MY KTEO

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας: Δράσεις διάχυσης στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus

Δράσεις διάχυσης στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Ψυχική υγεία και ευεξία εκπαιδευτικών και μαθητών:

Σχεδιάζοντας θετικά το μέλλον» που υλοποιείται στη σχολική  μονάδα.


Στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125975 που υλοποιείται στο 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, η Παιδαγωγική Ομάδα υλοποίησης του προγράμματος διοργάνωσε δράσεις διάχυσης στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του σχολείου.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12.00 έως 14.00, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Επιμορφωτική Συνάντηση Διάχυσης στους/στις  εκπαιδευτικούς. Οκτώ καθηγήτριες διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ86) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης «Ψυχική Υγεία και ευεξία εκπαιδευτικών και μαθητών: Σχεδιάζοντας θετικά το μέλλον» παρουσίασαν στους/στις εκπαιδευτικούς του σχολείου τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν κατά την διάρκεια του προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, από 21 έως 29 Απριλίου 2024. Η συνάντησης περιλάμβανε:  α) θεωρητική ενημέρωση πάνω σε καινοτόμες πρακτικές για την ενίσχυση της θετικής σκέψης και β) συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια, αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος. Στόχος της συνάντησης ήταν να μοιραστούν οι εκπαιδευτικοί γνώσεις και εμπειρίες πάνω στο αντικείμενο του θετικού σχεδιασμού και την εφαρμογή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2024, υλοποιήθηκαν στο σχολείο τρίωρα βιωματικά εργαστήρια υποδοχής, γνωριμίας και ενδυνάμωσης των μαθητών/τριών της Β΄ τάξης. Οι εκπαιδευτικοί αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος και την αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία υλοποίησαν βιωματικές δραστηριότητες με στόχο: α) την καλλιέργεια δεξιοτήτων αυτογνωσίας, επικοινωνίας, ενσυναίσθησης και συνεργασίας, β) την ενίσχυση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, γ) τη δημιουργία θετικού κλίματος και την ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στην τάξη και δ) την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης. 

Η υλοποίηση των δράσεων διάχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος έδωσε την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του σχολείου να συζητήσουν για τη σημασία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ERASMUS+ και τα οφέλη για τη σχολική κοινότητα, δημιούργησε κλίμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας, ενώ η ενσωμάτωση των αρχών θετικού σχεδιασμού στην εκπαιδευτική διαδικασία συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικού και υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος και προάγει την ψυχική υγεία και ευεξία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.