MY KTEO

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Στα Ψαχνά σχεδιάζονται δορυφόροι της SpaceX

 


«Τα drones, οι εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και ζεύξεις, το internet όπως το Starlink του Elon Musk για παράδειγμα, που φτιάχνει και η Ευρώπη, ονόματι Iris 2, καθώς και η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ κεντρικά στοιχεία του προγράμματός μας στο τμήμα». επισήμανε ο πρόεδρος του τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

 Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισήμανε, ακόμη:

 «Κλείνουμε ίσως το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, όπου κατασκευάζουμε τρεις νανο δορυφόρους που θα εκτοξευθούν του χρόνου.

 Είμαστε ένα τμήμα πολύ κοντά στην ελληνική κοινωνία, με την οποία προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα όπως της κλιματικής αλλαγής και των πλημμυρών.

 Η Σχολή ιδρύθηκε το 2019. Ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Η βάση είναι κοντά στο συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά Ευβοίας. Έχουμε βγάλει τους πρώτους 20 απόφοιτους, οι οποίοι όλοι απασχολούνται στον στη βιομηχανία και στα ερευνητικά προγράμματα και έχουμε γεμίσει το τμήμα. Δηλαδή φέτος και τα τελευταία χρόνια μας προτιμούν αρκετά παιδιά, ακριβώς γιατί έχουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών με πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές.

 Η σχολή είναι καινούργια, με πολύ καινοτόμα μαθήματα στη ρομποτική, στη σχεδίαση drones δορυφόρων, ρομποτικά συστήματα. Έχουμε νέες εγκαταστάσεις και νέα εργαστήρια τα οποία χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο. Το ΕΚΠΑ επενδύει στις νέες τεχνολογίες και σε νέα προγράμματα σπουδών όπως η αεροδιαστημική. Γιατί αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 Η εκπομπή σας, οι τηλεπικοινωνίες, οι τραπεζικές συναλλαγές, όλα αυτά χρησιμοποιούν δορυφόρους, όπως επίσης και πάνω από 100 δορυφόροι που παρακολουθούν οικολογικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές. Είναι πράγματα που μαθαίνουμε στους φοιτητές. Υπάρχουν πολλές νέες θέσεις εργασίας».

 Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για τη σχολή, ανέφερε:

 «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τα παιδιά μας έχουν πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο. Και επίσης έχουμε φέρει πολύ κόσμο από το εξωτερικό, καθηγητές οι οποίοι δουλεύουν με τα παιδιά.

 Βλέπουμε ήδη ότι 20 από τους αποφοίτους μας δουλεύουν σε εταιρείες όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, μικρές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα. Πολλά παιδιά πηγαίνουν για μεταπτυχιακά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 Επίσης κάτι καινοτόμο που έχουμε είναι ένα τετράμηνο πρόγραμμα πρακτικής, όπου τα παιδιά στο τρίτο με τέταρτο έτος πηγαίνουν στη βιομηχανία και έχουμε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα παιδιά παίρνουν προσφορές να δουλέψουν στις εταιρίες που πάνε και κάνουν πρακτική».

 

Από την πλευρά του, ο απόφοιτος του τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Φαίδων Ευθυμίου, τόνισε: «Εγώ μπήκα στο τμήμα αεροδιαστημικής το 2019, με το που άνοιξε. Στο τρίτο έτος ακολούθησα την τετράμηνη πρακτική και μέσα από τη συνεργασία με την εταιρεία, μου άρεσε το αντικείμενο, άρεσα κι εγώ στον εργοδότη και στο περιβάλλον, και συνέχισα κανονικά. Οπότε δουλεύω πλέον στη Mtec που είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση. Φτιάχνουμε λογισμικό και δορυφόρους εδώ και δύο χρόνια (…) Αυτή τη στιγμή κάνω το δεύτερο χρόνο του μεταπτυχιακού μου ταυτόχρονα με την εργασία.

Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου ήταν τυχεροί κι αυτοί με την πρακτική, ώστε να συνεχίσουν. Άλλοι είναι σε ερευνητικά προγράμματα του ίδιου του πανεπιστημίου ή σε άλλες εταιρείες ή οι άλλοι ακολουθούν ακαδημαϊκή πορεία χωρίς εργασία εξωτερικού – ιδιωτικού τομέα».

 

Ως προς την ανταγωνιστικότητα της σχολής, ο κ. Λάππας επισήμανε:

 

«Είμαστε ένα μοναδικό τμήμα στο αντικείμενό μας στην αεροδιαστημική και έχουμε και ένα πολύ σημαντικό μεταπτυχιακό μαζί με το Τμήμα Φυσικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ και με τα Πολυτεχνεία, με το Πολυτεχνείο Πάτρας, τους Ηλεκτρολόγους και τους Μηχανολόγους Ναυπηγούς, όπου γίνεται το μεταπτυχιακό στα αγγλικά.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον για μεταπτυχιακές σπουδές. Έχουμε πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης το καλοκαίρι. Και γενικότερα το ΕΚΠΑ ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστηρίζει πάρα πολύ και πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια θα βοηθήσει πάρα πολύ. Βλέπουμε ενδιαφέρον και σχεδιάζουμε μεταπτυχιακά και προγράμματα σπουδών που θα είναι αγγλόφωνα».

 

Ενώ πρόσθεσε:

 

«Παρόλο που είμαστε μόνο στο 5ο έτος λειτουργίας, σχεδιάζουμε ένα κοινό μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο του Unifield στην Αγγλία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη στον τομέα της αεροδιαστημικής, όπου διδάσκω στα μεταπτυχιακά του – και υπάρχει αυτή η ανταλλαγή και με υποψήφιους διδάκτορες και με μεταπτυχιακούς.

 

Μάλιστα, ο πρώτος μας φοιτητής, μεταπτυχιακός αυτή τη στιγμή, είναι στο ΑΠΘ και ξεκινάει το μεταπτυχιακό του με πλήρη υποτροφία, μια υποτροφία δηλαδή που είναι για 30.000 λίρες Αγγλίας.

 

Υπάρχουν και άλλες συνεργασίες που συζητάμε, όπως με το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και με αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά αυτά χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμα να ωριμάσουν. Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον».

 

Για το αν υπάρχει σύνδεση με τις επιχειρήσεις, την αγορά, σημείωσε:

 

«Η σύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία είναι καίριο θέμα, απολύτως κρίσιμο.

 

Έχουμε πολύ στενή συνεργασία και με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όπου πολλοί φοιτητές μας πάνε και κάνουν πρακτική. Θέλουμε να βοηθήσουμε προφανώς το ελληνικό Δημόσιο. Είναι η δουλειά μας, το υπηρετούμε, όπως επίσης και τον ιδιωτικό τομέα. Ο Φαίδωνας είναι ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα».

 

πηγή: ertnews