Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ανήκεις εσύ, εγώ πάντως όταν τσακωνόμαστε με τον σύντροφό μου, είμαι η τύπισσα εκείνη που θέλει να το λύσει εκείνη την στιγμή. Να συζητήσει κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο μέχρι να λυθεί. Δεν θα πρότεινα αυτή την τακτική και σε άλλους, αν με ρωτάς. Αντίθετα, θα ήθελα να είμαι από εκείνες τις πιο ζεν γυναίκες με την υπομονή, με την ψυχραιμία, που εξαφανίζονται για κάποια ώρα – μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα – και επανέρχονται αργότερα, αύριο, σε μια εβδομάδα για να συζητήσουν το τι έγινε. Ωστόσο, έψαξα και έμαθα πως υπάρχει «κόλπο» για να μην φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο κατά την διάρκεια ενός τσακωμού. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του St Andrews κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που κάνουν ένα διάλειμμα μόλις 5 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια ενός καυγά μπορούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση της διαφωνίας.
Πόσες φορές, πάνω σε μια έντονη στιγμή ανάμεσά σας και ενώ η ψυχραιμία και των δύο μοιάζει να έχει χαθεί προ πολλού, σε έχουν προτρέψει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να πάρεις μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσεις; Ακούγεται κλισέ, αλλά τελικά πράγματι λειτουργεί και μπορεί να αποτρέψει τις έντονες συγκρούσεις τόσο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, όσο και ανάμεσα σε φίλους ή συνεργάτες. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 81 ζευγάρια, τα οποία συμμετείχαν σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι 30 γύρων. Το ζητούμενο ήταν να δημιουργήσουν ένα αρκετά δυσάρεστο για τον σύντροφό τους ήχο. Τα διαλείμματα γινόντουσαν σε ανύποπτο χρόνο με τους ερευνητές να αναλύουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις του κάθε ατόμου.
“Ακούγεται προφανές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει πειραματικά αποδείξει τη μείωση της επιθετικότητας μετά από επιβαλλόμενα διαλείμματα,” εξηγεί η Annah McCurry. “Η επιβολή στα ζευγάρια ενός διαλείμματος 5 δευτερολέπτων ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα διάλειμμα 10 ή 15 δευτερολέπτων, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και η πιο σύντομη παύση μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση ενός καυγά.”
Η McCurry και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια τείνουν να ταιριάζουν στο επίπεδο επιθετικότητας του άλλου, ακόμα και σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η επιβολή ενός σύντομου διαλείμματος διέκοψε αυτό το μοτίβο της αντιποίνων, οδηγώντας σε χαμηλότερη συνολική επιθετικότητα.
Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι η στρατηγική των πέντε δευτερολέπτων προορίζεται για τη διαχείριση συγκρούσεων χαμηλότερου επιπέδου, αποτρέποντας την κλιμάκωσή τους σε πιο σοβαρούς καυγάδες: “Αυτή η προσέγγιση δεν ισχύει για σενάρια ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται για τη διαχείριση των καθημερινών, συνηθισμένων καυγάδων που μπορούν να κλιμακωθούν.”