Υπό την πίεση των γκάλοπ ο Κ. Μητσοτάκης αναζητεί τη λήψη μέτρων για να κλείσει κρίσιμα εκλογικά μέτωπα.
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Η ισχυρή δημοσκοπική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πιέσεις για αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική, αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου στην αναζήτηση τρόπων για το κλείσιμο κοινωνικών μετώπων με νέα μέτρα που θεωρούνται εκλογικά κρίσιμα.
Στη λογική αυτή, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ο κ. Χατζηδάκης άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να αποσύρει το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο.
«Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διατηρήσει το τεκμαρτό εισόδημα για πάντα και επισήμανε ότι «όταν μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα», είπε προ ημερών σε συνέντευξή του ο υπουργός προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Βεβαίως, ο ΥΠΟΙΚ δεν διευκρίνισε πότε πρόκειται να γίνει αυτό, ούτε αν υπάρχει ενδεχόμενο να προαναγγελθεί κάτι σχετικό κατά την επικείμενη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού του 2025. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι έχει ξεκινήσει ήδη η εκπόνηση μιας νέας στρατηγικής, που έχει στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις επαγγελματικών κατηγοριών που παραδοσιακά θεωρούνται «φιλικές» για την κυβερνητική παράταξη. Και που προφανώς θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Προ διημέρου, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και άλλα μέτρα, όπως τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μειωμένου συντελεστή από 13% σε 11%, νέες μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2026 με στόχο την πλήρη κατάργησή τους και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 0,5% το 2027.
«Όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να ασκήσει μία πιο κοινωνική πολιτική αποτελεί η είσπραξη σύμφωνα με τους υπολογισμούς 1,1 δισ. ευρώ περισσότερων από όσα περίμενε εξαιτίας της μείωσης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις εταιρείες.
«Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στο ΦΠΑ, τόσο θα προστίθενται παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας, το 2027» είπε χθες και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην ΑΑΔΕ.
iEidiseis.gr