MY KTEO

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

913 υποθέσεις διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών -Δήμαρχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, προϊστάμενοι στη «μαύρη» λίστα


Εντυπωσιακά στοιχεία για τον κύκλο των παραβάσεων και παρανομιών 913 συνολικά δημοσίων υπαλλήλων, δεκάδες από τους οποίους είναι δήμαρχοι, προϊστάμενοι διευθύνσεων, τμημάτων και άλλοι κρατικοί λειτουργοί, περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για τη διαφθορά και την αυθαιρεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία εκδόθηκε προ μερικών ημερών και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

 Πρόκειται για σειρά υποθέσεων για τις οποίες ενημερώθηκε υπηρεσιακά η ΕΑΔ, όπως και άλλες στις οποίες προχώρησε η ίδια σε σειρά πειθαρχικών ελέγχων μετά από καταγγελίες πολιτών. Με πολλές από αυτές να αφορούν από παραβάσεις καθήκοντος μέχρι υπεξαιρέσεις και ασέλγειες σε βάρος ανηλίκων! Οι πειθαρχικοί έλεγχοι από την ΕΑΔ προχώρησαν μετά από καταγγελίες πολιτών και όχι μόνο.

 

Πόσοι ελέγχθηκαν

Οπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεσή της, στην ΕΑΔ εστάλησαν το 2023 από δικαστικές κι άλλες Αρχές 5.215 έγγραφα που αφορούσαν εκτός των άλλων 737 κλήσεις σε απολογία, 585 παραπομπές σε πειθαρχικά συμβούλια, 756 ποινικές διώξεις, 397 ποινικές αποφάσεις, 98 πράξεις θέσης σε αργία και 11 πράξεις έκπτωσης δημοσίων υπαλλήλων. Με έναυσμα τις ποινικές διώξεις, τις αποφάσεις κ.λπ. που κοινοποιήθηκαν στην Αρχή, διερευνήθηκαν 598 υποθέσεις ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων και την επιβολή τυχόν διοικητικών μέτρων.

 Από τους 598 ελεγχόμενους για ύποπτες ενέργειες, οι 104 ήταν υπάλληλοι δήμων, οι 103 αιρετοί, οι 92 ένστολοι, οι 68 γιατροί, οι 64 εκπαιδευτικοί, οι 51 υπάλληλοι υπουργείων, οι 44 υπάλληλοι ΝΠΙΔ, οι 41 υπάλληλοι περιφερειών, οι 18 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι 13 υπάλληλοι Ανεξαρτήτων Αρχών.

 Στο «μικροσκόπιο» από την ίδια την ΕΑΔ μπήκαν ύστερα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και 3.583 καταγγελίες πολιτών και συντάχθηκαν από την Αρχή 2.570 εκθέσεις αναφορών. Από αυτές, το 24,6% αφορούσαν ΟΤΑ, το 18,37% υποθέσεις ασφάλισης/εργασιακών σχέσεων, το 15,4% ζητήματα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το 15,34% θέματα Υγείας και Πρόνοιας, το 9,42% θέματα του υπουργείου Παιδείας κ.λπ.

 Πόσοι τιμωρήθηκαν

Οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΑΔ, με βάση αυτές τις αναφορές και τις επακόλουθες έρευνες ελέγχθηκαν πειθαρχικά 315 κρατικοί υπάλληλοι από τους οποίους οι 135 για «παράβαση καθήκοντος» και οι υπόλοιποι για μια σειρά από άλλα πειθαρχικά παραπτώματα.

 Από τους ελεγχόμενους από την ίδια την ΕΑΔ, οι 57 ήταν δήμαρχοι, οι 52 προϊστάμενοι διεύθυνσης, οι 50 προϊστάμενοι τμημάτων, οι 102 υπάλληλοι, οι 36 αιρετοί και ένας περιφερειάρχης. Εκδιώχθηκαν από τις υπηρεσίες τους 55 υπάλληλοι για αδικαιολόγητη αποχή, πέντε για μαστροπεία και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, τέσσερις για υπεξαίρεση, δύο για απάτη με υπολογιστή, δύο για κατοχή πλαστού πτυχίου και ένας για κακουργηματική… αρχαιοκαπηλία. Ο συνολικός αριθμός των εκδιωχθέντων υπαλλήλων είναι 77.

 

Αγνωστα περιστατικά

Εντύπωση προκαλούν από την έκθεση της ΕΑΔ άγνωστα περιστατικά και αναφορές που την έχουν απασχολήσει. Ετσι λοιπόν σημειώνεται «ότι επιβλήθηκε οριστική παύση σε γιατρό ΕΣΥ για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικης ασθενούς που προσήλθε στο ιατρείο του για ιατρική εξέταση. Σε πρώτο βαθμό τού είχε επιβληθεί προσωρινή παύση 12 μηνών. Επιπλέον υπήρξε επιβολή ποινής προσωρινής παύσης 12 μηνών σε δύο υπαλλήλους πρεσβείας για τη μη νόμιμη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών. Επιβλήθηκε οριστική παύση σε εκπαιδευτικό, ο οποίος καταδικάστηκε στην κατ’ έφεση δίκη σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών για κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικου μαθητή του που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη κατ’ εξακολούθηση. Σε πρώτο βαθμό στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό είχε επιβληθεί ποινή προσωρινής παύσης έξι μηνών.

 

Ακόμη υπήρξε προσωρινή παύσης 12 μηνών σε χειρουργό γιατρό του ΕΣΥ διότι, κατόπιν χειρουργικής επέμβασης, προκάλεσε στην ασθενή βαριά σωματική βλάβη, δυνητικά θανατηφόρα. Σε πρώτο βαθμό – όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΑΔ – «ο ιατρός είχε απαλλαχθεί από την πειθαρχική ευθύνη». Επίσης καταγράφονται άλλες έρευνες της ΕΑΔ που αφορούσαν καταγγελία για Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο περί μη νόμιμης επαναποστείρωσης και επαναχρησιμοποίησης χειρουργικών υλικών μίας χρήσης στα χειρουργεία του νοσοκομείου. Από την ΕΑΔ φέρεται να ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα άλλα «μη καταγραφή των χειρουργικών υλικών μίας χρήσης στα παραστατικά χειρουργικών επεμβάσεων και στα ατομικά δελτία ανάλωσης χειρουργικών υλικών».

 

Επίσης, υπήρξε έλεγχος για τη νομιμότητα της διαδικασίας πραγματοποίησης ορισμένων σχολικών εκδρομών και διαπιστώθηκε «μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας επιλογής μεταφορικού μέσου» καθώς και «παράβαση της υποχρέωσης έγγραφης ενημέρωσης της Τροχαίας για τον έλεγχο των οχημάτων». Εντυπωσιάζει ακόμη το εύρημα της ΕΑΔ για «παρατηρούμενη συστηματική μικροβιολογική επιβάρυνση και ελλιπής χλωρίωση του νερού, δίχως να εκδίδεται σχετική ενημέρωση του κοινού και απαγόρευση χρήσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, όπως και η μη διενέργεια του προβλεπόμενου αριθμού ελέγχων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» που αφορούν Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.

 

Τέλος, υπήρξε και έλεγχος της νομιμότητας 2.379 αιτήσεων δικαιούχων για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος υπό τη μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης. Και ανάμεσα στα ευρήματα ήταν, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΑΔ, «παράβαση διατάξεων νομοθεσίας με δόλο κατά την έγκριση αιτήσεων. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από μη νόμιμα εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται συνολικά σε 4.307.921,05 ευρώ».