MY KTEO

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Ενοίκια: Ο δύσκολος «γρίφος» της φοιτητικής κατοικίας


Σε «σπαζοκεφαλιά» εξελίσσεται η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές που πέρασαν σε πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής τους, σε μια χρονιά άλλωστε που στην αγορά ακινήτων εξακολουθούν να καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, τόσο στα ενοίκια, όσο και στις τιμές πώλησης.   

Κάθε πέρσι και καλύτερα, φαίνεται πως ισχύει στην προκειμένη περίπτωση καθώς η διαθεσιμότητα σε μικρά σπίτια που προσφέρονται σε σχετικά προσιτές τιμές, είναι ακόμη χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρσι, ενώ τα ενοίκια ακόμη και στις άλλοτε οικονομικές περιοχές, τραβούν διαρκώς την ανηφόρα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι οικογένειες των φοιτητών καλούνται να αποφασίσουν, είτε αναλάβουν το δυσβάσταχτο βάρος ενός υψηλού ενοικίου, είτε να κάνουν «εκπτώσεις» στις προδιαγραφές που συνήθως βάζουν οι ενοικιαστές όταν ψάχνουν σπίτι.

Έτσι, οι εναλλακτικές που έχουν στη διάθεσή τους, όσοι ψάχνουν κατοικία με ενοίκιο κάτω των 400 ευρώ ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι τα πολύ μικρά διαμερίσματα, τα ακίνητα μεγάλης ηλικίας, εκείνα που βρίσκονται σε ισόγειο, ημιυπόγειο ή σοφίτες, καθώς και μακριά από τις δημοφιλείς περιοχές. Ενδεικτικά της εικόνας που επικρατεί στις «παραδοσιακές» φοιτητικές περιοχές της Αθήνας είναι τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, σύμφωνα με τα οποία, η διαθεσιμότητα σε κατοικίες άνω του 1ου ορόφου, έως 50 τμ. με ζητούμενο ενοίκιο έως 300 ευρώ, είναι της τάξεως του 0,8%, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 2,89% και το 2022, στο 10%. Προκειμένου δε, οι φοιτητές που θα σπουδάσουν στην Αθήνα να βρουν σπίτι με ενοίκιο έως 300 – 350 ευρώ, θα αναγκαστούν να στραφούν σε διαμερίσματα επιφάνειας 18 τμ -25 τμ, σε κατοικίες που βρίσκονται σε ισόγειο ή ημιυπόγειο και σε ακίνητα ηλικίας 40 ετών και πάνω.

Την ίδια στιγμή η διαρκώς ανοδική πορεία των τιμών τα τελευταία χρόνια στρέφει όλο και περισσότερους φοιτητές στην εναλλακτική λύση της συγκατοίκησης. Παρότι και στα μεγαλύτερα διαμερίσματα οι αυξήσεις είναι υψηλές, αφενός υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε ακίνητα, αφετέρου σε αυτή την περίπτωση οι ένοικοι μοιράζονται τα έξοδα όχι μόνο του ενοικίου αλλά των λογαριασμών του σπιτιού.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Την ίδια στιγμή, αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με πέρσι, στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε όλη την επικράτεια, προκύπτει από τον δείκτη τιμών του Spitogatos, SPI. Στη συγκεκριμένη έρευνα, διαπιστώνεται και αύξηση κατά 5% στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλη τη χώρα, με τις διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες να είναι, ωστόσο, λιγότερες σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 10,8 ευρώ/τ.μ., με τις χαμηλότερες να εντοπίζονται στην περιοχή της Νίκαιας με 8,4 ευρώ/τμ. και μέσο ενοίκιο 400 ευρώ για ένα στούντιο, σε Πατησίων-Αχαρνών (8,7 ευρώ/τ.μ) και στην Κυψέλη (9,5 ευρώ/τ.μ). Κατά 9,4% αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, με οικονομικότερες, τις περιοχές της Σταυρούπολης με 6,7 ευρώ/τ.μ και μέσο ενοίκιο τα 370 ευρώ για ένα στούντιο και του Ευόσμου (7,2 ευρώ/τ.μ).

Αυξήσεις καταγράφονται ωστόσο και στις περισσότερες φοιτητουπόλεις της υπόλοιπης χώρας. Οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία και το Αγρίνιο (5,6 ευρώ/τμ), ενώ οι υψηλότερες, σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως στην Κέρκυρα με 11,4 ευρώ ανά τμ. και 450 ευρώ το μέσο ενοίκιο για ένα στούντιο και στο Ρέθυμνο (11 ευρώ ανά τμ).



CNN.gr