΔΕ. Και ίσως μείνουν για πάντα στο συρτάρι, αφού, αν έκοψαν τιμολόγιο και το απέκρυψαν, θα επιβαρύνεται ο συναλλασσόμενος που δεν το δήλωσε στις δαπάνες του.  Το ίδιο ισχύει όμως και για τα τεκμήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν δεσμευτεί να τα επανεξετάσουν και να επιφέρουν (οριακές) διορθώσεις πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2025 για τα εισοδήματα του 2024, αφού πρώτα αποτιμήσουν τι απέδωσαν φέτος τα νέα μέτρα.

Ποιο ήταν όμως το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου σε όσους αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα αλλά και τη νομιμότητα του νέου τεκμηρίου; Οτι η αποτελεσματική λειτουργία όλων των νέων εργαλείων της ΑΑΔΕ (διασύνδεση POS, ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, ηλεκτρονικές δαπάνες, προσυμπληρωμένες και κλειδωμένες δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) απαιτεί περί τα 2 έτη και, άρα, δεν είναι δυνατόν στο μεσοδιάστημα να γίνονται ανεκτές οι χρόνιες παραβατικές συμπεριφορές από τις οποίες τα κρατικά ταμεία χάνουν γύρω στα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει πως τα τεκμήρια εισήχθησαν ως προσωρινό μέτρο. Αν αποδώσει καρπούς η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και διαδικασιών, δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζεται τεκμαρτό εισόδημα «κατ’ εκτίμησιν» της Εφορίας.

Αυτό μπορεί να συμβεί στα εισοδήματα του 2025 που θα φορολογηθούν το 2026 ή και νωρίτερα εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτυπώνουν σχεδόν στο 100% την πραγματική εικόνα των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως είναι και ο βασικός σκοπός του εγχειρήματος.

Αντιθέτως, αν και μετά τα μέτρα αυτά διαπιστωθεί ότι παραμένει αλώβητη η φοροδιαφυγή, θα σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα απέτυχαν και τα τεκμήρια που μπήκαν από φέτος σε εφαρμογή θα παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια.


newmoney.gr