«Πονοκέφαλο» και άγχος για κάθε οικογένεια υποψήφιου φοιτητή αποτελεί η απόδοση που είχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και κατ’ επέκταση το Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατόρθωσε να εισαχθεί, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, με την αυξανόμενη ακρίβεια στα ενοίκια αλλά και τα λειτουργικά κόστη.
Οι κύριες κατηγορίες μετεγγραφών είναι δύο: Αδελφών φοιτητών και με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Στην πρώτη κατηγορία, δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός, συνεπώς όποιος βρίσκεται στην κατηγορία, γίνεται δεκτός για μετεγγραφή. Στη δεύτερη, ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, αφού το 15% των θέσεων των εισακτέων δίνονται στους υποψηφίους.
Για αυτό, λοιπόν, ισχύει μοριοδότηση για τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια, ώστε να γίνει η κατάταξη και να πάρουν μετεγγραφή αυτοί που έχουν περισσότερα μόρια.
Προκειμένου να περιορισθεί η διαφορά επιπέδου των φοιτητών, να μην παίρνει δηλαδή μετεγγραφή ένας φοιτητής που εισήχθη με 11.000 μόρια σε μία σχολή που έχει βάση 18.000 μόρια,καθιερώθηκε η βάση των 2.750 μορίων.
Αυτό ισχύει και στις δύο κατηγορίες μετεγγραφών και αποτελεί απαράβατο όρο, προκειμένου να έχει δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής για ένα τμήμα ο φοιτητής. Αντίθετα, η επίτευξη του ορίου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν είναι απαραίτητη για την αίτηση μετεγγραφής. Μπορεί, δηλαδή, ο φοιτητής να μην έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή, επειδή δεν καλύπτει το όριο, όμως, μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφή εφόσον καλύπτει τη διαφορά των 2.750 μορίων.
Μετεγγραφή φοιτητών που είναι αδέλφια
Σκοπός αυτής της κατηγορίας είναι να μην συντηρεί μία οικογένεια τρία σπίτια. Αν ο ένας αδελφός έχει περάσει στην πόλη που ζει η οικογένεια, δεν εμπίπτει ο άλλος αδελφός στην κατηγορία. Ωστόσο, μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής με την κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Προϋποθέσεις για την ένταξη στην κατηγορία είναι να μην έχει σπίτι ή επικαρπία σπιτιού η οικογένεια εκεί όπου μένει ο πρώτος αδελφός και το κατακεφαλήν εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500€ (μέσος όρος τριετίας). Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο αδελφός που είναι στο 1ο έτος πηγαίνει εκεί όπου σπουδάζει ο αδελφός του. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή, πηγαίνει εκεί όπου ζει η οικογένεια ή έχει σπίτι ή επικαρπία σπιτιού. Αν ούτε αυτό γίνεται, τότε και τα δύο αδέλφια πηγαίνουν σε μία πόλη, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που υπάρχει αντίστοιχη σχολή και για τους δύο.
Όσον αφορά τα οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια, ο φοιτητής συγκεντρώνει μόρια από την οικονομική του κατάσταση, που καθορίζεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας τα ΑΦΜ όλης της οικογένειας. Ακόμη, παίρνει μόρια με κοινωνικά κριτήρια που είναι η τριτεκνία, η πολυτεκνία, αν είναι ορφανός από τον έναν ή και τους δύο γονείς και αν υπάρχει αναπηρία πάνω από 67% σε συγγενή πρώτου βαθμού.
Αθροίζονται τα μόρια από την οικονομική κατάσταση και από τα κοινωνικά κριτήρια και προκύπτουν τα μόρια της μετεγγραφής. Κατατάσσονται οι φοιτητές σε φθίνουσα μορίων και παίρνουν μετεγγραφή όσοι έχουν περισσότερα μόρια μετεγγραφής μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις μετεγγραφής, που είναι το 15% των θέσεων των εισακτέων.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, στην τελευταία θέση μετεγγραφή παίρνει αυτός που έχει συγκεντρώσει περισσότερα μόρια στις πανελλαδικές.
Η επιλογή της μετακίνησης
Αν κάποιος δεν λάβει μετεγγραφή διότι δεν έχει συγκεντρώσει πολλά μόρια ή δεν καλύπτει το όριο των 2.750 μορίων, μπορεί να ζητήσει μετακίνηση για άλλο τμήμα του πεδίου του που δεν είναι κατ’ ανάγκη αντίστοιχο, αλλά πρέπει να έχει δηλώσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό του (συνεπώς να περνάει την ελάχιστη βάση εισαγωγής) και να έχει ξεπεράσει τη βάση του τμήματος.
Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες μετεγγραφών, για ειδικές κατηγορίες και οι κατ’ εξαίρεση. Οι αθλητές που εισάγονται μετά την προσαύξηση μορίων, δεν δικαιούνται μετεγγραφής. Δικαιούνται, όμως, τα αδέλφια τους, προκειμένου να μην υπάρχουν ούτε σε αυτήν την περίπτωση τρία σπίτια.
Newsbomb.gr