MY KTEO

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Αυτόµατα οι αυξήσεις µισθών και συντάξεων: Από το 2027 η αναπροσαρµογή αποδοχών και εισφορών επαγγελµατιών - αγροτών - Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας


∆ύο αυτόµατοι δείκτες θα καθορίζουν τις αυξήσεις σε µισθούς, συντάξεις και εισφορές από το 2027, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των αλλαγών για τις συλλογικές συµβάσεις.

Σύµφωνα µε τις προτάσεις για την ενσωµάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους µισθούς στο εθνικό ∆ίκαιο, θα υιοθετηθεί ένας αλγόριθµος, ο οποίος προκύπτει από τα µεγέθη της οικονοµίας (πληθωρισµός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα, ανεργία) και θα καθορίζει την αύξηση των µισθών, αλλά και σε διαφορετικό µοντέλο την αντίστοιχη αύξηση κάθε έτος των εισφορών για ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες.

Το σχέδιο προβλέπει τον καθορισµό των αυξήσεων από το άθροισµα του ετήσιου ποσοστού µεταβολής του δείκτη τιµών καταναλωτή µεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούµενου έτους και της 30ής Ιουνίου για το χαµηλότερο 20% της εισοδηµατικής κατανοµής των νοικοκυριών, καθώς και από το 50% του ετήσιου ποσοστού µεταβολής της αγοραστικής δύναµης του γενικού δείκτη µισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε µείωση του νοµοθετηµένου κατώτατου µισθού ή ηµεροµισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρµογή. Ο δείκτης θα τεθεί σε διαβούλευση µε τους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέµβριο, πριν από την κατάθεση του νοµοσχεδίου στη Βουλή. Η απόφαση για µετακύλιση του δείκτη αυξήσεων για έπειτα από τρία χρόνια σχετίζεται αφενός µε την κυβερνητική δέσµευση διασύνδεσης του εισαγωγικού µισθού του ∆ηµοσίου µε τον κατώτατο του ιδιωτικού τοµέα και αφετέρου µε τη δέσµευση για την αύξηση του κατώτατου στα 950 ευρώ το 2027 και στα 1.500 ευρώ (µεικτά) για τον µέσο µισθό. Για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τοµέα αναµένεται στις αρχές του έτους να ξεκινήσει ο διάλογος µε τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστηµονικούς φορείς, µε στόχο µέχρι τις 20 Μαρτίου το υπουργείο Εργασίας να έχει καταλήξει στο ποσοστό της αύξησης που θα προτείνει στο υπουργικό συµβούλιο ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Ο δείκτης µεταβολής µισθών στον ιδιωτικό τοµέα θα χρησιµοποιείται και για τον καθορισµό της αύξησης των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, προκειµένου να µην αυξάνονται µε µεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι σήµερα που υπολογίζονται µε βάση τον ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή. Ουσιαστικά οι εισφορές των µη µισθωτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισµού του προηγούµενου έτους, θα συνδεθούν µε τις αυξήσεις των µισθών του προηγούµενου έτους. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση των εισφορών βάσει του γενικού δείκτη, θα λαµβάνεται υπόψη µόνο ο ∆είκτης Μισθών στον ιδιωτικό τοµέα. Υπενθυµίζεται ότι φέτος οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 3,5% και την προηγούµενη χρονιά κατά 7,2%, προκαλώντας την έντονη αποδοκιµασία των επαγγελµατιών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι αυτό ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονοµικές επιβαρύνσεις τους.



Parapolitika.gr