Έως 125% ακριβότερα πωλούνται οι κατοικίες που έχουν αναβαθμιστεί στην υψηλότερη κατηγορία του ενεργειακού πιστοποιητικού, σε σχέση ε εκείνες που εντάσσονται στη χαμηλότερη κατηγορία, δηλαδή δεν έχουν υποστεί καμία απολύτως αναβάθμιση στην πορεία των δεκαετιών. Το στοιχείο αυτό προκύπτει ε βάση έρευνα του Spitogatos.gr, την οποία παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο ακινήτων Prodexpo ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και καταδεικνύει τη μεγάλη ώθηση στην αξία που μπορεί να προσδώσει μια τέτοια επένδυση.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η απόκλιση αυτή συμβαδίζει με τη διαφορά τιμής ανάμεσα στα νεόδμητα και στα παλιά διαμερίσματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι νέες οικοδομές υπάγονται συνήθως στην ανώτερη κατηγορία του ενεργειακού πιστοποιητικού, λόγω και του πόνους στον συντελεστή δόμησης που προσφερόταν έσω του ΝΟΚ. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική και της σημαντικής αξίας που προσδίδει η ενεργειακή αναβάθμιση σε ένα ακίνητο. Η αυξητική πορεία του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών σε λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι αντλίες θερμότητας, θερμοπροσόψεις και άλλες επιλογές, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του ακινήτου. Όπως φαίνεται πλέον, οι επενδύσεις αυτές αντανακλώνται και στην αξία του κάθε ακινήτου.
Στο πλαίσιο αυτό, ε βάση τα στοιχεία του Spitogatos.gr, παρατηρείται ότι τη μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζουν οι πράσινες κατοικίες στα νησιά του Αιγαίου (κυρίως Κυκλάδες), που είναι 125% ακριβότερες συγκριτικά ε τα η αναβαθμισμένα ακίνητα των ίδιων περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πράσινη κατοικία πωλείται 2.500 ευρώ/τ.. ακριβότερα! Ακολουθεί η περιοχή της Αττικής, όπου η απόκλιση διαμορφώνεται σε 101,5% και 2.213 ευρώ/τ.. Με βάση πρόσφατη ανάλυση του Spitogatos.gr, το μεγαλύτερο απόθεμα πωλούμενων πράσινων διαμερισμάτων στο λεκανοπέδιο εντοπίζεται στα νότια προάστια ε 44%, ενώ ακολουθούν τα βόρεια προάστια ε 25% και το κέντρο της Αθήνας ε 15%. Οι κατοικίες μεσαίας ενεργειακής κλάσης κατανέμονται πιο ομοιόμορφα σε νότια, βόρεια προάστια και στο κέντρο, ε την προσφορά να είναι μικρότερη στα δυτικά και ανατολικά προάστια. Το 50% των κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ακολουθούν τα νότια και δυτικά προάστια.
Σύμφωνα ε τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές πώλησης των κατοικιών της υψηλότερης ενεργειακής κλάσης έχουν αυξηθεί κατά 48% από το 2021 μέχρι σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Στα νότια προάστια, η αύξηση την ίδια περίοδο αγγίζει το 34%, ενώ στα βόρεια προάστια καταγράφεται άνοδος κατά 41%. Σε σχέση ε πέρυσι, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές των πράσινων κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ στα νότια προάστια η αύξηση αγγίζει το 15,7%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου, όπως φαίνεται, το πολύ χαμηλό διαθέσιμο απόθεμα πωλούμενων ακινήτων, νεόδμητων και η, δημιουργεί στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, τα παλιά, η αναβαθμισμένα διαμερίσματα πωλούνται πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι θα έπρεπε, ακριβώς λόγω της μεγάλης ανισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά. Έτσι, σπίτια 30 και 40 ετών πωλούνται σε τιμές πολύ κοντινές των νεόδμητων. Αυτό εξηγεί και τη μόλις κατά 30,4% απόκλιση ανάμεσα σε ένα πράσινο σύγχρονο διαμέρισα και ένα αντίστοιχο 40-50 ετών χωρίς κάποια αναβάθμιση. Αποκλίσεις κατά 80%-90% εμφανίζονται σε Κρήτη και Ιόνια Νησιά, δύο από τις περιοχές όπου έχει σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια. Πάντως, είναι προφανές ότι απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών πανελλαδικά. Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας υπολόγισε ότι περίπου 250.000 σπίτια σε όλη τη χώρα βρίσκονται εκτός αγοράς, ακριβώς λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να προβούν στις απαιτούμενες επισκευές και αναβαθμίσεις τα προηγούμενα 15 χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για ακίνητα που έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, λόγω της απουσίας επισκευών και συντήρησης επί σειράν ετών, με αποτέλεσα πλέον να έχουν απαξιωθεί και να είναι δύσκολη η επιστροφή τους στην αγορά. Η Εθνική Τράπεζα υπολόγισε ότι εξαιτίας της κρίσης, έλειψαν από την αγορά επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, που ήταν απαραίτητες για να συντηρηθεί, να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί το απόθεμα αυτό.
Moneyreview.gr