Αυστηρότερα μέτρα κατά της ρευματοκλοπής με βαριά πρόστιμα έως και 100% πάνω από την τρέχουσα και πληρωμή ποσού αναδρομικά.
Σε μια σημαντική κίνηση για την αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει αυστηρά μέτρα που προβλέπουν ότι η κλεμμένη ηλεκτρική ενέργεια θα χρεώνεται στο διπλάσιο από την τρέχουσα τιμή της αγοράς.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό του φαινομένου που έχει σημειώσει έξαρση τα τελευταία χρόνια και εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του Διαχειριστή του Δικτύου, όπως αυτή κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει, επίσης, την αναδρομική χρέωση της ενέργειας από την ημερομηνία που ξεκίνησε η ρευματοκλοπή, ενώ οι παραβάτες θα επιβαρύνονται και με τα λειτουργικά κόστη που συνδέονται με την ανίχνευση της παράβασης, όπως εργατικά και τεχνικά έξοδα.
Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να καταστήσει τη ρευματοκλοπή οικονομικά ασύμφορη, επιδιώκοντας παράλληλα την προστασία των νόμιμων καταναλωτών από τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη ΡΑΑΕΥ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε οριστεί ως «πέναλτι» για ρευματοκλοπές το 2017 δεν είναι πλέον αποτρεπτική, καθώς είναι χαμηλότερη από τις σημερινές τιμές αγοράς.
Για τον λόγο αυτό, η νέα πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προτείνει τιμολόγηση της κλεμμένης ενέργειας με βάση τα τρέχοντα τιμολόγια, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τις επιπρόσθετες χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα). Η τιμή θα αυξάνεται κατά 100%, εκτός από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), για τους οποίους η αύξηση θα περιορίζεται στο 50%.
Με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2024, η τιμή της κλαπείσας ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να κυμανθεί από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η τιμή θα είναι μεταξύ 145 και 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παράλληλα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος του χρέους τους. Για οφειλές έως 600 ευρώ, η πληρωμή θα γίνεται εφάπαξ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η εξόφληση θα γίνεται από δύο έως και 12 δόσεις.
Εκτός από τις οφειλές για την κλεμμένη ενέργεια, οι παραβάτες θα επιβαρύνονται με τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής, τα οποία κυμαίνονται από 294 έως 365 ευρώ ανά περίπτωση, καθώς και με το κόστος αντικατάστασης του μετρητή, το οποίο ξεκινά από 66 και μπορεί να φτάσει έως τα 250 ευρώ, ειδικά όταν απαιτείται η χρήση «έξυπνων» μετρητών.
Αξιοσημείωτα είναι και τα στατιστικά στοιχεία που συνοδεύουν την πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ. Για την περίοδο 2018-2023, το 54,7% των περιπτώσεων ρευματοκλοπής αφορούσαν οικιακούς καταναλωτές, ενώ το 40% της μη καταγεγραμμένης ενέργειας που προερχόταν από ρευματοκλοπές αφορούσε την ίδια κατηγορία. Επιπλέον, οι ρευματοκλοπές από εμπορικούς καταναλωτές αντιστοιχούσαν στο 86,7% των περιπτώσεων μη οικιακών παραβατών κατά την ίδια περίοδο.
iEidiseis.gr