MY KTEO

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Mακροχρόνιες Σχέσεις: Τι πρέπει να προσέξεις σύμφωνα με ψυχολόγο


«Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι η σχέση μου θα αντέξει στο χρόνο;» Αυτή η ερώτηση είναι συχνά στο μυαλό πολλών, καθώς επιδιώκουν μια σχέση που θα ανθίσει και θα παραμείνει σταθερή, παρά τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. 

Γράφει η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα

Κι όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή: οι σχέσεις διαλύονται πιο εύκολα από όσο φανταζόμαστε. Ποιες είναι οι βασικές συνιστώσες που θα προσδώσουν γεύση και νόημα στη συντροφική σας ζωή;

Παρατηρώντας ζευγάρια στο γραφείο μου, είναι φανερό ότι οι σκέψεις και οι ανάγκες των μελών επικεντρώνονται στην επικοινωνία, τη σεξουαλική ζωή και την ψυχική σύνδεση. Φυσικά, αυτά είναι τα βασικά συστατικά μιας σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, εξίσου σημαντικά στοιχεία που πλουτίζουν την καθημερινή αλληλεπίδραση και συμβάλλουν στην επιτυχία των μακροχρόνιων σχέσεων.

Θαυμασμός: «Είσαι ο ήρωάς μου»
Πράγματι, στα ζευγάρια που «είναι καλά μαζί μετά από χρόνια» και διατηρούν μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση φαίνεται ότι σέβεται και θαυμάζει ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα από πιθανές προβληματικές συμπεριφορές και ελαττώματα. Πόσο σημαντικό να νιώθει περήφανος για το άλλο μέλος της σχέσης, είτε πρόκειται για την καριέρα του, για τα ενδιαφέροντα που έχει ή για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει πιθανές δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής. Θα έχετε ακούσει φράσεις όπως: «Μπορώ να στηριχτώ…, είναι ο βράχος μου…, το λιμανάκι μου…. Ξέρω ότι είναι εκεί για μένα ότι και αν συμβεί…. Μπορεί να με στηρίξει, να μου δείξει άλλα μονοπάτια στα δύσκολα…. Κρατάει τις υποσχέσεις…, μοιράζεται…. Με καταλαβαίνει, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να μιλήσω…» Πόσο σημαντικό να βλέπει ο ένας τον άλλον ως ένα καταφύγιο που ξέρει ότι θα βρει στήριξη και κατανόηση. Ο θαυμασμός είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιτρέπει στους συντρόφους να βασιστούν ο ένας στον άλλον χωρίς να δημιουργούν εξάρτηση, αλλά μια υγιή αλληλοστήριξη.

Εμπιστοσύνη: «Είναι ο άνθρωπός μου»
Η αληθινή αγάπη ανθεί μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης. Οι σύντροφοι που παραμένουν ερωτευμένοι συχνά αναφέρονται ο ένας στον άλλον ως «ο άνθρωπός μου». Όταν προκύπτουν προκλήσεις, ξέρουν ότι ο άλλος είναι εκεί για να προσφέρει στήριξη και κατανόηση, χωρίς επικρίσεις. Φράσεις όπως «Μπορώ να στηριχτώ, ξέρω ότι θα με ενημερώσει για το τι θέλει και δεν θα κάνει παιχνιδάκια… Δεν προσπαθεί να δείξει ότι έχει πάντα δίκιο… με ακούει και προσπαθεί να με βοηθήσει να καταλάβω τι χρειάζομαι…. Έχουμε τα προβλήματά μας αλλά ξέρω ότι “είναι εκεί”, μπορώ να τον/την εμπιστευτώ… Μου έχει εμπιστοσύνη και αυτό ακριβώς πηγαίνει μπροστά τη σχέση μας… μπορούμε να βασιστεί ο ένας στον άλλον…», ενσωματώνουν την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει ο σύντροφος. Αυτή η εμπιστοσύνη λειτουργεί ως άγκυρα που κρατά τη σχέση σταθερή ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ελευθερία στη σχέση
Η εμπιστοσύνη και ο θαυμασμός δημιουργούν μια αίσθηση ελευθερίας μέσα στη σχέση. Στην αρχή, οι νέοι εραστές βιώνουν το πάθος και την επιθυμία, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αυτό μετατρέπεται σε έναν πιο ουσιαστικό σύνδεσμο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι η διατήρηση της φλόγας του έρωτα εξαρτάται από το πώς παρουσιάζονται ο ένας στον άλλον, όσο περνάει ο χρόνος. Η πλήξη και η ρουτίνα μπορούν να είναι επικίνδυνες, με πειρασμούς να παραμονεύουν. Όμως, η εμπιστοσύνη προσφέρει την ελευθερία, επιτρέποντας σε κάθε σύντροφο να είναι ο εαυτός του, χωρίς να νιώθει φυλακισμένος. Άλλωστε, η αίσθηση της ελευθερίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον κάθε άνθρωπο είναι και μία από τις βασικές αξίες.

Ας σκεφτούμε ότι η τιμωρία για τους παραβάτες του νόμου είναι ακριβώς η στέρηση της ελευθερίας τους. Όταν λοιπόν στο ζευγάρι δεν υπάρχει ελευθερία, το ζευγάρι είναι σα να ζει σε μία φυλακή που αργά ή γρήγορα θα φέρει επιπτώσεις στη σχέση. Έτσι, οι σύντροφοι που θέλουν το καλύτερο ο ένας για τον άλλον, δεν θα κρατούσαν ποτέ τον άλλον σε μία σχέση «με το ζόρι» αν αντιληφθεί ότι ο άλλος δεν θέλει πλέον αυτή τη σχέση ή ακόμη και όταν έχει βρει κάποιο άλλο άτομο. Βέβαια, ο κύριος λόγος που δεν επιλέγει κάποιος «να φύγει» είναι επειδή δεν θέλει να χάσει τη σχέση που έχει. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσει ο καθένας πώς μπορεί να κάνει καλύτερη τη σχέση του και όχι ζώντας με το φόβο μιας πιθανής απώλειας.

Συνεργασία και όχι εγωκεντρισμός
Στις προβληματικές σχέσεις, οι άκαμπτοι ρόλοι καθορίζουν ποιος είναι αυτός που θα παίρνει τις αποφάσεις, ποιος θα είναι ο «αρχηγός» στη σχέση. Αντίθετα, στις υγιείς σχέσεις η συνεργασία θριαμβεύει πάνω από τον εγωκεντρισμό. Οι σύντροφοι δεν προσπαθούν, δεν θέλουν να επιβληθούν ο ένας στον άλλο ή να ελέγξουν τις αποφάσεις του άλλου. Αντίθετα, αναγνωρίζουν και εκτιμούν τις δυνάμεις του καθενός και εργάζονται μαζί για να διαχειριστούν τα θέματα που προκύπτουν. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός και παιχνίδια εξουσίας γιατί απλά, οι δύο σύντροφοι λειτουργούν ως ομάδα.
Στο ταξίδι της μακροχρόνιας σχέσης, η προσπάθεια και η δέσμευση είναι κρίσιμες. Η επικοινωνία, ο θαυμασμός, η εμπιστοσύνη, η ελευθερία και η συνεργασία είναι τα θεμέλια που θα βοηθήσουν μια σχέση να αντέξει στο χρόνο. Οι σύντροφοι που επιθυμούν το καλύτερο ο ένας για τον άλλον θα εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν ένα κλίμα αγάπης και αλληλοϋποστήριξης, που θα τους οδηγήσει σε μια σχέση γεμάτη νόημα και διάρκεια.



tlife.gr