MY KTEO

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Χαλκίδα: Παρουσίαση βιβλίου


Η ΕΛΜΕ Εύβοιας και η  Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διατήρηση και Επανάχρηση του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας», σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Κακογιάννη "Ιφιγένεια στην Κω", την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50)

Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν η Πέπη Παπαδημητρίου, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφυγόπαιδων Ριτσώνας και ο Patrick Roman-Valero, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Χαρά Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Παρέμβαση από την Ομάδα Πολιτών θα κάνει η Μαίρη Μουρσελά

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Σύμφωνα μ' έναν καινούργιο χρησμό, δεν υπάρχει εναλλακτική --- There Is No Alternative. Παραλία Αυλίδας. Το τοπίο μοιάζει εχθρικό, παντού σημάδια εκμετάλλευσης. Ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα δεσπόζει στο βλέμμα, το εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας. Μια γυναίκα βαδίζει στην ακροθαλασσιά. Ένας άντρας την πλησιάζει για να της ζητήσει φωτιά. Εκείνη παραμιλά, συνομιλεί με φαντάσματα. Σύμφωνα με τον μύθο εδώ έπρεπε να θυσιαστεί η νεαρή Ιφιγένεια για να σηκωθεί ούριος άνεμος και να ξεκινήσουν τα καράβια για την Τροία. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά η Αυλίδα; Αυτή γιατί θυσιάστηκε; Πώς να κατοικηθεί τώρα η γη αυτή; Ένας πολυφωνικός μονόλογος ξεδιπλώνεται στον ρυθμό των κυμάτων που πάνε κι έρχονται σαν αργαλειός που υφαίνει με τον άνεμο στέλνοντας ένα μήνυμα: Βία, αλληλεγγύη, στΟργή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαρία Κακογιάννη σπούδασε ψυχολογία στο ΑΠΘ και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Paris 8. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Paris-Dauphine, Paris 8 και Paris Diderot. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διαδραστικά εργαστήρια σε καλλιτεχνικά ιδρύματα, φεστιβάλ, αλλά και με εναλλακτικές δομές αλληλεγγύης και δράσης. Το δοκίμιό της De la victimization (Περί θυματοποίησης) κυκλοφόρησε με πρόλογο του Γάλλου φιλόσοφου Αλαίν Μπαντιού (L’ Harmattan, 2012) και ακολούθησε η έκδοση Entretien Platonicien (Πλατωνική συζήτηση), ένας διάλογος της Κακογιάννη με τον Μπαντιού αναφορικά με την πρόσληψη του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία, αλλά και σκέψεις γύρω στην πολιτική, στον ρόλο του δασκάλου και στη χειραφέτηση (Lignes, 2015). To 2017 εξέδωσε τη μελέτη Printemps précaires de peuples (Η επισφαλής άνοιξη των λαών), η οποία αναφέρεται στα κινήματα των πλατειών (Divergences). To 2014 επιμελήθηκε τη συλλογική έκδοση των κειμένων με τίτλο Το ελληνικό σύμπτωμα (εκδόσεις Νήσος). Το Μεθυσμένο τοπίο είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά (πρωτοδημοσιεύτηκε στα γαλλικά το 2019 από τις εκδόσεις Hippocampe).