MY KTEO

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ισχυρότερα κίνητρα για πληρωμές με κάρτες – Στο τραπέζι διπλασιασμός της έκπτωσης φόρου


Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν με την κάρτα τους από κομμωτήρια μέχρι ταξί, χωρίς όμως να βλέπουν την έκπτωση φόρου που τους έχει... υποσχεθεί η εφορία, ενώ η ρύθμιση που προβλέπει κούρεμα στο εκκαθαριστικό για όσους αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους προς το παρόν έχει συγκινήσει λιγότερους από... 1.000 ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο... μικροσκόπιο θα μπουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει η νομοθεσία με στόχο να τονωθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές πληρωμές και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να αποφασίσει εντός του 2025 το... μέλλον της διάταξης που προβλέπει ότι το 30% συγκεκριμένων δαπανών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. 

Αυτή τη στιγμή, όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι: από την αύξηση (ακόμη και διπλασιασμό) του κινήτρου με ενίσχυση της έκπτωσης –κάτι αντίστοιχο δηλαδή που έγινε με το φορολογικό κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων– μέχρι και την εγκατάλειψη της ρύθμισης η οποία ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή έχει ημερομηνία λήξεως. Το βέβαιο είναι ότι πριν ληφθούν οι αποφάσεις θα επιχειρηθεί να προβληθεί περισσότερο το όφελος που μπορεί να έχει ένας φορολογούμενος (και μάλιστα αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποια διαδικασία) από την ηλεκτρονική πληρωμή συγκεκριμένων επαγγελματιών, καθώς κρίνεται ότι το... μήνυμα δεν έχει περάσει ακόμη στην κοινωνία.

∆ύο είναι οι βασικές φορολογικές εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (και μέσω αυτών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση της φορολογητέας ύλης).

  • Οι ηλεκτρονικές πληρωμές 20 συγκεκριμένων επαγγελμάτων οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος καθώς αφαιρείται το 30% της συνολικής δαπάνης (με ανώτατο ποσό τις 5.000 ευρώ). Με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ηλεκτρονική πληρωμή έστω και... ένα ευρώ με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα (σ.σ. ο κατάλογος περιλαμβάνει ταξί, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κουρεία, κομμωτήρια, μασάζ, σχολές χορού, γυμναστήρια, δικηγόρους κ.λπ.) έκαναν 4,5 εκατ. φορολογούμενοι. Συνολικά, καταγράφηκε δαπάνη 1,3 δισ. ευρώ και από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρέθηκε το ποσό των 340 εκατ. ευρώ συνολικά. Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, ωστόσο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί είναι αρκετές: Αυτά τα 340 εκατ. ευρώ που αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, στην πράξη μεταφράζονται σε ελάχιστη έκπτωση φόρου για τους περισσότερους. Και αυτό διότι μπορεί μια ηλεκτρονική πληρωμή σε ένα κομμωτήριο ή σε ένα ταξί να έχει γίνει από έναν μισθωτό που δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Αυτός ούτως ή άλλως δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος λόγω του αφορολογήτου της κλίμακας γι’ αυτό και δεν προκύπτει κανένα φορολογικό όφελος στην πράξη. Επειδή στην Ελλάδα αυτοί που δεν πληρώνουν φόρο είναι πλειοψηφία, αυτομάτως περιορίζεται και η περίμετρος του μέτρου. Ουσιαστικά, αναζητούνται όσοι δηλώνουν ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000-40.000 ευρώ καθώς σε αυτούς το φορολογικό όφελος πλησιάζει (δεν φτάνει όμως) στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στη συναλλαγή. Για παράδειγμα, ηλεκτρονική πληρωμή 1.000 ευρώ από φορολογούμενο με ατομικό εισόδημα 45.000 ευρώ, εξασφαλίζει έκπτωση φόρου 132 ευρώ όταν στη συναλλαγή επιβάλλεται ΦΠΑ 240 ευρώ.
  • Οι ηλεκτρονικές πληρωμές για αναβαθμίσεις ακινήτων. Στην πρώτη του εφαρμογή, το μέτρο αφορούσε μόνο την παροχή της υπηρεσίας και η αποτυχία ήταν παταγώδης καθώς οι κωδικοί στη φορολογική δήλωση συμπληρώθηκαν από... 729 φορολογούμενους σε σύνολο περίπου εννέα εκατομμυρίων. Από 1/1/2024, το φορολογικό κίνητρο έγινε μεγαλύτερο καθώς εκπίπτει το 100% της υπηρεσίας από τον φόρο (σε βάθος 5ετίας) και ένα πρόσθετο 33% επί της δαπάνης αυτής για την αγορά υλικών. Η ανταπόκριση θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2025.
Σε πρώτη φάση κρίνεται απαραίτητη η καλύτερη προβολή του μέτρου για την έκπτωση του 30%. Οπως έχει στηθεί η διαδικασία, ο φορολογούμενος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να πληρώνει με την κάρτα του. Η τράπεζα είναι αυτή που στέλνει την πληροφορία στην ΑΑ∆Ε και το ποσό αφαιρείται αυτόματα. ∆ηλαδή, όποιος πληρώνει ταξί, κομμωτήριο κ.λπ. με κάρτα, ουσιαστικά γεμίζει το σακούλι της δαπάνης που τελικώς θα οδηγήσει και σε μια έκπτωση φόρου η οποία θα αντιστοιχεί έως και το 13% της δαπάνης. 

Σε δεύτερη φάση, θα αποφασιστεί αν πρέπει να δοθεί ένα πιο ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο ακριβώς διότι με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι που μπορούν να λάβουν έκπτωση φόρου ίση με το... 0% της δαπάνης. Για δημοσιονομικούς λόγους έχει αποφασιστεί ότι η έκπτωση δεν θα μπορεί να πλησιάζει στο 24% που είναι και η είσπραξη από τον ΦΠΑ, όμως η βελτίωση είναι πάνω στο τραπέζι. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός του 2025 καθώς του χρόνου θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσει το μέτρο αν φυσικά δεν αποφασιστεί η παράτασή του.




moneyrewie.gr