MY KTEO

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Σταθερές οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο, αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο


Οι αυξημένες καταναλώσεις ενέργειας, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές χώρες ήταν τα κύρια αίτια για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Ευάγγελο Πάνο, ο οποίος εκτίμησε ότι η άνοδος των τιμών δεν θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Επισήμανε ότι αυτόν τον μήνα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν σχετική σταθερότητα και οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται γύρω στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρασε σύγκριση με τα 140 ευρώ του Ιουλίου.

Η ζήτηση από τα Βαλκάνια για ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλές τιμές επηρεάζει άμεσα και την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Πάνο, που μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι τον Ιούλιο, η ζήτηση αυτή οδήγησε τις τιμές σε ακραία επίπεδα, φτάνοντας έως και τα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά τις βραδινές ώρες, πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα, τον Αύγουστο, είπε, όσον αφορά το πράσινο τιμολόγιο οι τιμές διαμορφώνονται από 16 έως 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση για ορισμένους καταναλωτές, η τιμή μπορεί να φτάσει στα 15 λεπτά.

Η επιδότηση που δόθηκε σε κάποιους καταναλωτές, ανέρχεται γύρω στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, μειώνοντας κάπως την τελική τιμή στα πράσινα τιμολόγια, ενώ όσον αφορά τα κίτρινα τιμολόγια διευκρίνισε ότι τιμή ανά κιλοβατώρα θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνυμα.

Στα μπλε υπάρχουν ακόμα εταιρείες που προσφέρουν χαμηλή τιμή αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αβέβαιη κατάσταση τον Σεπτέμβριο
Αβέβαιη πάντως χαρακτήρισε την κατάσταση όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, εξηγώντας ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά, όπως η τιμή του φυσικού αερίου και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Εκτίμησε επίσης ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, επηρεάζοντας τις τιμές, καθώς η αγορά ενέργειας λειτουργεί ως χρηματιστήριο, οπότε θα δούμε περιόδους με ανοδικές και καθοδικές τιμές. Το κρίσιμο είναι να αποφευχθεί μια σταδιακή αύξηση των τιμών σε μέση βάση, όπως συνέβη από το 2023 μέχρι σήμερα.



Πηγή: ΕΡΤ