MY KTEO

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Νέο ηλεκτρονικό μητρώο για έλεγχο όλων των επιδομάτων - Οδηγός για παρεμβάσεις


Κεντρικό Μητρώο Επιδομάτων ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μιά προσπάθεια να επιτευχθεί κεντρική παρακολούθηση και έλεγχος των ποσών και του αριθμού των επιδομάτων που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Τα στοιχεία που θα προκύψουν αναμένεται να δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα στο υπουργείο, να αναδείξουν φαινόμενα αδικιών και κατάχρησης αποτελώντας τη βάση για αλλαγές που ήδη έχουν προαναγγελθεί στην επιδοματική πολιτική.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού στην πολιτική των επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός. Τα προβλήματα του σημερινού καθεστώτος χορήγησης επιδομάτων έχει αναδείξει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική συνέστησε τη θέσπιση νέου πλαισίου κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα. Η σημερινή πρακτική χορήγησης επιδομάτων, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων, είχε επισημάνει.

Εξοικονόμηση 100 εκατ ευρώ
Τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου επιδομάτων προανήγγειλε σήμερα ο Κ. Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δίνοντας ένα στίγμα για την κατεύθυνση των αλλαγών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι από την θέσπιση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προέκυψε εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα για τον κρατικό προυπολογισμό. Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων που έφερε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης πολλοί επαγγελματίες υπερέβησαν το εισοδηματικό όριο και αποκλείστηκαν από την καταβολή επιδομάτων.

Στην κατεύθυνση του ελέγχου καταβολής των επιδομάτων κινείται και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την οποία από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Επίδομα ανεργίας
Ακόμη μία παρέμβαση που δρομολογείται και έχει προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι και οι αλλαγές στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ως ένα μέτρο για την ενίσχυση των κινήτρων εύρεσης εργασίας σημερινών ανέργων. Όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr, με βάση τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και με προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας από τα 3 χρόνια και άνω.

Το νέο επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές ώστε οι άνεργοι να παίρνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο–τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης. Με τον τρόπο αυτόν οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο-τρίμηνο της υψηλής επιδότησης. 

Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα) δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509,6 ευρώ, για τους πρώτους δύο ή τρείς μήνες, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού. Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα παίρνει τα περισσότερα στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.  

Το νέο πλαίσιο που εξετάζεται θα προβλέπει:

* Επίδομα ίσο με το 70% του κατώτατου μισθού για 3 μήνες, δηλαδή  580 ευρώ τον μήνα για 3 μήνες με συνολικό ποσό 1.740 ευρώ.

* Επίδομα ίσο με το 60% του κατώτατου μισθού για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή 498 ευρώ τον μήνα με συνολικό ποσό διμήνου 996 ευρώ.

* Επίδομα ίσο με το 55% του κατώτατου μισθού για τον 6ο μήνα, δηλαδή 456 ευρώ.

* Επίδομα ίσο με το 45% του κατώτατου μισθού για τον 7ο και τελευταίο μήνα με ποσό 373 ευρώ.

Το σύνολο της επιδότησης για το 7μηνο της ανεργίας με το σημερινό επίδομα των 509,6 ευρώ, ανέρχεται στα  3.566 ευρώ, και οι άνεργοι λαμβάνουν κάθε μήνα το ίδιο ποσό.

Με το νέο σύστημα, και τη χορήγηση του επιδόματος με ποσοστά 70%, 60%, 55% και 45% του κατώτατου μισθού, το επίδομα για το 7μηνο της επιδότησης ανέρχεται επίσης στα 3.566 ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα θα καταβάλλεται στην αρχή και όσο θα φτάνει η λήξη της επιδότησης, θα μειώνεται και το ποσό.

Στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας των ανέργων ενόσω ήταν εργαζόμενοι και ανάλογα με τον μισθό που έπαιρναν. 

Το μπόνους αυτό μπορεί να προσαυξάνει κλιμακωτά το επίδομα όπως για παράδειγμα κατά 10% ως και 30%. Το μπόνους προϋπηρεσίας εξετάζεται να καταβάλλεται στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των 3 ετών. 

Σε ό,τι αφορά το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους εργαζόμενους στον τουρισμό σχεδιάζεται η αυστηροποίηση των κριτηρίων με στόχο να ενισχύεται το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

 


capital.gr