Από την 1η Δεκεμβρίου, το τέλος χαρτοσήμου καταργείται και αντικαθίσταται από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, το οποίο θα επιβάλλεται σε πλήθος συναλλαγών. Το τέλος χαρτοσήμου, που υιοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος το 1836, θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα που αφορά μισθώματα ακινήτων, τιμολόγια αποζημιώσεων, τόκους, καθώς και συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η κατάργηση του χαρτοσήμου αφορά σημαντικές συναλλαγές, όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συμβάσεις, αύξηση κεφαλαίων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, συμβατικούς τόκους και άλλες συναλλαγές που σχετίζονται με παραβόλους. Παράλληλα, οι συναλλαγές που θα υπάγονται στο ψηφιακό τέλος περιλαμβάνουν:
- Σύμβαση μίσθωσης ακινήτου για επαγγελματική χρήση.
- Δάνεια, πιστώσεις και πιστωτικές κάρτες.
- Πώληση κινητών πραγμάτων και μεταβίβαση επιχειρήσεων.
- Διανομή κληρονομιών και αμοιβές.
Το νέο ψηφιακό τέλος θα επιβάλλεται σε συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, όταν τουλάχιστον ένας από τους συμβαλλόμενους έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, με δήλωση του τέλους εντός του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις παρακράτησης φόρου εισοδήματος και οι πληρωμές που γίνονται μέσω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Οι συντελεστές του νέου ψηφιακού τέλους διαφέρουν ανάλογα με το είδος της συναλλαγής:
- 3,60%: Για μισθώματα ακινήτων και συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και δημοσίων φορέων.
- 2,40%: Για συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματιών ή με νομικά πρόσωπα όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ.
- 1,20%: Για αμοιβές φυσικών προσώπων ή χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
- 0,30%: Επί των επιταγών σε πιστωτικά ιδρύματα.
Το ψηφιακό τέλος αναμένεται να επιφέρει σημαντική αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης και εξυπηρέτησης των πολιτών, εισάγοντας έναν πιο σύγχρονο και ψηφιοποιημένο μηχανισμό καταβολής φόρων.
Pelop.gr