Πολύ ανησυχητική είναι πλέον η εικόνα των Στρατιωτικών Σχολών καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις φετινές Πανελλαδικές, δείχνουν σημαντικό πλέον έλλειμμα ενδιαφερομένων να εισαχθούν σε αυτές - Δύο καθηγητές από το φροντιστήριο «Νέο» εξηγούν το φαινόμενο της μείωσης εισακτέων αλλά και τις σχολές που επιλέγουν οι νέοι
Γράφει η Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη
Οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής, ειδικά στις περιζήτητες σχολές του 1ου και 2ου πεδίου. Οι βάσεις σημείωσαν πτώση που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε έως και τα 750 μόρια, όπως στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο Βασίλης Θεοδώρου, φιλόλογος και υπεύθυνος σπουδών στα φροντιστήρια «Νέο» (εκπαιδευτήρια Γαλατσίου και Κηπούπολης) μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημειώνει ότι οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές, όπως η Ευελπίδων, έπεσαν κάτω από τα 13.000 μόρια. Επίσης, οι βάσεις στις σχολές φιλολογίας, ιστορίας και φιλοσοφίας κυμαίνονται μεταξύ 8.600-12.700 μορίων, γεγονός που σημαίνει ότι οι μελλοντικοί φιλόλογοι μπορεί να έχουν χαμηλές επιδόσεις στα βασικά τους μαθήματα.
panelinies
«Στις περιζήτητες σχολές του 1ου και 2ου πεδίου υπήρξε πτώση που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε τα 750 μόρια (πολιτικοί μηχανικοί ΕΜΠ). Το μάθημα που οδήγησε σε μεγάλη πτώση ήταν η Φυσική κατά κύριο λόγο και έπειτα τα μαθηματικά και η Ιστορία στο 1ο πεδίο. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχολές στην επαρχία όπως η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο και το Μαθηματικό στην Σάμο είχαν 6-15 επιτυχόντες», ανέφερε ο Βασίλης Θεοδώρου.
«Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι Ιατρικές, Πολυτεχνείο, οι σχολές Πληροφορικής Ψυχολογίας και είναι οι πλέον περιζήτητες», υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Είναι λυπηρή η πτώση των βάσεων στις στρατιωτικές σχολές όπως η Ευελπίδων που κατρακύλησε κάτω από τα 13.000 μόρια, αλλά και στα τμήματα φιλολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας οι βάσεις κυμαίνονται από 8.600-12.700 μόρια... Δηλαδή θα έχουμε την επόμενη δεκαετία σε σχολεία φιλολόγους που θα έχουν γράψει στα αρχαία και την Ιστορία κάτω από τη βάση», ανέφερε.
panelladikes-eksetaseis.jpg
Το 4ο πεδίο επιλέγουν οι περισσότεροι μαθητές - «Οι σχολές φιλολογίας πρέπει να μειώσουν τους εισακτέους»
Όσον αφορά το μέλλον των επιστημονικών πεδίων, η θετική κατεύθυνση φαίνεται να χάνει έδαφος λόγω των δύσκολων θεμάτων σε Μαθηματικά και Φυσική, με αποτέλεσμα το 50% των μαθητών να κατευθύνεται προς το 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή τις σχολές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται πιο προσιτές και περιζήτητες. Ο κ. Θεοδώρου προτείνει μείωση των εισακτέων στις σχολές φιλολογίας και δημιουργία νέων τμημάτων πληροφορικής. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη οι στρατιωτικές σχολές, ειδικά η Ευελπίδων και η ΣΜΥ, να είναι ανοιχτές και σε ανθρωπιστικές και οικονομικές σπουδές για να ανέβουν οι βάσεις, όπως συμβαίνει με τις σχολές αστυνομίας και πυροσβεστικής.
«Είναι δεδομένο ότι η θετική κατεύθυνση με τα δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική θα έχει ακόμα λιγότερους μαθητές στο μέλλον. Πλέον το 50% των μαθητών κατευθύνεται προς το 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή τις σχολές οικονομίας και πληροφορικής που φαντάζουν πιο προσιτές Σπουδές, αλλά και είναι περιζήτητές τόσο οι οικονομικές όσο και οι σχολές πληροφορικής. Επίσης, οι σχολές φιλολογίας πρέπει να μειώσουν τους εισακτέους. Έχουμε 21 σχολές που βγάζουν περίπου 2000 νέους φιλολόγους κάθε χρόνο, ενώ η αγορά εργασίας δεν χρειάζεται πάνω από 300... Αντίθετα, πρέπει να δημιουργηθούν νέα τμήματα Πληροφορικής. Τέλος, πρέπει επιτέλους οι στρατιωτικές σχολές, ειδικά η Ευελπίδων και η ΣΜΥ να είναι και στις Ανθρωπιστικές και στις Οικονομικές Σπουδές για να ανέβουν οι βάσεις όπως συμβαίνει με τις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής», τόνισε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής.
panelladikes-mixanografiko.jpg
Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο Βασίλης Θεοδώρου αναφέρει ότι βγαίνει από τον μέσο όρο των επιδόσεων όλων των μαθητών σε κάθε πεδίο, θεωρώντας το ένα δίκαιο σύστημα που εμποδίζει την εισαγωγή μαθητών με πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε πανεπιστημιακές σχολές. Προτείνει, επίσης, το Παράλληλο Μηχανογραφικό με επιλογές σε Δημόσια ΙΕΚ, που προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των μαθητών σε κάθε πεδίο. Είναι ένα δίκαιο σύστημα διότι δεν γίνεται να εισάγονται σε σχολές μαθητές που έγραψαν κάτω από 8.000 μόρια. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πανεπιστημιακές Σπουδές. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το Παράλληλο Μηχανογραφικό με το οποίο κάποιος εισάγεται σε Δημόσιο ΙΕΚ. Είναι δεκάδες οι ενδιαφέρουσες επιλογές σε ΙΕΚ , που οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση».
Τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια
Η Ελπινίκη Λέκκα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Career Gate, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναλύει τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας όπως τεχνικοί υπολογιστικών συστημάτων, SEO specialists, γηριατρικοί νοσηλευτές και ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια. Επισημαίνει τις σχολές που προσφέρουν προοπτικές, όπως ψυχολογία, εργοθεραπεία, βιοτεχνολογία, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, φαρμακευτική και λογιστική. Επιπλέον, η Ελπινίκη Λέκκα, τονίζει την ανάγκη δια βίου μάθησης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως συναισθηματική νοημοσύνη, κριτική σκέψη, επικοινωνιακές δεξιότητες και ψηφιακός γραμματισμός για μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή.
panellinies
«Υπάρχουν σχολές που ανοίγουν πολλές πόρτες για τη σταδιοδρομία, εκείνο όμως που χρειάζεται επιτονισμό πρωτού δώσουμε κάποια παραδείγματα είναι πως πλέον η ανάγκη της δια βίου μάθησης και των συνεχών μετεκπαιδεύσεων και επιμορφώσεων είναι κεντρική για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί στα σύγχρονα εργασιακά δεδομένα», είπε.
Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;
Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr
Διεύθυνση Email
ΕΓΓΡΑΦΗ
Και πρόσθεσε: «Σχολές που δίνουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας του αύριο μπορούν να βρεθούν σε όλα τα επιστημονικά πεδία και κοινό χαρακτηριστικό τους παραμένει ότι καλλιεργούν γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν μετέπειτα να εξειδικευτούν και να εξελιχθούν».
Σε αυτές τις σχολές εμπερικλείονται, λοιπόν, οι εξής:
Ψυχολογία
Εργοθεραπεία
Βιοτεχνολογία
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
Φαρμακευτική
Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα «κλειδιά» του μέλλοντος για μία επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. «Η επιτυχία συνεπάγεται δια βίου εκπαίδευση και ανάπτυξη τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών δεξιοτήτων ώστε να είναι κανείς πετυχημένος καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και όχι μονάχα ανά διαστήματα», ανέφερε.
Κάποιες δεξιότητες που δύνανται να φέρουν την επιτυχία και συνεπώς την ευτυχία είναι:
Συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη
Κριτική και καινοτόμος σκέψη
Επικοινωνιακές δεξιότητες
Προσαρμοστικότητα και ευελιξία
Ψηφιακός γραμματισμός
Οι δεξιότητες αυτές είναι καθολικές και για αυτό συνοδεύουν τον επαγγελματία ακόμα και μεταπηδήσει επαγγελματικούς κλάδους, γεγονός συχνό στην εποχή μας που τείνει να γίνεται διαρκώς συχνότερο.
Πώς μπορεί να αξιολογήσει ο υποψήφιος φοιτητής μία σχολή ή ένα τμήμα
Η Ελπινίκη Λέκκα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Career Gate, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε και στα «μυστικά» αξιολόγησης ενός τμήματος.
«Υιοθετώντας τη συμβουλή για το fishing ‘Think before you click’ (σκέψου πριν πατήσεις), οι μαθητές χρειάζεται να λαμβάνουν πληροφορίες για τα τμήματα και το σημαντικότερο να τις φιλτράρουν. Αυτό σημαίνει πως από μόνος του ο κάθε μαθητής χρειάζεται να αποκτήσει πληροφορίες για τα τμήματα και να αξιολογήσει κατά πόσο φαντάζεται τον εαυτό του μέσα σε αυτά αλλά και μέσα στις επιλογές εργασίας που τα τμήματα έχουν να του προσφέρουν», είπε.
Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, βοηθητική ή και καθοριστική είναι η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς ένας εξειδικευμένος σύμβουλος δεν προσφέρει απλώς πληροφορίες για τα τμήματα αλλά οργανώνει τις πληροφορίες με τρόπο που θα οδηγήσει τον μαθητή σε ιεράρχηση των προτιμήσεων του. Τέλος, η προσέγγιση αποφοίτων των τμημάτων ενδιαφέροντος και επαγγελματιών του κλάδου προτίμησης μπορεί να προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στο τί έχει το κάθε τμήμα να προσφέρει».
Μεταξύ άλλων η Ελπινίκη Λέκκα, αναφέρθηκε και στις σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής αλλά υψηλή αξία.
«Ιδανικό παράδειγμα για επιβεβαιώσουμε πως μια σχολή με χαμηλή βάση εισαγωγής προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί ο τομέας του τουρισμού, που στην χώρα μας θεωρείται στήριγμα της οικονομίας. Τμήμα όπως ‘Διοίκησης Τουρισμού’ στο ΠΑΔΑ, ‘Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού’ στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ‘Τουρισμού’ στο Ιόνιο Πανεπιστήμια δίνουν ποικίλες ευκαιρίες απασχόλησης και έχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Σε περίπτωση μάλιστα που οι προπτυχιακές σπουδές συνδυαστούν με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν για παράδειγμα στην εξειδίκευση στην Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης αυξάνονται αισθητά», ανέφερε.
Το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους μαθητές σας στις φετινές εξετάσεις
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίσιμη απόφαση της επιλογής σπουδών. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί την επόμενη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μαθητές. Όπως ανέφερε η Ελπινίκη Λέκκα, τρία ήταν τα μαθήματα που φάνηκαν «βουνό» στα παιδιά.
«Τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών αποδείχθηκαν δύσκολα, με αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής, ειδικά στις πιο δημοφιλείς σχολές, να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις», τόνισε.
«Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Ιστορίας και της Έκθεσης αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων, επηρεάζοντας κυρίως τις σχολές υψηλής ζήτησης», συμπλήρωσε.
«Στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Έκθεση θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής», ανέφερε.
«Στο πεδίο Υγείας και Ζωής, οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική θα επηρεάσουν τις σχολές υψηλής ζήτησης, προκαλώντας πτώση των βάσεων», τόνισε.
«Τέλος, στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής, οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, που είναι συχνό φαινόμενο στο 4ο επιστημονικό πεδίο, θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις σχολές με μεσαίες ή χαμηλές βάσεις, θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις ανάλογα με τη ζήτηση των υποψηφίων.
Όλα αυτά καθιστούν αναγκαία την προσεκτική συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί μια κρίσιμη απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητα, τις κλίσεις και τα κατάλληλα επαγγέλματα για τον κάθε υποψήφιο.
Τέλος, ας θυμόμαστε ότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν υπάρχει επιτυχία ή αποτυχία, αλλά η σωστή και έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι αυτή που καθορίζει το μέλλον των μαθητών».
newsbomb.gr