Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard καταρρίπτει τη δημοφιλή πεποίθηση σχετικά με τα οφέλη δύο δημοφιλών αλκοολούχων ποτών, του κρασιού και της μπύρας, για την υγεία της καρδιάς.
Η πεποίθηση ότι ορισμένα αλκοολούχα ποτά, συγκεκριμένα το κρασί και η μπύρα, έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς είναι διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες. Η αντίληψη αυτή έχει περάσει από γενιά σε γενιά, υποστηριζόμενη από την ιδέα ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε αυτά τα ποτά μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να ελέγξουν τη χοληστερόλη. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard θέτει υπό αμφισβήτηση αυτούς τους ισχυρισμούς και υποδηλώνει ότι τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι υπερβολικά.
Μύθοι και αλήθειες
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard ξεκίνησαν να εξετάσουν τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από τα υποτιθέμενα οφέλη του κρασιού και της μπύρας για την υγεία. Το συμπέρασμά τους ήταν σαφές: δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κατανάλωση αυτών των αλκοολούχων ποτών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παρά τις προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, για παράδειγμα, μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση, οι ειδικοί του Harvard λένε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι πειστικοί. Οι πολυφαινόλες, ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί και τη μπύρα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών μελετών λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι ενώσεις αυτές μπορεί, θεωρητικά, να συμβάλλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές του Harvard τονίζουν ότι η ποσότητα πολυφαινολών που λαμβάνεται με τη μέτρια κατανάλωση αυτών των ποτών είναι πιθανώς ανεπαρκής για να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Αντί να βασίζονται σε αυτά τα ποτά, συνιστούν την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής για πραγματικά οφέλη.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ ενέχει κινδύνους για την υγεία. Αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλός με τη μέτρια κατανάλωση, αυξάνεται με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Οι αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ περιλαμβάνουν ηπατική βλάβη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ως εκ τούτου, τα πιθανά οφέλη των πολυφαινολών στο κρασί και τη μπύρα πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά έναντι αυτών των κινδύνων. Αντί να αναζητούν οφέλη για την υγεία μέσω της κατανάλωσης αλκοόλ, οι ειδικοί του Harvard προτείνουν να επικεντρωθούν στη βελτίωση των συνηθειών. Αυτό περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, όχι κάπνισμα και διαχείριση του άγχους. Αυτές οι στρατηγικές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Επιπλέον, η λήψη πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών απευθείας από φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική επιλογή.
Esquire.gr