MY KTEO

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Άσχημα νέα για χιλιάδες οδηγούς -Ποιοι κινδυνεύουν να «κλειδωθούν» έξω από τα αυτοκίνητά τους


Με αδυναμία ενεργοποίησης του κινητήρα του αυτοκινήτου τους ενδέχεται να τιμωρούνται χιλιάδες οδηγοί εφόσον πάρει το «πράσινο φως» η πρόταση πολλών ειδικών στην οδική ασφάλεια.

Μία από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις θεωρείται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και δικαίως δεδομένου ότι μπορεί να στοιχίζει ζωές. Το αλκοόλ, μεταξύ άλλων, αυξάνει τον χρόνο αντίδρασης και μειώνει την ικανότητα του οδηγού να εκτιμήσει έκτακτες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια αγιάτρευτη πληγή στη χώρα μας, αν και απασχολεί και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασική δράση για την καταπολέμηση αυτού του ιδιαίτερα επικίνδυνου φαινομένου είναι τα αλκοτέστ στους δρόμους, μέσω των οποίων οι αστυνομικές αρχές στήνουν «παγίδες» σε όσους τα έχουν τσούξει και κάθονται πίσω από το τιμόνι.

Ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν και την εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου, ήτοι την εγκατάσταση στα αυτοκίνητα ενός μηχανισμού μέτρησης του επιπέδου αλκοόλ, το οποίο θα εμποδίζει τους… μεθυσμένους οδηγούς να ενεργοποιούν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους.

Πρόκειται για μια πρόταση που μελετάται στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία 11 χρόνια, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ έχουν καταδικαστεί 27.837 οδηγοί. Μάλιστα οι 372 από τους καταδικασθέντες είχαν συλληφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές για το ίδιο αδίκημα.

Αυτό το μεγάλο ποσοστό υποτροπής έχει οδηγήσει πολλούς ειδικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητήσουν την εγκατάσταση του εν λόγω μηχανισμού στα αυτοκίνητα όσων επαναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ιδιαίτερα επικίνδυνη παράβαση.

«Οι οδηγοί πρέπει να αποτρέπονται από το να πίνουν και να οδηγούν, οπότε δικαιολογείται το επιχείρημα να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση μηχανισμού αλκοτέστ στα οχήματα όσων έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rod Dennis, εκπρόσωπος της εταιρείας της RAC, ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο γνωστών οργανισμών παροχής οδικής βοήθειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπέρ της εγκατάστασης αλκοολόμετρων στα αυτοκίνητα τάχθηκε και ο ο William Porter, διευθυντής επικοινωνίας στον οργανισμό οδικής ασφάλειας IAM RoadSmart, καθώς θεωρεί ότι αυτές οι συσκευές αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα αποτροπής της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, στο Βέλγιο από το 2010, με τους παραβάτες να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην εγκατάσταση της συσκευής, ή την αφαίρεση του διπλώματός τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα 2010-2020 εγκαταστάθηκαν 2.169 αλκοολόμετρα σε αυτοκίνητα στο Βέλγιο.

Πολλές φορές, ωστόσο, οι παραβάτες επιλέγουν να χάσουν το δίπλωμά τους, μιας και η εγκατάσταση της συσκευής είναι ιδιαίτερα ακριβή, φτάνοντας μέχρι και τα 2.500 ευρώ.



carandmotor.gr