Σε τριπλή καραμπόλα εν μέσω θέρους έπεσαν οι ηλικιωμένοι άνεργοι οι οποίοι αδυνατούν να βρουν εργασία και, ταυτόχρονα, χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Έτσι, αντί για ενεργό γήρανση η κυβέρνηση τους επιφυλάσσει… άνεργη γήρανση! Το πρόγραμμα επιχορήγησης των φορέων του δημοσίου έκλεισε βιαστικά μέσα στον Αύγουστο, ακριβώς με την συμπλήρωση των αιτήσεων και παρά τις παραινέσεις της κυβέρνησης προς τους Δήμους και άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου για την δέσμευση περισσοτέρων πόρων για την πρόσληψη ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ηλικιωμένων
ανέργων.
Αποτέλεσμα, το φετινό πρόγραμμα να «κλείσει» στις 26.5 θέσεις, εκ των οποίων μόλις οι 17.5 αφορούν σε νέους ανέργους, ενώ «οι 9 αφορούν στη συνέχιση της επιδοτούμενης απασχόλησης από το 2023» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων ΟΑΕΔ Κωνσταντίνο Λιβέρη.
Παρά τις προεκλογικές (Ευρωεκλογές) υποσχέσεις το φετινό πρόγραμμα έκλεισε άρον-άρον στις 2 Αυγούστου λόγω εξάντλησης πόρων. Και αυτό γιατί στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προβλέφθηκαν ακόμη λιγότεροι πόροι αντιμετώπισης της ανεργίας, ακριβώς για δημοσιονομικούς λόγους.
Προκείμενου να επιτευχθεί το πλεόνασμα των 2,1% του ΑΕΠ (4,5 δις ευρώ). Με αυτά τα δεδομένα οι ηλικιωμένοι (άνω των 55 ετών) και μακροχρόνια άνεργοι θα έχουν φέτος λιγότερες ευκαιρίες για απασχόληση, ενώ και οι φορείς του Δημοσίου, ιδιαίτερα δε οι Δήμοι με τα πεπερασμένα οικονομικά και την ελλιπή στελέχωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και τις κοινωνικές υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στους ανέργους, ειδικά στις περιπτώσεις όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες και όσους έχουν κλείσει το 55ο έτος. Και αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες…
Το τριπλό χτύπημα στους άνεργους αφορά:
1.Στη μείωση των πόρων από την ανακούφιση των ανέργων για να επιτευχθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Δεν φτάνει που οι φόροι, για τα πλεονάσματα, είναι κεφαλικοί, δηλαδή πληρώνουν το ίδιο σχεδόν ποσό όλοι οι πολίτες γιατί αυτοί συγκεντρώνονται -σε συντριπτικό ποσοστό- από την κατανάλωση, αλλά επιπλέον περιορίζουν τις μεταβάσεις προς την ΔΥΠΑ και τα προγράμματα εξειδίκευσης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Φέτος το σχετικό κονδύλι του ΟΑΕΔ είναι μειωμένο κατά 100 εκ. ευρώ λόγω μείωσης των ποσοστών ανεργίας. Θα δαπανηθούν μόλις 305 εκ. ευρύ, έναντι 405 εκ. το 2023 με παρόμοια εικόνα στην αγορά εργασίας.
2.Η κατάργηση του πέναλτι στην απασχόληση των συνταξιούχων επιτρέπει περισσότερους ηλικιωμένους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους και να παραμένουν ταυτόχρονα στην αγορά εργασίες. Κλείνοντας, κατά ένα τρόπο, θέσεις εργασίας ηλικιωμένων ανέργων.
3.Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συνεχώς περιορίζονται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια αναπλήρωσης του εισοδήματος για τους άνω των 55 ετών, να μην μπορούν να συμπληρώσουν τους ελάχιστους χρόνους ασφάλισης και, εν τέλει, να μην λαμβάνουν σύνταξη. Την ίδια στιγμή, και για δημοσιονομικούς λόγους, έχουν καταργηθεί οι ενισχύσεις (περί τα 230 ευρώ το μήνα) στους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μηνών.
iEidiseis.gr