Πορτοκαλί τιμολόγια με χαμηλές τιμές έρχονται τον Οκτώβριο. Πώς θα λειτουργούν και ποιους συμφέρουν.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες από τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των «πορτοκαλί» τιμολογίων ρεύματος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στην άμεση κυκλοφορία των νέων δυναμικών τιμολογίων, τα οποία θα επιτρέψουν στους καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να επωφεληθούν από τις χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι αυξημένη. Παράλληλα, τα τιμολόγια αυτά αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των περικοπών της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση των πορτοκαλί τιμολογίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και των επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της αρμόδιας Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών.
Πορτοκαλί Τιμολόγιο: Πώς λειτουργεί, πότε συμφέρει και τι χρειάζεται για την ένταξή του
Τα «πορτοκαλί» τιμολόγια θα τιμολογούν την κιλοβατώρα ανά ώρα, προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους στις ώρες με χαμηλότερη χρέωση. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους μπορούν να προσαρμόσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο ρούχων ή πιάτων και το μαγείρεμα, στις ώρες με χαμηλή χρέωση, μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα. Ωστόσο, η έλλειψη σωστού προγραμματισμού ή η ξαφνική αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών μπορεί να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις, όταν η ζήτηση είναι υψηλή.
Μια βασική προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτό το τιμολόγιο είναι η εγκατάσταση «έξυπνου» μετρητή ρεύματος. Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να είναι ακόμα πιο χρήσιμο για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, που θα μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια προγραμματίζοντας τις γραμμές παραγωγής ή τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης.
Περίπου 600.000 συνδέσεις διαθέτουν ήδη «έξυπνους» μετρητές, κυρίως στη Μέση Τάση και σε ορισμένες επαγγελματικές συνδέσεις Χαμηλής Τάσης στα 25 KVA. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, έως το τέλος του έτους θα εγκατασταθούν επιπλέον 50.000 μετρητές, ενώ το 2025 προβλέπεται η εγκατάσταση 300.000 ακόμα. Μέχρι το 2030, ο στόχος είναι η πλήρης εγκατάστασή τους σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια πελάτες του ελληνικού δικτύου.
Πόσο κοστίζει ένας έξυπνος μετρητής
Το κόστος ενός μονοφασικού «έξυπνου» μετρητή αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 130 ευρώ, ενώ για έναν τριφασικό το κόστος θα φτάνει περίπου τα 180 ευρώ.
Οι παρατηρήσεις από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επικεντρώνονται τόσο στον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία και την ενημέρωση των πελατών τους, όσο και στο ότι ορισμένοι από τους «έξυπνους» μετρητές που έχει εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι απλώς ηλεκτρονικοί και δεν υποστηρίζουν τα δυναμικά τιμολόγια.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει προγραμματίσει δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με προμηθευτές, για να συζητήσουν τους τύπους των «πορτοκαλί» τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα τιμολόγησης ανά 15 ή 30 λεπτά, αν και οι περισσότεροι προμηθευτές προωθούν την τιμολόγηση ανά ώρα.
Τα νέα αυτά τιμολόγια αναμένονται να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ώρου, δίνοντας τη δυνατότητα για μείωση του ενεργειακού κόστους. Στόχος είναι η μεταφορά σημαντικού μέρους της κατανάλωσης στις ώρες με πλεόνασμα παραγωγής λόγω των ΑΠΕ. Με βάση τα τελευταία δεδομένα από τη χονδρική αγορά, η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 118,37 ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση. Εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζεται εντατικά για την εφαρμογή των «πορτοκαλί» τιμολογίων.
Επιπλέον, σχεδιάζονται αλλαγές και στο «νυχτερινό» τιμολόγιο, που θα αφορούν περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της ζήτησης. Οι αλλαγές θα στοχεύουν στην προσαρμογή των ωρών χαμηλής χρέωσης με τις ώρες που οι τιμές χονδρικής είναι μειωμένες, δίνοντας προτεραιότητα στα δυναμικά τιμολόγια, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το 46% της κατανάλωσης.
iEidiseis.gr