Σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας ακόμη και σε επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας διαπιστώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ).
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης και του ΕΦΚΑ, καθώς συνεχίζεται η αιμορραγία των εισφορών που αναλογούν στις «μαύρες υπερωρίες» ή και στη «μαύρη εργασία».
Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ. Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρατηρείται αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17,0% στις κυρώσεις και 15,1% στο συνολικό ποσό των προστίμων.
Δηλαδή, παρά την υποχρεωτική χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε αρκετούς κλάδους, δεν αποτρέπει τη διάπραξη παραβάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να τις… διευκολύνει.
Τον Ιούλιο, από τους ελέγχους της ΑΑΕΕ, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στην παράβαση του ωραρίου απασχόλησης.
Συγκεκριμένα από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν συνολικά 634 παραβάσεις ήτοι 82 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία, 330 παραβάσεις στους πίνακες προσωπικού, 28 παραβάσεις για υπέρβαση χρόνου εργασίας και 194 για παραβάσεις στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Συνολικά, μόνο για τις ανωτέρω παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.226.550 ευρώ.
Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2024, στην αδήλωτη εργασία καταγράφηκαν 717 παραβάσεις, στους πίνακες προσωπικού 2.007, στην υπέρβαση χρόνου εργασίας 170, ενώ 1.129 παραβάσεις αφορούσαν την Ψηφιακή Κάρτα.
Για αδήλωτη εργασία επιβλήθηκαν πρόστιμα 8.022.000 ευρώ, για πίνακες προσωπικού 4.818.660 ευρώ, για υπέρβαση χρόνου εργασίας 267.000 ευρώ και για Ψηφιακή Κάρτα 3.068.190 ευρώ.
Δηλαδή, για παραβάσεις που σχετίζονται με το ωράριο απασχόλησης, τα πρόστιμα ανήλθαν σε 16.175.850 ευρώ, που ανέρχονται στην πρώτη θέση των παραβάσεων και αντιστοιχούν στο 72,45% των συνολικών προστίμων που επιβλήθηκαν.
Οι «τρύπες» στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των δικλείδων της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι οι ακόλουθοι:
- Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
- Εργαζόμενοι (κυρίως μετανάστες) που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
- Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγία να χτυπούν κάρτα στις 6 π.μ. και γενικά μια ώρα αργότερα από την κανονική προσέλευση, ώστε να παραταθεί το 8ωρο της εργασίας τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής υπερωριών.
- Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – 7ήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου, χτυπούν τις κάρτες την ημέρα ενώ εργάζονται νύχτα, για να μην λαμβάνουν το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης.
- Παραβιάσεις του ωραρίου καταγράφονται και στα συνεργεία καθαρισμού, καθώς διαπιστώνεται ότι τις κάρτες των εργαζόμενων τις χτυπούν οι προϊστάμενοι.
- Οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (μερική απασχόληση) υποχρεώνονται να χτυπούν την Ψηφιακή Κάρτα για 4ωρη απασχόληση, ενώ δουλεύουν 8ωρο.
- Παραβάσεις εντοπίζονται στα ωράρια απασχόλησης παρά την Ψηφιακή Κάρτα στους εργαζόμενους των ηλεκτρονικών παραγγελιών και των οδηγών.
- Οι προσωπάρχες καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, ώστε να τις χτυπούν οι ίδιοι όποτε θέλουν.
sofokleousin.gr