MY KTEO

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Διπλή αύξηση μισθού για 250.000 εργαζόμενους το 2025


Διπλή αύξηση θα λάβουν 250.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δικαιούνται επιπλέον 10% από την τριετία, ενώ συνολικά ο κατώτατος θα αυξηθεί κατά 13,5%, ώστε να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, ποσό που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση.

Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 870 ευρώ το 2025 (αύξηση 40 ευρώ) ενώ τουλάχιστον 20 ευρώ θα αυξηθεί ο μισθός των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο, που αμείβονται με τον κατώτατο, αλλά και στα υπόλοιπα κλιμάκια, όλων των μισθολογίων.

Εκτιμάται ότι το ξεπάγωμα των τριετιών που μέσα στο έτος ωφέλησε 100.000 εργαζόμενους, εντός του 2025, θα ανοίξει η βεντάλια για άλλους 250.000 εργαζόμενους που συμπληρώνουν τριετία και άρα δικαιούνται επιπλέον προσαύξηση 10%.

Οι νέοι εργαζόμενοι που έπιασαν δουλειά τον τελευταίο χρόνο, δεν θα έχουν καμία αύξηση από τριετία, καθώς θα πρέπει να τη συμπληρώσουν, μέσα στο 2027.

Να σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς μεγαλύτερους απ΄τα οριζόμενα στον κατώτατο με τις τριετίες, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν επιπλέον αύξηση, αλλά μπορούν να συμψηφίσουν τις αυξήσεις αυτές με τους υπάρχοντες μισθούς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.
  • Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.
  • Ειδικώς για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό (780 ευρώ) ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από την 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024.
  • Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται: Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.
  • Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
  • Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.
  • Για το χρονικό διάστημα από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023.
  • Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων. Για την εφαρμογή του λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας δύναται να εξειδικεύεται η διαδικασία αυτοδίκαιης αναστολής ισχύος, την οποία προβλέπει το παρόν. Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση του υπουργού Εργασίας, όπου θα αποφασίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναστολής.
Οι αλλαγές από το 2028
Οι αλλαγές που προτείνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους μισθούς και θα ισχύσει για τις αυξήσεις από το 2028, είναι η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:
  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών
  • του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.



Powergame.gr